Как да използваме обърнатата пирамида за SEO копирайтинг

Как да използваме обърнатата пирамида за SEO копирайтинг

Обърнатата пирамида се използва в журналистиката за привличане на читатели и създаване на по-ангажиращи статии. Научете как да го използвате в SEO копирайтинг.

Ефективното SEO копирайтинг изисква не само задълбочени познания за това как да пишете за вашата целева аудитория, но умението да създавате съдържание, оптимизирано за класиране в Google.

Този деликатен баланс между ангажирането на читателите и оптимизирането за търсене е игра, която търговците играят често - понякога добре, а понякога ... не толкова.

Прилагането на обърнатата пирамида от журналистиката към нашето писане може да помогне на SEO копирайтърите да създадат съдържание, което е читаво, сканируемо и удобно за SEO .

В тази статия ще научите всичко за модела на обърнатата пирамида и как да го приложите в собственото си съдържание.

Какво представлява обърнатата пирамида?

Обърнатата пирамида е модел, използван от журналистите, за да опише структура на статия, в която най-важната информация е представена първо.

Прилагането на обърнатата пирамида означава, че структурирате съдържанието си, за да подчертаете най-важните принципи и ключови думи в първия абзац, след което постепенно създавате йерархия на съдържанието в цялата страница.

По същество вашият уводен абзац фино води към по-дълбоки теми, по-сложна и накрая обобщаващо заключение.

Предно зареждане на вашето съдържание

В модела с обърната пирамида предварително зареждате информация в съдържанието си, за да привлечете вниманието на читателя възможно най-бързо.

Това може да има положителни последици за SEO и показателите за ангажираност на уебсайта ви , тъй като читателите са по-склонни да се закачат на съдържанието ви, отколкото да другаде.

Предимства на модела с обърната пирамида

Има много предимства от стратегията за писане на обърната пирамида. Тези предимства включват:

 • Създаване на лесна за следване рамка за съдържание, която да следвате във всичките си статии в блога за SEO.
 • Повишаване на ангажираността на потребителите чрез привличане на вниманието на потребителите в първите параграфи.
 • Подобряване на четливостта на вашето съдържание със сканируема структура и йерархия.
 • Насочване на повече органичен трафик чрез съдържание, оптимизирано за търсачки, богато с вашите целеви ключови думи.
 • Насърчаване на читателите да превъртат и прочетат цялата статия.
 • Прилагане на високоефективна стратегия за привличане на читатели, които вероятно ще отидат другаде, ако не бъдат незабавно ангажирани от вашето съдържание.

Приемането на тази структура може да отнеме известно време и практика, тъй като противоречи на това, с което сме свикнали.

Пример за обърната пирамидална структура

Логистиката на внедряването на структура за писане на обърната пирамида е доста проста. Полезно е тази структура да се раздели на три блока: увод, тяло и опашка.

Увод

Това е началният параграф на вашата статия. И тук трябва да включите незабавна кука, за да привлечете вниманието на читателя. Това може да бъде под формата на провокиращ размисъл въпрос или ангажираща история.

За целите на SEO трябва да включите и целевата ключова дума за вашата статия в уводния раздел на статията ви. Тук ще се обърнете и към „кой, какво, кога, къде?“ на темата, която ще разглеждате в публикацията си.

Тялото

Тялото предоставя богата подробност и важна информация. Първо сте заредили статията си с най-важната информация и сега ще я разширите, вместо да разкривате нови концепции или подробности навсякъде.

Тялото също така ще съдържа всякакви подходящи статистически данни, казуси, примери, доказателства или истории, които подкрепят това, което сте въвели в учебния материал. Можете също да включите експертни цитати, видеоклипове, графики, снимки и др.

Опашката

В модела с обърната пирамида опашката не е просто заключение. Вместо това той включва подходящи и полезни ресурси, които допълват стойността, предоставена в предишните раздели. Той може също така да включва цялостната оценка на темата на писателя и / или да осигури допълнителен контекст за читателите да разберат какво е обхванато по-рано в статията.

 

Как да използвам обърнатата пирамида за писане на SEO копие

Следването на обърната пирамидална структура с вашето SEO съдържание може да изглежда малко назад в сравнение с обичайния ви стил, но процесът е много по-лесен, след като имате правилните стъпки.

По-долу разглеждаме как да пишете, като се има предвид този модел на SEO съдържание от началото до края.

1. Създайте йерархия на теми

Моделът с обърната пирамида е свързан с поставянето на вашето високоприоритетно съдържание на първо място, така че това изисква да зададете приоритет на темите, които искате да покриете.

Най-често ключовата точка, към която се стремите, ще бъде точно там, в целевата ключова дума. Тогава точките с по-нисък приоритет може да са подтеми на вашата ключова дума за фокус.

Например, ако вашата целева ключова дума е „какво е дигитален маркетинг“, съвсем очевидно е, че основната цел на статията ви трябва да бъде да определите какво представлява дигиталният маркетинг.

И така, вашата йерархия на темите може да има нещо подобно:

 • Какво е дигитален маркетинг? - Определение
 • Защо дигиталният маркетинг е важен?
 • Предимства на дигиталния маркетинг
 • Видове дигитален маркетинг
 • Как да измерим резултатите от вашия дигитален маркетинг
 • Съвети за дигитален маркетинг за вашия бизнес

Разберете кои точки са най-важни за вашата аудитория. След това следвайте тази йерархия, докато пишете статията си.

2. Напишете куката си

Куката е слоган или слоган, който грабва вниманието на потребителя веднага. Куката ви трябва да е в началото на статията ви като тийзър, който примамва потребителите да продължат да четат.

Често вашата кука ще включва и вашата целева ключова дума, така че да направите супер очевидно за читателите (и за Google), че са на правилното място.

Можете обаче да проявите креативност, когато става въпрос за разказване на история или писане на нещо, което привлича читателите.

Ето няколко примера за някои страхотни куки:

3. Задайте приоритет за целевите ключови думи

Точно както задавате приоритет за темите, които искате да обхванете, вие ще искате да зададете приоритет и за ключовите думи, към които насочвате.

Позовавайки се на примера в стъпка 1, много от тези теми вероятно се привеждат в съответствие с ключови думи, като [предимства на дигиталния маркетинг] и [съвети за дигитален маркетинг].

Решете с какви теми искате да се заемете първо и след това използвайте съответните ключови думи в тези раздели на статията си. Инструменти като Semrush и Surfer SEO също могат да ви помогнат да определите приблизително колко често да включвате тези ключови термини, така че да останете наравно с това, което вече се класира.

4. Пишете за „скимери“

Изследванията показват, че повечето хора не четат статии в блогове по същия начин, по който четат романи. Всъщност над 80% от хората просто преглеждат съдържанието, което намират онлайн.

Читателите сканират страницата, търсейки определени думи или фрази, които съответстват на това, което търсят. Това означава, че писателите трябва да привличат вниманието на читателите за броени секунди.

Няколко начина да направите това са да използвате визуални реплики, които включват удебелен и курсив текст, номерирани или маркирани списъци и изображения. Също така трябва да съхранявате абзаците си на приблизително 2 до 3 реда текст, за да ги улесните за прочистване.

Заглавията H2 и H3 могат да се използват за идентифициране на важни раздели във вашата статия. Не забравяйте да включите тук подходящи ключови думи, както и описателен текст, който отбелязва за какво става дума в параграфа.

Освен това, началният параграф на статията ви е друга област, където можете да поставите важна информация. Нека този раздел да се брои с кратки абзаци, описателни текстове и удебелени ключови думи.

5. Добавете „Bucket Brigades“

Командните бригади са кратки фрази, които добавят разговорна стойност към вашето съдържание. Те се използват, за да привлекат вниманието на читателя, да ги накарат да четат и да ги насочат към други раздели на вашата статия.

Съдържанието става малко плътно? Използвайте групови бригади, за да разделите параграфите си и да накарате съдържанието ви да тече. Ето няколко примера, които можете да използвате:

 • По принцип ...
 • Ето как работи:
 • Имам предвид това:
 • Ето пример:
 • Може да мислите X, но в действителност ...

Те най-често са последвани от твърдо връщане (натиснете Enter два пъти върху ключовата си дума) и след това съответния текст на абзаца. Използвайте няколко групови бригади в статиите си, за да подобрите четливостта и задържането на четеца.

6. Използвайте номерирани и маркирани списъци

Една от целите на обърнатата пирамида (и писането на SEO съдържание като цяло) е да направи съдържанието ви по-лесно четимо от потребителите и търсачките.

Включването на маркирани и номерирани списъци ви помага да организирате съдържанието си, така че да е по-лесно да сканирате и дори да ви позволи да оптимизирате за Featured Snippets .

По време на етапа на изследване на ключовите думи при планирането на вашата статия, направете търсене в Google за избраните ключови думи, за да идентифицирате възможните възможности за Featured Snippet и / или шансовете да форматирате съдържанието си като маркиран или номериран списък.

Отново това дава възможност на читателите да намират много по-бързо информацията, която търсят, което ги насърчава да продължат да четат статията ви.

7. Добавете контекст и полезни ресурси

Когато говорим за предоставяне на „стойност“ на читателите, нямаме предвид пухкаво съдържание, което те могат да намерят другаде. За да откроите съдържанието си, трябва да предоставите контекст, реномирани ресурси и да цитирате източниците си.

Читателите търсят информация от източници, на които могат да се доверят. Ако правите твърдение, не забравяйте да го подкрепите с проучвания, статистически данни и други данни.

Дори по-добре, ако можете да насочите потребителите към казуси на вашия собствен уебсайт, това може да е начин да ги задържите по-дълго на вашия сайт.

Забележка: Когато решавате какви ресурси да добавите, определете кои точки са подкрепящи, но не са от съществено значение за статията ви. Не изпращайте читателите си навсякъде. Поддържайте съдържанието си подравнено с основния фокус на статията.

8. Включете въпроси в заглавия

Вашето проучване на ключови думи за SEO вероятно ще разкрие конкретни въпроси, които вашите читатели имат относно определена тема. Разделът на Google „Хората също питат“ също е добър източник на тези въпроси.

Тези въпроси (и съответните ключови думи) могат да бъдат форматирани като заглавия H2 и H3, за да:

 • Помогнете на читателите да намерят търсената информация.
 • По-добре организирайте статията си.
 • Дават ви различни възможности да включите целевите си ключови думи.

Включването на въпроси във вашите заглавия също улеснява преглед на статията ви, така че читателите да знаят дали обхващате темите, които ги интересуват, веднага щом попаднат на вашата статия.

9. Водете абзаци с основното си изречение

Не искате да погребвате основната си точка в средата на абзаца на тялото си. Вместо това започнете параграфите с основната си точка, за да улесните отново читателите да идентифицират информацията, която търсят.

Да: „ Дигиталният маркетинг е онлайн маркетинг, който позволява на бизнеса да генерира повече трафик и продажби онлайн. Той включва маркетинг в социалните медии, имейл маркетинг, SEO, PPC и други. "

Не: „Много бизнеси не знаят какво е дигитален маркетинг или защо има значение. Те могат да опитат традиционния маркетинг и да разберат, че не работи в тази дигитална епоха. Ако сте уморени от остарели методи, опитайте дигитален маркетинг. Дигиталният маркетинг е онлайн маркетинг, който ... ”

10. Направете заключението си от значение

Заключението често се третира като изхвърлен абзац, който бързо обобщава съдържанието в статията, но има много начини да направите заключенията си по-кратки, ефективни и информативни.

Първо, можете да включите допълнителни ресурси, за да насочите читателите към вашия уебсайт. Можете да предоставите допълнителен контекст, който подкрепя точките, посочени във вашата статия. Или дори можете да се позовете на безплатно за изтегляне, където те могат да намерят още повече информация.

Ако ще обобщавате това, което сте разгледали в останалата част на статията си, направете вашите точки супер кратки. По този начин, ако читателят прегледа страницата и прочете първо заключението, той вероятно ще прочете останалата част от статията ви, знаейки, че сте обхванали темите, които ги интересуват.

Кога трябва да използвате обърнатата пирамида?

Моделът Inverted Pyramid е най-подходящ за структурирано SEO писане. Например, той не е най-подходящ за излишни мнения, поезия или копие за продажба.

Основната цел е да структурирате съдържанието си, така че читателите да могат да прегледат статията ви и така търсачките лесно да разберат за какво става дума в статията ви.

Ако сте спазвали традиционния стил на писане на публикации в блога , може би е време да опитате нещо ново.

Помислете дали да не приемете стила на обърната пирамида, за да видите дали той подобрява ангажираността или реализациите на вашия сайт.

SEO оптимизация

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu