Защо се нуждаете от страница с често задавани въпроси и как да я създадете успешно

Защо се нуждаете от страница с често задавани въпроси и как да я създадете успешно

Често задаваните въпроси могат да направят значително маркетингово предимство - от увеличение на обаждания и обслужване на клиенти, до разбиране на сложни концепции, до осигуряване на централно място за засилване на критичните съобщения за продажби и демонстриране на експертен опит в индустрията.

Страниците с често задавани въпроси (ЧЗВ) служат като стандартен компонент на маркетинговия микс от десетилетия. 

Когато се подхождат внимателно и се изпълняват добре, често задаваните въпроси могат да направят значително подобрение в имиджа на дадена марка (бранд).

Форматът на често задаваните въпроси също обслужва важна вътрешна функция. Служителите на всяко ниво, особено по време на процеса на обучение, могат да се възползват от един консолидиран източник на информация от най-високо ниво. 

До неотдавна страницата с често задавани въпроси беше полезен стратегически помощник, който се оказа особено полезен, когато процеси, внедряване на продукти или сложности от всякакъв вид трябваше да бъдат подкрепени от усилване на съобщенията. 

Текущата динамика на дигиталния маркетинг повиши значението на SEO ефикасността на страницата от приятна за употреба до основен двигател на дигиталната ангажираност.

SEO императивна

По-голямата част от онлайн търсенията вече са под формата на въпрос - независимо дали от гласово активирано приложение или въпрос, въведен в лентата за търсене. Очакванията са големи за бързи и конкретни отговори дори на най-тайните теми и хората нямат търпение да се разходят из информационните източници, за да намерят отговори.

В съответствие с променящото се поведение при търсене, страниците с резултати от търсачките (SERP) представят преки отговори на въпроси, както и предлагат свързани въпроси като богати или представени фрагменти. В резултат на това повече от 50 процента от търсенията в Google вече са „Нулево щракване“, което означава, че търсещите получават отговорите, от които се нуждаят, директно в SERP, без да кликват към уебсайт.  

Възможността съдържанието на даден сайт да бъде подчертано като богат фрагмент, или като директен отговор на SERP, или като свързано съдържание в „Хората също питат“, изведе потенциала за добре подготвена страница с често задавани въпроси на изцяло ново ниво на стратегическо значение.

Как да създадете страница с често задавани въпроси

Първа стъпка е разработването на съдържанието. Препоръчваме на клиентите да се обърнат към страницата с често задавани въпроси като поредица от няколко фази. Започнете с определяне на различните категории въпроси и след това започнете да разглеждате всяка категория с най-често получаваните въпроси и кратки и изясняващи отговори. 

Не се двоумете дали страницата с често задавани въпроси включва изчерпателен списък на всеки въпрос, който трябва да бъде включен на страницата. Първоначалната ви цел трябва просто да започне процеса с рамка, заедно с план за продължаване на усъвършенстването, базиран на текущи прозрения и събиране на разузнавателни данни.

Съществена стъпка, която не може да бъде пренебрегната, преди да публикувате страницата с често задавани въпроси на вашия сайт, е вмъкването на код на схемата на често задавани въпроси, която ще уведоми търсачките за въпросите на страницата и ще увеличи шанса, че заявките за търсене ще доведат до появата на съдържанието на сайта като богат фрагмент.

Копаене по-дълбоко

Като се има предвид степента, до която страницата с често задавани въпроси може да подсили вашата стратегия за дигитален маркетинг, включително правилните въпроси, и правилното им формулиране може да бъде от ключово значение за успеха му, като подпомага усилията за SEO. Първият и най-съществен източник за самите въпроси често са модели, които се появяват от функция за чат на уебсайт или страница за електронна търговия. Необходимо е също така да се събира информация от различни отдели, особено продажби, обслужване на клиенти и тези, които работят директно с клиенти.

По-нататъшното проучване от следните източници ще помогне да се прецизира начина на формулиране на въпросите и други въпроси, които да се разгледат:

 • Лентата за търсене на Google, която създава списък с въпроси, след като бъдат въведени няколко думи, всъщност може да служи като помощ за информация относно въпроси, които се търсят най-често. Неотдавнашното ми начало от три думи на следната заявка: „Коя CMS е ...“ породи шест въпроса, които разкриват висока честота на търсене за всеки от следните:
  • Коя CMS е най-добра за SEO?
  • Коя CMS е най-добрата?
  • Коя CMS е най-подходяща за електронна търговия?
  • Коя CMS се използва от Flipkart?
  • Коя CMS е най-популярна?
  • Коя CMS е най-сигурна?
 • Изследването на ключови думи и ключови фрази с помощта на AlsoAsked предлага дълбочина и ширина на прозрение за създаване на често задавани въпроси, които помагат да се стимулира SEO. Също така Asked е безплатен инструмент и непрекъснато съм изумен от информацията, която може да даде. Нека да разгледаме резултатите, когато „Коя е най-здравословната риба за ядене?“ се въвежда като въпрос на AlsoAsked.
  • 29 въпроса се появяват в рамките на три нива на уместност и честота на търсене. Сред четирите въпроса в първото ниво за търсене на сьомга е: „Коя е най-здравословната риба за ядене за отслабване?“ Този въпрос се съпоставя с два свързани въпроса във второто ниво: „Коя е най-нискокалоричната риба за ядене?“ и „По-здравословна ли е рибата от пилешкото?“ Всеки от тези въпроси от второ ниво, след това се добавят към допълнителни три въпроса в третия слой. 
 • SEMrush е платена абонаментна услуга, която също предлага богатство от основни данни за дигитален маркетинг, включително най-търсените ключови думи и фрази, както и действителни въпроси.

 

Често задавани въпроси - Най-добри практики

Увереността, че формулировката на въпросите съвпада с заявките за търсене, заедно с кратки отговори, които изясняват сложността, е солидна основа. Вмъкването на маркиране на кода на схемата с често задавани въпроси и включването на подходящи ключови думи и фрази е основният драйвер за SEO. От гледна точка на навигацията в сайта, страницата с често задавани въпроси трябва да бъде достъпна или от горната част на навигацията, от долния колонтитул или и от двете, като съдържанието на страницата се свързва с вътрешни страници за продукти или услуги, както и съдържание на блога.

Важно тактическо съображение, което препоръчвам, е представянето на въпросите - или евентуално на самите категории - в менюто на акордеона, за да се осигури възможно най-голямо съдържание над гънката, като същевременно списъкът с въпроси може лесно да се сканира. 

Въпреки че изследванията на ключови думи , ключови фрази и най-често задаваните въпроси непрекъснато се развиват и безкрайно завладяват, аз винаги призовавам клиентите да запазят фокуса си върху тази страница върху адресирането на типовете въпроси, които представляват интерес за клиентите и перспективите. Това е ключът към успешната страница с често задавани въпроси. SEO стратегиите, които се основават на тази основа, осигуряват допълнителното предимство да служат като мощен инструмент за цифров маркетинг. 

Нуждаете се от повече помощ при разработването на вашата стратегия за дигитален маркетинг ? Нашият екип от експерти е тук, за да ви помогне!

 

SEO оптимизация, Маркетинг

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu