Защо първо се нуждаете от рамка на сайта (уаиърфрейм)

Защо първо се нуждаете от рамка на сайта (уаиърфрейм)

Какво представлява рамката на уебсайта (Wireframe/ Website Wireframe)?

Като бизнес за дизайн и разработка на уебсайтове, не можем да подчертаем достатъчно значението на разработването на рамка за уебсайт. По същество това е скелетът на вашия уебсайт. Може да изглежда много елементарно от визуална гледна точка, но целта на рамката (уаиърфрейм) е да разработи оформлението на съдържанието на дадена страница и да определи как елементи от функционалността могат да бъдат интегрирани.

Според дефиницията на Българската дизайнерска група Wireframes (уаиърфрейм(с)) е:

Опростена, черно-бяла скица на елементите, съдържащи се на страниците на даден уебсайт- тяхното разположение, големина, характеристики, както и схематично очертаване на полетата за конверсия и навигацията на цялостния уебсайт. Wireframes (уаиърфрейм(с)) не използват цветове, различни шрифтове, логота или други елементи, които биха отнели фокуса от основната им цел, която е структурата на уебсайта да бъде изградена толкова ефективно и функционално така, че той да може да се адаптира към промяна в обема на информация, съдържаща се на него, смяна на целите на уебсайта и/или увеличение на трафика, които минава през него.

Рамката на уебсайта трябва почти да изглежда като скица, съставена от контури, основни икони и елементи за замяна Това е ядрото на вашия уебсайт, с просто черно-бяло оформление, което очертава размера и разположението на елементите на страницата, характеристиките на сайта, зоните за преобразуване и навигацията за вашия уебсайт.

Да няма на разположение цвят, стилове на шрифтове, лога или някакъв истински елемент на дизайна. Той се фокусира чисто върху структурата на уебсайта и прави цялостния процес на проектиране и разработване на уебсайт едновременно гладък и опростен.

Ако все още не сте сигурни дали уаиърфрейм е подходяща за вас, ето пет ключови причини, поради които трябва да помислите за уаиърфрейм като ключов елемент от всеки проект за изработка на уебсайт.

Основни причини, поради които изграждането на уаиърфрейм е важно за уеб дизайна

 

Разработване на оформление и структура

Всяка добре развита компания ще има създаден план за функции и съдържание при разработването на уебсайт. Wireframes помагат на дизайнера да определи кои елементи трябва да бъдат включени на всяка страница и кои функционални черти трябва да бъдат зададени на място за всеки елемент.

Уаиърфрейм позволява на дизайнера и разработчика да се свърже с клиент и да работи заедно по сплотен начин с цел . Трябва да има стабилна структура на страницата, преди дизайнът да бъде напълно изпълнен.

Създаване на информационна йерархия

Наличието на подходяща рамка позволява на клиента, с когото работите, да забрави за стиловете и цветовете, така че да може да се съсредоточи върху основните елементи като навигацията и съдържанието . Разработчиците трябва да попитат клиента какъв иска да бъде техният потребителски опит при посещението на уебсайта и да установят информацията, която трябва да бъде предоставена на потребителя, за да може той да намери това, което търси.

С рамката за сайт дизайнерите и клиентите могат да видят кои елементи на страницата са по-важни от другите, което улеснява виждането как информацията на всяка страница попада добре на място.

Фокусиране върху потребителския опит

Wireframes имат способността да предоставят основна структура и функционалност. Всеки от тях насочва вниманието към елементите, които ще окажат влияние върху потребителското изживяване, вместо просто да направи сайта да изглежда добре. Използваемостта, функционалността и потребителският опит са това, което ще стимулира възвръщаемостта на инвестициите.

Когато дизайнерът е в състояние да елиминира изображения, цвят и други детайли, той може да се съсредоточи върху функционалността на всеки елемент от страницата, като постави силен фокус върху разработването на възможно най-доброто потребителско изживяване.

Изясняване на характеристиките

Когато разработвате уаиърфрейм, тя ви помага да решите кои функции се търсят в даден уебсайт и кои елементи са необходими. В началото на етапа на разработка клиентът и уеб дизайнерът могат да работят в тясно сътрудничество, за да изпробват различни приложения и инструменти, които ще предложат по-добра използваемост на посетителите на уебсайта им.

Често ще решите да премахнете функция, след като тя бъде оформена с рамки, поради простия факт, че не помага да се постигне целта, която сте имали предвид по отношение на вашия уебсайт. Възможността да виждате функции, без да се фокусирате върху творчеството, е полезно, когато изясните кои елементи имат огромно въздействие.

Спестяване на време

Уаиърфрейм на уебсайт ще спести време в дългосрочен план. Въпреки че първоначално ще изисква повече време, ще си заслужава. Отделянето на време за създаване на пълен набор от  рамки ще спести време през целия жизнен цикъл на проекта.

Ако сте дизайнер, който има екип зад себе си, вече не е нужно да отделяте време, за да се уверите, че всяка страница има поток и цел. Можете просто да правите това, което правите най-добре, което прави уаиърфрейм да изглежда красиво, като го превърнете в пълен дизайн.

Кой продукт да използваме за съставяне на рамка на сайт (Wireframes (уаиърфрейм(с))?

Препоръчваме изпозването на https://mockflow.com/ за съставянето на уаиърфреймс. 

MockFlow е мощен инструмент за начертаване на потребителски интерфейси, който може да се разшири като пълен пакет за планиране на продуктов дизайн.

Може бързо да скицирате оформленията на интерфейса за кратко време без никаква сложност. Има много разрешения на базата на роли, редактиране в реално време, коментари и одобрения за дизайн. 

Може да създавате красиви StyleGuides за минути, за да документирате насоките на потребителския интерфейс на вашата марка. Също така, може автоматично да генерирате проектни спецификации и документация от уаиърфреймс.

 

Уеб дизайн

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu