Когато се учите да кодирате, често ще чувате термина „рамка“. И това може да бъде трудно за разбиране от новите разработчици.

Обикновено ще срещнете рамки в ресурси за пътни карти, когато говорите с други разработчици, когато научавате за нов инструмент за кодиране и много други места.

В тази статия ще научите какво е рамка в софтуерното инженерство, защо имате нужда от рамки, различните видове рамки, които съществуват (и примери за тях) и как можете да започнете да изучавате рамка.

Какво е софтуерна рамка?

Терминът рамка може да се отнася до структура. Това може да е структура на система, сграда, проект или нещо друго.

Вече можете да приложите това определение в софтуерното инженерство и да се позовавате на софтуерни рамки като структура за вашия софтуер.

Софтуерната рамка е структура, която можете да използвате за изграждане на софтуер. Той действа като основа, така че не е нужно да се занимавате със създаването на ненужна допълнителна логика от нулата.

Рамката е подобна на шаблон, тъй като можете да я модифицирате и да добавите определени функции и по-високи функционалности, за да създадете сложен и широк проект, който много хора могат да използват.

Забележка: Софтуерните рамки обикновено се свързват със специфични езици за програмиране. Те също са подходящи за различни задачи в зависимост от ситуацията.

Имате и бекенд рамки за задните задачи, предни рамки за предни задачи, мобилни рамки за мобилни задачи и много други.

 

Защо да използваме софтуерни рамки?

Писането на код е сложно. И писането на код, който другите могат да разберат и управляват, е още по-трудно, защото трябва да се справите със синтаксис, декларации, производителност, поддържане на последователност и други проблеми.

Софтуерните рамки предоставят шаблон, в който са обработени почти всички общи задачи. Това ви позволява да се съсредоточите върху разработката на основния софтуер, а не върху детайлите на процеса. Като се има предвид, че има определена структура, е лесно да си сътрудничите с други.

Добра идея е да използвате софтуерна рамка, вместо да преоткривате колелото от нулата по много причини. И може би най-важната причина е, че няма да се налага да пишете всичко от нулата. Това намалява възможността за добавяне на грешки към вашия код.

Други причини да използвате рамка включват:

  • Помага ви да избегнете дублиране и излишен код.
  • Това улеснява разработчиците, които не са написали кода, да го тестват и отстраняват грешки.
  • Рамките се поддържат от група хора, които ги тестват, за да можете да ги използвате с увереност.
  • Те ви помагат да пишете чист и сигурен код
  • Времето, необходимо за разработване на приложение, е значително намалено, защото вече можете да се съсредоточите върху писането на специфичен за проекта код.

И много повече.

Видове софтуерни рамки

Когато имате проект за изграждане или върху който да работите, първо решавате кой език за програмиране да използвате. След като знаете езика за програмиране, винаги е най-добре да търсите рамки, които отговарят на вашите нужди.

Има много от тези рамки, всяка с уникални характеристики, които ги отличават. Можете да намерите тези рамки във всички области на софтуерното инженерство, включително уеб разработка (frontend и backend), мобилни приложения, наука за данни и много други.

Нека да разгледаме някои от основните типове софтуерни рамки, на които ще се натъкнете по време на разработката си.

 

Рамки за уеб разработка

Уеб разработката включва създаване на уебсайт, който работи в интернет. Това може да бъде уеб приложение с една страница, статичен уебсайт, динамичен уебсайт или нещо друго.

Когато създавате тези уеб страници, обикновено имате интерфейс, който потребителите виждат, и бекенд, който контролира и управлява логиката (като база данни, API и много други неща).

Вместо да ги изброяваме всички заедно, нека разделим тези рамки на категории, за да знаете коя кога да използвате.

Frontend Frameworks за разработка

React е фронтенд JavaScript рамка, разработена от Meta (преди Facebook). Помага ви да създавате потребителски интерфейси за уебсайтове и уеб приложения. Това е популярна рамка, която милиони разработчици по света използват за създаване на едностранични приложения (SPA).

React използва Redux за управление на състоянието и куки за обработка на поведението и логиката на компонентите. Той също така използва JSX за създаване на HTML и CSS в JavaScript.

Има много полезни ресурси за React в интернет. Можете да научите повече за React и как да започнете в това ръководство .

Angular е базирана на TypeScript рамка, разработена от екипа на Angular в Google. Това е рамка с отворен код, която можете да използвате за създаване на уеб приложения с една страница, подобно на React и Vue.

Той има функции като двупосочно свързване на данни, което намалява времето за разработка, и инжектиране на зависимости, което улеснява взаимодействието на различни части от код.

Ентусиазирана общност с множество ресурси поддържа Angular. Можете да научите повече за Angular и да започнете в този курс .

Vue е прогресивна JavaScript рамка за създаване на потребителски интерфейси и приложения с една страница. Той е лесен за научаване и приятен за писане. Създаден е от Evan You, който преди това е работил в Google, за да вземе най-добрите части от Angular и да създаде персонализиран инструмент около него.

Vue3 е най-новата версия, която се оказва много по-бърза и по-лека от предишните версии. Той също така идва с подобрена поддръжка на TypeScript и много други функции като API за съставяне.

Можете да научите повече за Vue и как да започнете в курса .

Bootstrap е рамка, която улеснява разработчиците да създадат напълно адаптивен уебсайт или уеб приложение, използвайки колекция от HTML, CSS и JavaScript код за многократна употреба. Той има група от предварително дефинирани кодове във файл за изтегляне или CDN, до който всеки може да има достъп и да го използва.

Можете да научите повече за Bootstrap и как да го използвате в този курс .

Има много други предни рамки като Svelte, Semantic UI и много други. Всички тези рамки се използват от известни компании като Netflix, Uber, Airbnb и други.

 

Бекенд рамки за разработка

Django е бекенд Python уеб рамка, която може да работи с всяка предна рамка. Помага на разработчиците да се съсредоточат върху писането и изграждането на значим проект, вместо да изобретяват отново колелото.

Той е бърз, сигурен и мащабируем. Можете да научите повече за Django и как да започнете да създавате уебсайтове в този курс .

Rails е бекенд рамка с отворен код като Django, задвижвана от езика Ruby. Той предоставя структури по подразбиране за бази данни, уеб услуги и уеб страници. Той е проектиран да включва по-малко код и повторения и се поддържа от голяма общност.

Известен е още като Ruby on Rails. Можете да научите повече за Rails и как да започнете в този курс .

Има много други бекенд рамки като Express, Laravel и много други. Тези рамки се използват за изграждане на уебсайтове и приложения от известни компании като Twitter, Shopify, Coinbase и други.

Рамки за мобилни приложения

Flutter е софтуерен комплект за разработка на потребителски интерфейс с отворен код, създаден от Google. Използва езика за програмиране Dart и малко C/C++. Можете да го използвате за разработване на междуплатформени приложения за устройства като Android, Windows, Linux, macOS, iOS, мрежата и много други от една кодова база.

Той е разработен през 2017 г. и оттогава се използва от големи компании като Alibaba, BMW и много други, както се вижда в уеб страницата за представяне на Flutter . Можете да научите повече и да започнете с Flutter в този курс .

React Native е Javascript рамка с отворен код за различни платформи, разработена от Meta. Крос-платформа означава, че можете да го използвате за разработване на Andriod, IOS и уеб приложения с една кодова база.

React Native използва рамката на React и предлага много вградени компоненти и API. Можете да научите повече и да започнете с React Native в този курс .

Има много други рамки за мобилни приложения като ionic, Xamarin и много други. Тези рамки се използват за изграждане на популярни приложения за известни компании като Discord, Bloomberg и много други.

 

Рамки за наука за данни

PyTorch е рамка за машинно обучение с отворен код, базирана на езика за програмиране Python и библиотеката Torch. Това е една от предпочитаните платформи за изследване на дълбокото обучение . Той е създаден, за да ускори процеса между създаването на прототипи за изследване и внедряването в производството.

Можете да започнете и да научите повече за използването на PyTorch за задълбочено обучение в този курс .

TensorFlow е безплатна библиотека на Python с отворен код за машинно обучение и изкуствен интелект, разработена от Google. Той разполага с цялостна, гъвкава екосистема от инструменти, библиотеки и ресурси на общността, която позволява на изследователите да се потопят в машинното обучение. Разработчиците могат също да го използват за бързо изграждане и внедряване на базирани на ML приложения.

Можете да научите повече за TensorFlow и как работи с компютърно зрение в този курс .

Има много други рамки за наука за данни като Apache Spark, Scikit-learn и много други. Големи компании като Microsoft, Cisco, Amazon и други използват тези рамки.

Как да започнете да изучавате софтуерна рамка

Досега, когато обсъждаме тези рамки, ще забележите, че говорим и за конкретни езици за програмиране. Това трябва да ви каже, че всяка рамка разчита до голяма степен на конкретен език за програмиране.

Трябва да имате солидно разбиране за езика за програмиране, който рамката използва, преди да научите тази рамка.

Например, ако искате да научите React, първо трябва да разберете JavaScript и някои от неговите ключови концепции . Това важи и за други рамки.

И накрая, колкото по-добре разбирате език за програмиране, толкова по-лесно ще разберете как функционират рамките. Програмните езици осигуряват солидна основа за много технологични кариери и са от решаващо значение за разбирането на рамка.

 

Обобщавайки

В тази статия научихте какво е софтуерна рамка, как работят и как да започнете да изучавате някоя от тях.

Важно е да се отбележи, че това са само няколко от многото налични рамки. Почти всеки език за програмиране има рамка, предназначена да направи използването на този език много по-лесно, което ще ви позволи да се съсредоточите върху изграждането на вашия проект.

Винаги е най-добре да проучите коя рамка най-добре отговаря на вашите нужди, преди да започнете да изграждате или пишете код.

Забавлявайте се с кодирането!

Имате въпроси? Не се колебайте да се свържете с нас още сега..

Please type your full name.
Invalid email address.
Моля, изберете дата, на която да се свържем с вас.