Joomla срещу Drupal: Сравнение на двете най-добри системи за управление на съдържанието

За да започнете успешен уебсайт, ще ви трябва повече от солиден план. Също така ви е необходима надеждна платформа за захранването му, като например система за управление на съдържанието (CMS). Има много опции за CMS, от които можете да избирате, но две от най-популярните сред опитни потребители са Joomla и Drupal.


За да разберем коя от тези CMS платформи е по-добра за вашия сайт, ще сравним Joomla срещу Drupal, като използваме следните критерии:


1. Лесно използване
2. Управление на сайта
3. Персонализиране
4. Производителност
5. Сигурност

Когато се анализират тези пет елемента ще направите информиран избор, за да решите между двата варианта. Нека поговорим за Drupal срещу Joomla!

Въведение - Joomla Срещу Drupal

Първо, важно е да знаете, че както Joomla, така и Drupal попадат в категорията на самостоятелно хостваните CMS. Това означава, че те са софтуер с отворен код, който можете да изтеглите и настроите на всеки сървър, който искате.

CMS с отворен код са чудесна възможност за повечето уебсайтове, защото ви предлагат голям контрол върху външния вид и функционалността на вашия сайт. Всяка платформа обаче предлага различна настройка и опции, поради което може да бъде трудно да се избере между тях.

Що се отнася до популярността, Joomla е на второ място след WordPress. Това е базиран на PHP CMS, който ви позволява да създавате почти всеки тип уебсайт, който искате, и ви дава много контрол при управлението на този сайт.

Drupal, от друга страна, е по-скоро избор на ниша, когато става въпрос за CMS платформи. Това обаче не означава, че това е лош вариант. Всъщност Drupal има звездна репутация сред уеб разработчиците и много големи уебсайтове използват тази CMS благодарение на някои от нейните уникални вградени функции.

Основното нещо, което ще искате да разберете, е, че въпреки че Joomla и Drupal споделят много една и съща функционалност, те не са насочени към една и съща аудитория. Това ще стане очевидно през следващите няколко раздела, тъй като ще сравним Drupal срещу Joomla по-подробно.

Joomla Срещу Drupal: Лесна Употреба

Когато работите върху уебсайт, искате да използвате система за управление на съдържанието, която ви осигурява голяма гъвкавост, без да е твърде трудна за работа. С други думи, ако трябва да прекарате седмици от уроци, за да научите как да използвате CMS, тогава вероятно не е толкова лесен за ползване, колкото би могъл да бъде.

Веднага можем да ви кажем, че Joomla постига отличен баланс между предлагането на богатство от функции и прави тези функции лесни за използване. Това става очевидно веднага щом влезете в таблото си за управление на Joomla. Тук има много възможности. Да разберем обаче какво прави всеки от тях е просто. Например, ако щракнете върху раздела Статии, ще видите списък с цялото си публикувано съдържание.

По същия начин, ако кликнете върху опцията за създаване на нова статия, ще ви бъде представен мощен текстов редактор. Според нашия опит Joomla предлага един от най-добрите редактори, а също така включва много вградени опции за оптимизация за търсачки (SEO).

Таблото за управление на Drupal, от друга страна, не изглежда толкова елегантно. На пръв поглед предлага по-малко възможности от Joomla. След като започнете да ровите обаче, ще забележите, че Drupal включва зашеметяващ брой настройки, с които можете да играете.

Що се отнася до създаването на ново съдържание, редакторът на Drupal не предлага толкова много опции за форматиране на текст. Това е така, защото Drupal приема, че имате поне основни познания по HTML и можете сами да добавите цялото форматиране, което искате.

Платформата предполага, че вече имате поне основен опит в уеб разработката. Без този опит ще ви е трудно да научите основите на тази CMS. Има обаче и други положителни страни в дизайна на Drupal, за които ще говорим скоро.

Във всеки случай е очевидно, че Joomla има предимство по отношение на лекотата на използване. Ето защо награждаваме първия кръг от Drupal срещу Joomla за последната платформа.

Joomla Срещу Drupal: Управление На Сайта

Наред с това, че е лесен за използване, вие искате CMS, която ви предоставя много възможности за управление на вашия уеб сайт. Тоест, това трябва да ви помогне да изпълнявате ежедневните задачи, с които ще трябва да се справяте като собственик на уебсайт.

Joomla например ви предоставя много настройки, които можете да персонализирате. Например можете да промените SEO на вашия сайт, да активирате CAPTCHA, да конфигурирате настройките за кеширане, да настроите множество езици и други.

Най-хубавото е, че платформата ви предоставя информация за всички тези настройки, в случай че не сте сигурни какво прави всяка от тях. За да получите достъп до тези подсказки, всичко, което трябва да направите, е да поставите мишката върху определена настройка.

За всички опции за управление на сайта, които Joomla предлага, Drupal обаче отива още една стъпка напред. Тази CMS включва много разширени опции за управление, включително вградено регистриране на грешки и задачи „cron“. Той също така съхранява заявките, които хората търсят във вашия уебсайт.

Като цяло и двете платформи ви предоставят всички основи, необходими за управлението на професионален сайт. По-отблизо обаче Drupal включва далеч по-задълбочени настройки за конфигуриране, което може да бъде предимство, ако това не е първият ви път за изграждане на уебсайт. Имайки предвид това, този кръг от Drupal срещу Joomla отива за Друпал.

Joomla Срещу Drupal: Персонализиране

В зависимост от това коя CMS използвате, трябва да е възможно да настроите какъвто и да е тип уебсайт, който искате. Дали обаче това работи на практика зависи от нивото на персонализиране, което ви предлага вашата CMS.

Joomla и Drupal блестят, когато става въпрос за опции за персонализиране, и ние можем да ви кажем от първа ръка, че те са чудесни избор за почти всеки тип сайт. Тайната на гъвкавостта на двете платформи се крие в техните теми и модулни системи, както и във факта, че те са платформи с отворен код.

С Joomla получавате достъп до почти 8 000 разширения, които можете да използвате, за да добавите нова функционалност към уебсайта си за минути. Нещо повече, много от тях са безплатни.

Joomla включва и тематична система. Това означава, че промяната на стила на уебсайта ви е относително проста, стига да можете да намерите тема, която ви харесва. Имайте предвид обаче, че няма официална директория с теми на Joomla, така че ще трябва да търсите опции сами.

Може да ви изненада, че Drupal предлага още повече възможности за избор на модули. Всъщност можете да намерите над 40 000 модулни опции в неговото официално хранилище, което е число, надминато само от WordPress.

На всичкото отгоре официалната начална страница на Drupal включва и широка колекция от теми, с повече от 2600 опции.

Освен приставките и темите, можем да ви кажем, че и двете CMS са напълно адаптивни в основата си. Ако имате опит в уеб разработката, не би трябвало да имате проблеми с настройката на тяхната функционалност. Ако обаче се чувствате комфортно при ръчно персонализиране, вероятно ще получите повече от Drupal (тъй като предлага повече функции по подразбиране).

Следователно, въпреки че и двете платформи са силно адаптивни, Drupal има предимство пред Joomla в този аспект. Ето защо Drupal печели тук срещу Joomla.

Joomla Срещу Drupal: Работа На Системата

Във всеки вид уебсайт изпълнението е от ключово значение, ако искате да зарадвате посетителите. Това означава, че страниците ви трябва да се зареждат бързо, а уебсайтът ви трябва да е мобилен. В противен случай аудиторията ви може да търси съдържанието, което иска, другаде.

Има много фактори, които могат да повлияят на ефективността на вашия сайт, но два от най-важните са:

Коя CMS използвате, за да я захранвате.
Каква хостинг платформа и план избирате.

Няма две еднакви системи за управление на съдържанието, така че е очевидно, че някои опции са по-добри от гледна точка на производителността от други. Joomla, например, предлага солидна производителност. Тази CMS също ви дава възможност да активирате функции като кеширане и GZIP компресия, които могат да подобрят времето за зареждане още повече.

Що се отнася до Drupal, той има репутацията на високо мащабируем и лек за ресурси. Това означава, че вашият уебсайт трябва да може да обработва повече трафик, преди да започне да се забавя поради пречка. Това е една от причините Drupal да е популярен за големи сайтове и такива с много трафик.

Важно е обаче също така да разберете, че тъй като говорим за две платформи с отворен код, има много неща, които можете да направите, за да подобрите времето за зареждане. Има много приставки и разширения, които можете да използвате и за двете системи за управление на съдържанието, които ви позволяват да оптимизирате тяхната производителност още повече. Можете също така да промените няколко настройки ръчно, за да ускорите нещата. С други думи, можете да имате бърз уебсайт, използвайки която и да е платформа. Вижте повече за изработка на сайт с Джумла

Разбира се, вашият хостинг доставчик също ще играе важна роля. Ще трябва да използвате план, който може да се справи с трафика на вашия сайт, ако искате да избегнете забавянето. Например уебсайт, който получава хиляди посетители на ден, ще изисква нещо по-стабилно от споделен хостинг план, като виртуален частен сървър (VPS).

Имайки предвид всичко това, ние даваме равенството между Drupal и Joomla в този кръг.

Joomla Срещу Drupal: Сигурност
В наши дни повечето уебсайтове съхраняват поне част от потребителската информация, дори ако крайните потребители не са наясно с това. Това означава, че изборът на сигурен CMS е по-важен от всякога, защото може да ви помогне да избегнете ситуации, при които излагате информацията на посетителите си на риск.

За ваше щастие и Joomla, и Drupal са отлични по отношение на сигурността. За да бъдем честни, и двете платформи са претърпели пробиви в миналото. Това обаче може да се очаква, когато говорим за популярни CMS, тъй като те са чести обекти за нападатели.

Обратната страна е, че уязвимостите в сигурността обикновено се откриват и закърпват бързо и на двете платформи. В допълнение, както Joomla, така и Drupal ви позволяват да промените настройките им, за да увеличите още повече защитата. Освен това ще получите достъп до много разширения, които можете да използвате, за да затегнете сами сигурността на уебсайта си.

В обобщение, и двете платформи са толкова сигурни, колкото усилията, които полагате за защита на вашия уебсайт. Трябва да сте доста сигурни, ако използвате силна парола за администраторския си акаунт и поддържате софтуера си актуален. Като цяло този кръг на Joomla срещу Drupal също е равен.

Предимства На Joomla

Joomla е много мощна платформа сама по себе си, което се вижда, когато погледнете нейните статистически данни за използването. Ето защо може да помислите да използвате Joomla:

  1. Той предлага чудесен баланс между лекота на използване и сложност на функционалността.
  2. Получавате достъп до много опции за персонализиране.
  3. Той предлага вградени функции за изпълнение и SEO.


Joomla се намира някъде по средата между WordPress и Drupal. Той е лесен за използване и съдържа много функции. Това обаче не изисква от вас да имате опит в уеб разработката, както с Друпал.

Във всеки случай Joomla е силна опция за всякакъв вид проекти. Така че си струва да опитате платформата, ако търсите нов CMS.

Предимства На Drupal

Ммного хора смятат, че Drupal е плашещ поради своята сложност на обучение. След като превъзмогнете тази подробност обаче, има много неща, които да харесате в тази CMS, като например:

  1. Тон вградени опции за управление на сайта.
  2. Достъп до хиляди модули и теми.
  3. Възможността да персонализирате всеки аспект от вашето преживяване.
  4. Лека платформа, която се мащабира добре.


В крайна сметка Drupal е пътят, ако търсите CMS решение на ниво голямо предприятие. Когато сравните Drupal с Joomla, става очевидно, че първият съдържа много повече функции. Единственият му недостатък е, че ако не знаете нищо за уеб разработката, вероятно ще трябва да наемете някой, който да ви помогне да създадете и поддържате уебсайта си.

Заключение

Използването на мощна CMS е перфектен начин да стартирате уебсайта си, благодарение на цялата функционалност, която ще ви предостави. Що се отнася до опциите за CMS, изборът често се свежда до Joomla срещу Drupal. Като цяло Joomla е малко по-удобен за начинаещи. Drupal обаче ви предлага повече опции, особено ако имате опит в уеб разработката.

Уеб дизайн

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu