Защо хората купуват това, което купуват

Влезте в главата на вашия клиент: Защо хората купуват това, което купуват

Човешките същества са удивително подобни един на друг. Всички имаме една и съща физическа форма, еднакви скелетни и мускулни структури. Разликите между нас са незначителни - черти на лицето, психически грим - но много важни.

Психолозите са идентифицирали ключови черти на личността, които отличават човешките умове един от друг. Тези черти са измерими и всеки човек има различна комбинация от всяка от тях. За човек може да се научи много от това как той оценява тези черти или показатели за външност, както е идентифициран от Джефри Милър в книгата му „ Прекарано“ .

Почти всяка несъществена покупка, която купувачите правят - независимо дали в супермаркет, онлайн или в универсален магазин, се купува с цел повишаване на един или повече от личните им показатели. Хората купуват определени продукти, вярвайки, че собствеността върху предметите ще промени начина, по който другите хора ги възприемат, и ще подобри живота им.

И до известна степен работи. Ако купите скъп часовник с предположението, че хората, които ви виждат да го носите, ще приемат, че сте интелигентни и имате добър вкус, това ще има измерим ефект върху вашето самочувствие и самоопределяне.

Маркетолозите могат да използват информацията за тези шест черти в своя полза, като демонстрират как хората ще реагират на клиенти, които носят, консумират или използват определена марка.

1. Общо разузнаване

Общата интелигентност, първата ключова черта, е от съществено значение за появата като функционален и желан член на обществото, независимо дали като група или в романтична двойка. Това може да увеличи възприятието на обществото за човек като психически и физически здрав и с високо генетично качество.

Непрекъснато се насочваме към реклами за продукти, за да изглеждаме по-интелигентни, независимо дали става дума за храни за мозъка, интелигентни лекарства (или стимулиращи мозъка витамини) или интелигентни играчки за деца . По ирония на съдбата много от тези продукти за повишаване на интелигентността имат и висока цена - тъй като се грижим за социалния си статус, често сме щастливи да платим повече за символ на статут като скъп часовник. 

2. Екстраверсия

Екстраверсията е степента, в която някой е разговорлив и социално уверен. Хората с високо ниво на екстраверсия са склонни да се радват да водят, да бъдат активни и да упражняват самочувствие, което означава, че те често привличат хората към себе си и въпреки това се открояват от тълпата. Основното, което стои зад екстраверсията, е необходимостта да се види, за да има по-голям шанс да бъде избран, подобно на брачните танци за птици.

Хората могат да проявят екстраверсия - или това, което се надяват да е екстраверсия - като носят ярки цветни дрехи, за да проектират изходяща личност, която обикновено не им се приписва. Това често се наблюдава във филми, където „обикновеният“ актьор или актриса се облича по различен начин и след това  изведнъж се възприема като популярен и красив .

3. Откритост

Откритостта е черта, която изисква балансиращ акт; то е свързано с любопитството, търсенето на новости, широко скроените аспекти на хората. Всички ние имаме естествено ниво на комфорт на откритост и сме склонни да търсим други от подобен характер. Хората с по-високи нива на откритост от нас се възприемат като заплахи, причудливи, ексцентрични или дори луди; тези с по-ниски нива често се смятат за скучни или досадни. Това има еволюционна основа - трябва да сме достатъчно отворени, за да формираме социални групи, но не толкова отворени, че да станем разрушители.

Много търговци на дребно и търговци на марки се опитват да докажат, че в резултат на закупуването на определена марка ще изглеждаме по-отворени и следователно ще станем център на внимание. Много покупки обаче са свързани с индивидулаността. Наличието на единствената червена спортна кола на паркинг, пълен с разумни черни автомобили, е начин да се откроите, но потенциално носи и риск да бъдете етикетирани като ексцентрик. Идеята не е просто да се впишете, а да намерите конкретен начин да бъдете отличителен, без да се откроявате твърде много.

4. Съвестност

Съвестността е ключът към установяването на дългосрочни взаимоотношения, независимо дали романтични или платонични. Тя е обвързана с надеждност, почтеност и точност. Това е и една от наскоро еволюиралите психологически черти, отразяваща самоконтрола, упражняван от фронталните мозъчни лобове над импулсивните, краткосрочни инстинкти на лимбичната система на мозъка. Склонни сме да вярваме, че хората с най-голямо привидно ниво на добросъвестност ще направят по-добри дългосрочни партньори, осигурявайки повече за семействотоа и полагайки по-добри грижи за потомството.

Това, което смятаме за добросъвестно, варира в зависимост от нашите индивидуални убеждения, независимо дали става въпрос за лична грижа, етично банкиране или осигуряване на здравословна диета за нашите семейства. Маркетолозите се съревновават помежду си, за да популяризират продукти, които добавят към нашата чест на добросъвестност, дори ако възприетите ползи всъщност са фалшиви, като например при много „здравословни“ зърнени закуски .

5. Съгласие

Съгласието е в основата на човешкия алтруизъм и социалната прогресия и подобно на откритостта е желателно на различни нива в различни ситуации. Докато хората, които са много приятни, са приятелски настроени и добри играчи в екипа, те също така са по-малко склонни да бъдат лидери или да предлагат изключителни идеи; за сравнение, по-неприятните хора са склонни да се възприемат като по-доминиращи.

Следователно, някои продукти се предлагат на пазара, за да ни изглеждат по-приятни, а други, за да ни дадат предимство пред колегите или да следват стереотипа, че по-неприятните хора са по-привлекателни от сексуална гледна точка. По-приятните продукти обикновено попадат в категорията на алтруизма или подаряването, като например много пакети, които да се споделят.

6. Емоционална стабилност

Емоционалната стабилност е способността да издържате на натиск и да се възстановите от емоционални неуспехи. Склонни сме да имаме силно желание другите хора да ни възприемат като емоционално стабилни, пазарувайки продукти, които смятаме, че могат да подобрят нашата емоционална стабилност (като неотдавнашния ръст на продуктите за внимание) или да демонстрират на другите нашата емоционална стабилност.

Купувачите често се задействат да правят покупки въз основа на ситуационна нестабилност. Например купувач на продукти за диета, който пазарува на празен стомах, може да види торта в пекарната и да я купи, тъй като нивото на кръвната захар е спаднало и инсулата им плаче за захар.

Централните шест индикатора за фитнес могат да променят моделите на покупка

Пазаруващите често разчитат на определени продукти за успокоение, което означава, че е вероятно да станат повторни купувачи и да развият дълготрайна лоялност към марката. Продукти като луксозни автомобили и часовници, например, могат да се превърнат в продукти, на които купувачите разчитат за повишаване на статуса си. Поддържайки луксозния имидж на своите марки, търговците могат да увековечат желанието на своя продукт като показател за годност.

Тези покупки са не само психологически необходими за статута - те всъщност са необходими. Успехът изисква атрибутите на статуса - човек бързо ще загуби статут, ако кара Ford Fiesta от 97 г. и всички негови връстници карат нов Mercedes.

Онлайн Бизнес

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu