Как да започнете с UX RESEARCH

Значението на научните изследвания не може да бъде надценено. Проучването на потребителите е от решаващо значение за успеха на всеки UX дизайн и тази статия ще обясни всички причини за това.

Но първо ще проучим какво представлява UX изследването и как то може да ви даде ценни инструменти. След това ще анализираме защо проучването на потребителите е непрекъснат, динамичен процес.

До края на това 5-минутно четене ще знаете всеки ефикасен изследователски метод (качествен и количествен) и как да изберете правилния(ите) за нов или съществуващ UX проект.

Какво е UX Research?

С няколко думи бихме могли да кажем, че UX изследването е свързано с техники за наблюдение, методи за обратна връзка и анализ на цялото потребителско изживяване на даден проект. Както при всяко научно изследване, UX изследването анализира как мислят потребителите и какви са техните мотивации и нужди.

Методите за изследване на UX могат да бъдат разделени на два основни типа: количествени и качествени.

КОЛИЧЕСТВЕНИ МЕТОДИ НА ИЗСЛЕДВАНЕ

Тези методи са свързани със статистика и се фокусират върху числа, проценти и математически наблюдения. UX дизайнерите по-късно трансформират такива числени данни в полезни статистики, които можете да използвате в UX дизайни.

За да бъдем точни, има множество платформи за събиране на данни, които UX дизайнерите използват като Google Analytics , Google Data Studio и т.н.

КАЧЕСТВЕНИ МЕТОДИ НА ИЗСЛЕДВАНЕ

Качественото изследване има за цел да разбере нуждите и мотивацията на хората чрез наблюдение. Това включва множество методи: от интервюта и тестове за използваемост до етнографски и теренни проучвания.

Като цяло, качественото изследване е от решаващо значение за нас, UX дизайнерите, защото е по-лесно за анализ от количественото и можем да го използваме бързо в нашите проекти.

 

Защо UX изследванията са непрекъснат процес?

Да предположим, че сте на път да създадете UX wireframe. Процесът е доста прост. Започвате с проучване, продължавате със скициране, след това създавате прототип и изграждате. Но колко пъти сте се връщали към предишната стъпка от процеса?

UX дизайнът е напълно динамичен и рядко завършен. Поради тази причина UX изследванията трябва да се разглеждат като непрекъснат процес. Когато спрях да се притеснявам да преминавам през този цикъл отново и отново, веднага станах по-добър UX дизайнер.

 

Защо трябва да инвестирате в UX изследвания? 

Има много причини, поради които винаги трябва да провеждате UX проучване, преди да започнете да скицирате и създавате прототипи на wireframe:

 1. Останете релевантни : Чрез проучване на UX вие ще сте сигурни, че разбирате от какво се нуждаят вашите потребители и ще приспособите продукта си съответно.
 2. Подобряване на потребителското изживяване: С цялостно UX изследване ще бъдете една стъпка по-близо до предоставянето на страхотно потребителско изживяване.
 3. Изяснете проектите си: С UX изследване можете бързо да идентифицирате функциите, които трябва да приоритизирате.
 4. Подобрете приходите, производителността и доверието: Когато успешно използвате UX изследвания, можете да увеличите ROI (възвръщаемост на инвестицията).

 

9 ефективни метода за изследване на UX  

Става ясно, че UX изследванията са много важни за успеха на всеки UX проект. Всички успешни подходи произтичат от три основни основи: Наблюдение, разбиране и анализ.

Така че нека да разгледаме най-популярните и ефективни качествени и количествени методи на изследване.

ИНТЕРВЮТА 

UX дизайнерите могат да провеждат индивидуални интервюта, за да общуват с потребителите и да анализират контекста на проекта. Това е много ефективен метод за изследване на UX. Просто трябва да си поставите целите.

 • Трудност: Средна/Ниска
 • Цена: Средна
 • Фаза: Предварителен дизайн, по време на фаза на проектиране

АНКЕТИ И ВЪПРОСНИЦИ

Това е много ефективен подход, ако искате бързо да съберете ценна информация. Има много инструменти като PandaDoc и Wufoo , които ви позволяват да създавате ангажиращи въпросници и анкети.

 • Трудност: Ниска
 • Цена: ниска
 • Фаза: Предварителен дизайн, Фаза след проектиране

ТЕСТОВЕ ЗА ИЗПОЛЗВАЕМОСТ

Тестването на използваемостта е основен метод, ако искате да тествате продукта си по отношение на потребителското изживяване. Може да се приложи по време или след създаването на приложение, сайт и др.

 • Трудност: Средна
 • Цена: Средна
 • Фаза: По време на фазата на проектиране

A/B ТЕСТОВЕ

A/B тестването е най-добрият начин за преодоляване на дилема. Ако не знаете кой елемент да изберете, всичко, което трябва да направите, е да организирате A/B тест и да покажете всяка версия на определен брой потребители. Въз основа на техните отзиви можете да решите коя версия е най-добрата.

 • Трудност: Ниска
 • Цена: ниска
 • Фаза: По време на фазата на проектиране

СОРТИРАНЕ НА КАРТИ 

Със сортирането на карти можете да помогнете на потребителите си, като им предоставите някои категории продуктово съдържание (маркирани комплекти карти). Това е много евтин и лесен начин да разберете какво предпочитат вашите потребители и как взаимодействат със съдържанието, което току-що сте проектирали.

 • Трудност: Средна
 • Цена: Средна
 • Фаза: По време на фазата на проектиране

КОНКУРЕНТЕН АНАЛИЗ

Анализирането на това, което вашите конкуренти правят по различен начин, е от решаващо значение за началните етапи на UX дизайна. Това ще ви помогне да идентифицирате техните силни и слаби страни и да оптимизирате продукта си.

 • Трудност: Средна
 • Цена: Средна
 • Фаза: Предварителен дизайн

ИЗГРАЖДАНЕ НА ПЕРСОНА И СЦЕНАРИЙ 

Създаването на потребителска личност и конкретен сценарий за вашия проект е от решаващо значение. Първо, трябва да изградите потребителска личност, като интегрирате мотивите, нуждите и целите на вашата целева аудитория.

След това можете да създадете сценарий, който използва цялата тази ценна информация, за да предостави първокласно потребителско изживяване.

 • Трудност: Средна
 • Цена: Средна
 • Фаза: Предварителен дизайн

ТЕРЕННИ ИЗСЛЕДВАНИЯ 

Въпреки че теренното проучване е много ефективен метод за изследване на UX, то също е скъпо и трудно за провеждане. Въпреки това, няма нищо като теренно изследване, когато става въпрос за получаване на данни от реалния живот.

 • Трудност: Висока
 • Цена: висока
 • Фаза: Предварителен дизайн, по време на фаза на проектиране

ТЕСТОВЕ ЗА ДЪРВО

Тестването на дърво е метод за изследване на UX, който можете да приложите към вашите проекти по време на или след фазата на изграждане. Процесът е доста прост: предоставяте на потребителите само текстова версия на вашия продукт и ги карате да изпълнят определени задачи. Тази тактика е чудесен начин да потвърдите архитектурата на вашия продукт.

 • Трудност: Висока
 • Цена: висока
 • Фаза: По време и след фазата на проектиране

Как да изберем правилния метод за изследване на UX?

Доброто планиране е най-важното нещо за нас UX дизайнерите. Ако знаете точно какъв е UX проблемът, можете да го разрешите бързо.

Методите, анализирани по-горе, са само част от изследователските тактики, използвани от UX дизайнерите. Изборът на правилния метод за изследване на потребителите за даден проект не е лесен. За да направите това, първо трябва да определите целите си.

Уеб дизайн

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu