достъпност на сайт и SEO

Въведение в достъпността и SEO

В тази и следващи 2 статии ще рагледаме поредицата на MOZ Blog - Въведение в достъпността и SEO.

Купър Холмайер е събрал поредица от три части, която показва как SEO и достъпността вървят ръка за ръка. 

В първата част той ни запознава с това какво означава достъпност в SEO, преминава през някои често срещани митове, свързани с работата, за да направи сайтовете СЕО оптимизирани и достъпни, и обсъжда някои от основните въздействия, които работата може да има. 

 

Транскрипция на видео

Хей, фенове на Moz. Добре дошли в най-новото издание на Whiteboard Friday. Аз съм Купър Холмайер. Днес ще говорим за SEO и достъпност: идеята за оптимизиране не само за част от нашата аудитория, но и за цялата ни аудитория.

Занимавам се с SEO от 2016 г. и започнах работа в малък бизнес, местни магазини за. Тогава открих привлекателността на SEO за електронна търговия и оттогава го правя. Днес работя във вътрешен екип, който прави технически SEO за голям търговец на е-търговия.

Връзката между SEO и достъпността

Сега, ако сте нещо като мен, знаете, че SEO е малко повече от просто код на страницата и копие, създадено да отговаря на намеренията на търсещите. Независимо дали сте опитен SEO специалист или търсите най-новите съвети като този магазин, или може би започвате да играете SEO роля за първи път, разбирате, че трябва да вземем нашето съдържание, което произвеждаме и трябва по някакъв начин да се уверим, че се показва в търсачките.

Така че за мен, като технически SEO експерт, може би мисля за неща като моя H1 таг или моя абзац таг или моя мета таг заглавие, за тази примерна страница тук за Mozville Dog Rescue. 

Сега през повечето време бих казал, че работата ми се върти около идеята да се уверя, че това, което правя, нещата, които произвеждам, това, за което проектирам, могат да бъдат видени, усвоени, консумирани и след това по същество възвръщани от нашия приятел бота.

Оптимизирайте за хора, а не само за ботове

Но спряхте ли да помислите за може би има по-голяма аудитория там? Може би това е нещо повече от моите ботове. Ако мислите по този начин, вие се движите в правилната посока. Преминавате към по-приобщаващ подход. Мислете не само за търсачка, но и за потребителите, хората, които консумират това съдържание, ангажират се с него и може би дори се ангажират с вашия бизнес.

Ако мислите за оптимизиране само за ботове, мислите за нещо като някой, който седи в светлината на прожекторите на сцена. Можете да видите този човек отпред и в центъра, но може би не можете да видите целия актьорски състав, защото те са там в тъмнината. Това, което искаме да направим, е да мислим за по-голяма група хора.

Искаме да отнемем този прожектор и да дадем на всеки шанс да блесне, на всеки шанс да консумира, да се ангажира и да бъде възхитен от съдържанието, което произвеждате. Така че, докато мислите за оптимизация на търсачките, докато мислите за създаване на нов продукт, услуга, опит, помислете не само дали ботът на търсачката може да види това. Знаем, че това е важно като SEO.

Как хората взаимодействат с вашето съдържание?

Но също така помислете дали другите хора могат да си взаимодействат, да се ангажират или да бъдат принудени от това съдържание. Ако отговорът е отрицателен, имате някои проблеми. Но мога да ви дам няколко съвета как да решите тези проблеми. Когато правите някакво съдържание, независимо дали става въпрос за маркетингов материал както в цифров вид, така и на уебсайт или офлайн, в някакъв вид печатни материали, задайте си тези четири неща.

Съдържанието трябва да бъде видимо, работещо (полезно), разбираемо и стабилно

Възприемано ли е съдържанието ми? Може ли да се види или разбере или съществува за моя потребител? Работи ли? Могат ли да направят нещо с него? Разбираемо ли е? Пиша ли на правилното ниво на четене? Обяснявам ли това по начин, който ще се използва от голяма аудитория и може би не само от някой с докторска степен? Това съдържание стабилно ли е? Това, което изграждам, налично ли е в множество различни формати, шрифтове, размери и т.н., така че, независимо кой е моят потребител, те да могат да разберат какво съм им дал? 

Това са четирите принципа на уеб достъпност. Това са насоките, които може да прилагате всеки път, когато изграждате нещо ново или дори преоборудвате нещо старо.

Да приемем например, че имате този афиш или имате може би меню за ресторант. Ако не предлагам това меню или този афиша както в цифров, така и в печатен формат, аз попадам в ситуация, в която някой, който се нуждае от Брайлово писмо,  да се нуждае от четец на екрана, се нуждае от някаква помощна технология, за да разбере и консумира това съдържание, ще бъде някак изоставено в тъмното.

Те няма да могат да правят тези неща. В примера с меню не мога да поръчам от ресторант, ако не знам какво ми предлагат да поръчам. Затова е важно да се уверим, че нашето съдържание и нещата, които произвеждаме, маркетинговите материали, които разработваме, са видими, работещи, разбираеми и стабилни. 

Но добре, говоря само за може би един пример за увреждане.

Видове увреждания

Когато казвам „увреждане“, какво означава това за вас? Може да си помислите за възрастен член на семейството, който се нуждае от бастун, за да ходи. Може да си помислите за вашия приятел, който трудно чете големи думи или се притеснява, когато предстои тест по математика в час. Ако случаят е такъв, бихте говорили само за два вида увреждания, може би за структурата на тялото, формата и размера на хората, които ходят с бастун, или когнитивните или дори обучителни затруднения, които вашият приятел може да изпитва.

Има куп различни други видове увреждания, за които дори аз не знаех, докато не научих за тях. Те могат да включват слепота, слабо зрение, глухо слепота, цветна слепота. Тук съм първият, който признава, че тази бяла дъска в синьо и червено, зелено и черно може да не е най-достъпна за някой с далтонизъм. Ето защо е важно да имаме надписи и стенограма под това видео. Всички те правят това съдържание по-достъпно. 

Слухови, когнитивни, тревожност, настроение, припадъци. Виждате, че този списък е дълъг и не е изчерпателен. Има много различни видове увреждания и много от тях дори не се възприемат от вас или от мен. Хората може да страдат от увреждане и да се справят с това в живота си, което вие може да не знаете.

Затова е важно да признаем, че трябва да започнем да оптимизираме съдържанието не само за ботовете, но и за хората. Трябва да се уверим, че хората наистина могат да консумират и да се ангажират с нашето съдържание. 

И така, как това е свързано с вашия свят като SEO? Е, има много прилики между работата по достъпността и работата по SEO и искам да разбия това на някои митове и легенди.

Митове и легенди

1. Има малко въздействие

Първо, хората обикновено казват, че достъпността засяга само малка група хора. Разглеждаме това през обектива на трудоспособни хора, които смятаме, че добре, те могат да видят съдържанието ми, ако го напиша на страницата. Но реалността е, че всеки пети човек в САЩ се справя с увреждане. Това са много хора.

Това са почти 60 милиона души. Така че не е малък проблем, ако питате мен. За SEO, ако правя нещо за SEO, ако напиша етикет със заглавие на етикет, ако напиша мета описание, ако създам H1 по определен начин, може би не само помагам на бот, но и помагам вероятно и други канали за маркетинг.

Ще помогна на тази имейл кампания да има по-добро заглавие. Ще имам тази реклама с плащане на кликване, която ще има по-добра страница за посещение. Толкова малко въздействие наистина е мит. Достъпността и SEO попадат в тази група, където влияят на много повече хора, отколкото мисля, че обикновено осъзнаваме.

2. Това е краткосрочен проблем

Номер две, това е краткосрочен проблем. За достъпност възможността да можете да поръчате от меню или да прочетете тази афиша е повече от краткосрочен проблем.

Това ще се случва всеки път, когато отида в този бизнес или в този ресторант. Затова е важно да поддържаме работата си по достъпността непрекъсната и да продължим да подобряваме и развиваме нашите практики. Знаем, че и за SEO това е игра с нулева сума. Знаем, че светът винаги се променя. Алгоритмите за търсене се променят. Намеренията и поведението на потребителите се променят.

Затова е важно да останем на върха на нашата SEO работа и да се уверим, че нашият бизнес разбира, че SEO работи, ако работите в корпоративна ситуация. Така че по този начин не изоставаме от конкурентите си и не поставяме хората в неравностойно положение, за да не осъзнаем, че поставяме в неравностойно положение.

3. Притеснявайте се накрая

Номер три, трябва да го направим в края. Чувам това много, когато говорим за SEO, но особено за достъпност също.

Хей, имам този уебсайт. Може би трябва да направим одит. Тогава можем да свършим малко работа за отстраняване на този проблем, така че уебсайтът да стане достъпен. Винаги е по-бързо, по-евтино и по-лесно да направите уебсайта достъпен от самото начало, отколкото да го направите с обратна сила и да направите този вид преоборудване. За SEO знаем, че е много по-лесно, а също и много по-ефективно, ако създаваме съдържание за потребители с SEO прозрения, за да информираме какво търсят, на какви въпроси трябва да отговорим.

Ако се опитвате да оптимизирате нещо след факта, много пъти мисля, че ще откриете, че съдържанието, което произвеждате, се чувства като управлявано от SEO. Няма да се почувства като за клиент, защото не беше. Влизаш след факта.

4. Струва твърде много

Номер четири, струваше твърде много пари. Знаете ли какво струва много пари? Съдебни дела. Ако не работите преди всичко за достъпността, в началото на процеса и по постоянен начин, ще откриете, мисля, че съдебните дела за достъпност могат да струват на вашия бизнес много повече и могат да навредят.

Но така може и SEO и санкции. Ако вземете пряк път, ако не отделите време да помислите от какво се нуждае вашият потребител, как това ще бъде получено от търсачката, както и от клиентите като цяло, мисля, че ще установите, че тези наказания са ще нарани много повече, отколкото да го правиш първия път и да го правиш по постоянен начин.

5. Отвлича вниманието

Номер пет, това е разсейващо.

За достъпност, в много случаи нещата, които ще прилагаме, няма да бъдат видими за обикновения ви потребител. Те ще бъдат видими за помощните технологии и екранните четци и нещата, които хората с увреждания може да използват, за да взаимодействат със същото съдържание, което е някой друг. Но в повечето случаи е по-добре да бъдете правилни и там и видими от гледна точка на това, което може да види екранният четец, отколкото да бъде невъзможно да се използва изцяло.

За SEO знаем, че лошото и неетично SEO е очевидно. Виждали сме пълнене на ключови думи. Виждали сме куп връзки на страница, които не принадлежат или не предоставят стойност на моя клиент. Мисля, че това е по-разсейващо, отколкото да вършите работата, за да я оправите. 

Добре, така че има някои прилики между достъпността и SEO.

В повечето случаи има много голямо въздействие, ако го направите правилно. Това не е краткосрочен проблем. Продължава. Не бива да го правим накрая. Трябва да го правим в началото. Наистина не струва толкова много пари, ако го направите правилно в сравнение с това, ако го направите погрешно и го объркате. Тогава номер пет е, в повечето случаи най-добрата работа остава незабелязана, защото е органична, етична, честна.

Въздействието на работата по достъпността


И така, какво е въздействието от извършването на работа за достъпност и също така предполагам извършването на SEO работа, която е в съответствие с практиките за достъпност?

1. Прави невъзможното, възможно!

Първо, той помага на хората с увреждания преди всичко. Това прави невъзможното възможно.

2. Помага на бизнеса

Второ, помага на бизнеса. Вие като собственик на бизнес или като някой, който оптимизира уебсайт за бизнес или дори може би някой, който просто се опитва да влезе в SEO и да научи повече, ще помогне на общественото ви възприятие.

Ако направите уебсайт, който е достъпен, това ще бъде очевидно и хората ще ви благодарят за това. Те ще кажат: „О, тази компания се грижи за всички хора и разнообразна група способности“. Това ще бъде по-трайно изживяване за вашите клиенти. Когато започнете да мислите за неща като текстови алтернативи и надписи и преписи и изграждате тази практика с течение на времето и наистина изграждате този навик да правите достъпна работа и приобщаваща работа, ще откриете, че вашият уебсайт е по-траен .

По-малко вероятно е да бъдат засегнати от тези промени в алгоритъма и подобни неща, когато хората са възприели краткосрочния подход. Знам, че ще ви хареса това. Това ще помогне на вашата SEO. Това ще ви даде по-голяма аудитория. Сега сте насочили вниманието си към светлините на прожекторите си само върху вашите ботове и сте го разширили, за да видите цялата сцена пред вас. Така че по-голяма аудитория ще бъде пред вас и за бизнес, а това означава повече пари и повече хора и честно казано много по-малко проблеми.

Мисля, че всички го знаем, но съдебни дела. Ако направите това, ако започнете да прилагате работа за достъпност, започнете да мислите за достъпност преди всичко, докато разработвате нещата, ще имате много по-малко дела. Хората няма да се оплакват. Те няма да бъдат разстроени от липсата ви на достъпност, защото няма да имате такава. Той ще бъде достъпен и приобщаващ за всички хора.

3. Помага на семейството и приятелите

Тогава номер три, извършвайки работа за достъпност, мислейки за достъпност, мислейки дали уебсайтът ми, дали моите маркетингови материали ще могат да се консумират и ползват от хората, ще помогне на онези семейства и приятели, които работят с хора с увреждания. Това ще направи нещата възможни за хората с увреждания. Това ще направи живота им по-независим и следователно ще освободи малко от това бреме върху семейството и приятелите.

Също така ще ви позволи като практикуващ, като SEO или може би друга дисциплина, да имате шанс да взаимодействате с хора с по-разнообразни перспективи, да научите повече, да получите по-богато и интимно изживяване с тези различни потребители и да създадете по-добър цялостно преживяване. 

Така че, както можете да видите, достъпността и SEO са много сходни и е важно да се признае, че трябва някак да изместим нагласата си от мислене за просто оптимизиране за ботове, как мога да накарам Google да види това, как мога да получа друго търсене двигатели, за да видите това и първо да помислите за хората и да използвате богатите прозрения, които получаваме от оптимизацията на търсачките, и инструментите, които ни предоставят безплатно, за да окажат голямо въздействие върху хората и ежедневието.

Сега какво?

Добре, така че сега какво да правя с тази информация? - е въпросът, който може да имате. Е, можете да научите и да тествате. Така че можете да научите малко повече за достъпността, като проверите Глобалния ден за осведоменост за достъпността . Можете да се присъедините към среща. Има много хора, които са толкова страстни, колкото и аз за достъпността, които могат да ви покажат пътя и да ви дадат съвети и трикове как да мислите за това.

Можете да се абонирате за бюлетин. Включих тук връзка bit.ly, bit.ly/wbf-week , за White Board петък. Можете да се запишете за седмичен бюлетин от Accessibility Weekly и да получите повече съвети и трикове и наистина страхотни истории за това как хората правят това и прилагат тази работа в собствения си бизнес. След това можете да тествате и действителните си страници. След като веднъж осъзнаете това и започнете да разбирате как достъпността се вписва във вашия работен процес, можете да използвате WAVE или Axe , а аз включих връзките bit.ly тук и долу и можете да разглеждате тези инструменти като просто още един нещо, което можете да направите, за да сте сигурни, че нещата, които произвеждате, са видими, достъпни, достъпни чрез помощни технологии.

Благодаря, че прекарахте известно време с мен днес и говорите за SEO и достъпност. Наистина се надявам, че това променя вашата гледна точка и ви дава по-широка представа за това как можете да повлияете на ежедневието на хората чрез SEO и работата за достъпност, която правите за вашия собствен бизнес. Благодаря

SEO оптимизация

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu