Какво представлява Google Tag Manager и защо се нуждаете от него

Какво представлява Google Tag Manager и защо се нуждаете от него

Маркетолозите от дигиталната ера са винаги готови да променят стратегиите, тъй като данните идват от всички посоки - и по-специално за това как посетителите взаимодействат с уебсайта им. Така че нищо не разочарова маркетолога повече от закъснението от седмица или две за действие, което наистина трябва да започне до края на деня - ако не и по-рано.

Ето защо класираме потенциала за бързо внедряване и постоянна гъвкавост като най-променящото играта предимство на Google Tag Manager (GTM).

GTM е безплатен софтуер, който значително рационализира създаването на кодови фрагменти, известни още като тагове, които проследяват взаимодействията на посетителите на даден сайт. Традиционно размерът на усилията, необходими за настройване или преразглеждане на маркери на даден сайт, е сложен процес, който изисква работа с изходния код от страна на уеб разработчик.

В повечето компании разработчиците са привлечени в редица посоки и управляват множество приоритети. Влизането в календара им може да бъде предизвикателство и обяснението какво точно искате да постигнете може да отнеме много време - вероятно повече време, отколкото да го направите сами, само ако не е включено твърдо кодиране.

Инструмент за овластяване

Google Tag Manager заобикаля изходния код, което означава, че създаването, преразглеждането или изтриването на маркери за събиране на високи данни за активността на уебсайта вече не изисква твърдо кодиране и участието на уеб разработчик или уеб майстор. След като GTM е настроен и въжетата са усвоени, маркетолозите могат лесно да добавят или изменят тагове, ако е необходимо.

Източник на объркване, който някои хора имат по отношение на Google Tag Manager, е дали той замества Google Analytics (GA) и как се различават GTM и GA? Google Tag Manager не замества Google Analytics. Двамата работят заедно помежду си.

Въпреки че GA е чудесен за прозрения от най-високо ниво, GTM дава възможност за събиране на много по-голяма дълбочина и ширина на събирането на разузнавателна информация, подхранвана от високо ниво на гъвкавост за овластяване на търговци и нетехнологични типове за създаване на маркери и извличане на много специфични данни от активност в уебсайтове и приложения. По-конкретно, GTM позволява на потребителите да разполагат проследяващ код на избрани уеб страници и Google Analytics използва този код за проследяване на различни данни.

Степента, до която GTM дава възможност на маркетолозите да управляват събирането на данни, без да разчитат на уеб разработчиците, променя играта. По-долу е дадено обобщение на основните причини, поради които Google Tag Manager трябва да бъде част от инструментариума на всеки дигитален маркетинг .

 

Предимства на Google Tag Manager

Ефективност
Google Tag Manager представлява квантов скок напред за търговците, с инструменти, които им позволяват да прилагат проследяващи кодове за анализ на поведението на потребителите директно в собствения си интерфейс на GTM и да го правят, когато и как избират. 

Консолидирано управление на маркери
Преди Google Tag Manager всички маркери за проследяване трябваше да бъдат кодирани твърдо директно в изходния код на уебсайтове или приложения. В резултат на това кодовите фрагменти бяха разпръснати в множество файлове и всички промени изискваха уеб разработчик първо да намери и след това да актуализира изходния код. С GTM централизираният код на контейнер обхваща целия обхват на маркерите за анализ на даден сайт. Добавянето, премахването или редактирането на маркери може да се постигне в рамките на един лесен за достъп потребителски интерфейс. 

Гъвкавост и експериментиране
Когато търговците не са в състояние да действат бързо и да съберат информацията, от която се нуждаят, тъй като се нуждаят от нея, експериментирането и новите инициативи се блокират. Това може да означава, че новите идеи никога не излизат от земята. GTM елиминира закъсненията или прекъсванията на сделките, които нямат място в забързания дигитален бизнес климат. 

Разширено проследяване и прозрения
По-големият контрол и премахването на закъсненията означава, че много повече могат да бъдат постигнати за много по-малко време. Като такива, търговците, използващи GTM, имат по-големи възможности за задълбочаване, научаване на повече и изграждане на по-ефективни маркетингови кампании. 

Също така за мобилни устройства
Когато GTM е разположен в мобилни приложения или сайтове за ускорени мобилни страници (AMP), маркерите могат да се добавят или редактират, без да е необходимо издаване на актуализирана версия.

Лесно тестване и отстраняване на неизправности 
Google Tag Manager позволява опростено тестване и отстраняване на неизправности, за да се увери, че маркерите се задействат, когато се зареди дясната страница или се щракне върху определен бутон. Маркетолозите също така могат лесно да проследяват и тестват информация за тригерите, които задействат етикетите, и данните, съдържащи се в проследяващите маркери.

Рационализирано проследяване
на събития Функцията за автоматично проследяване на събитията автоматично стартира проследяване на определени взаимодействия на уеб страница, след като се активират определени задействания. Основните събития, които GTM проследява по подразбиране, включват: 

  • Кликвания

  • Кликвания върху връзки

  • Подаване на формуляри

  • Време, прекарано на страница

Различни нива на разрешения 
Няколко потребители могат да имат достъп до GTM с различни опции за преглед, редактиране и публикуване на права.

Първи стъпки с GTM

GTM не елиминира напълно разчитането на разработчиците. Разработчиците често се изискват при първоначалната настройка на Google Tag Manager, за да създадат код за контейнера, който служи като хранилище за всички маркери на даден сайт. Добра новина за собствениците на сайтове на WordPress: WordPress има приставка GTM, която помага да се приложи кодът на контейнера. 

След като кодът на контейнера е на място, важно е да се гарантира, че всеки маркер има задействане, което се отнася до задължителното действие, присвоено на всеки маркер - например изпращане на информация, когато посетителят се регистрира за събитие, изпрати формуляр или щракне върху връзка. Всички маркери трябва да имат свързан тригер с тях. 

В Solid Digital сме много развълнувани от новите възможности, които Google Tag Manager създава за търговците. В бизнес климат, в който все повече се очаква всеки да прави повече и да го прави по-бързо, Google Tag Manager надминава очакванията. Маркетолозите, с които работим, намират, че този инструмент е не просто лесен за използване и ангажиране. Всъщност е забавно.

Още нещо, което бихте искали да знаете за Google Tag Manager и как той може да ви помогне да увеличите вашата цифрова стойност ? Уведоми ни! Ще се радваме да ви помогнем да започнете.

SEO оптимизация

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu