Как да използваме Google My Business

Как да използваме Google My Business, за да привлечем повече клиенти

За да направите наистина вашия профил в Google My Business да работи за вас, трябва да го оптимизирате. Ето няколко бързи и лесни начина да направите това.

Профилът в Google My Business ви позволява да се показвате в резултатите от търсенето, когато хората ви търсят онлайн. Безплатно е, което го прави достъпен маркетингов инструмент както за малкия, така и за големия бизнес.

Това изчерпателно ръководство ще ви покаже как да стартирате акаунта си и ще предложи съвети как да получите резултати.

Защо ви е необходим акаунт в Google My Business

Не сте сигурни дали имате нужда от акаунт в Google My Business? Ето защо може да искате да помислите за такъв.

Бъдете откриваеми

Търсенето е цифрово. Дори да управлявате старомоден магазин за тухли и хоросан, вашите клиенти и перспективи са онлайн. И там обикновено започват търсенето на вашата компания, продукти или услуги.

Независимо дали търсите пешеходен трафик или уеб трафик, Google е най-добрият реферал за търсене. Профилът в Google My Business гарантира, че когато някой търси вашата компания в Google Търсене и Google Maps, той ще я намери. След като го направят, вашият списък показва търсения къде и как да посетите магазина си, независимо дали имате уеб или физически адрес.

Профилите в Google My Business също подобряват местното Ви SEO. Така че, когато някой ви търси, вие се показвате на първа страница - не на втора или по-лоша.

Дори ако вече имате присъствие в мрежата, бизнес акаунт на Google гарантира, че получавате най-добри резултати. Сметките също така осигуряват достъп до анализи, което ви позволява да прецизирате своите платени и органични рекламни стратегии.

Информирайте клиентите

Не оставяйте клиентите да гадаят за важните подробности за вашия бизнес. Или ги оставете на Yelp, TripAdvisor и други сайтове за рецензии, над които нямате контрол. Уверете се, че когато някой търси вашия бизнес, той намира легитимна информация, направо от източника.

Списъкът ви с Google My Business включва информация за контакт, работно време и други важни подробности. Можете да публикувате актуализации, за да споделите, че сте разширили услугите, временно затворени или напълно отворени (особено полезна функция по време на извънредни ситуации като COVID-19). Бизнес акаунтите на Google имат силно локално SEO, така че информацията, която споделяте, ще се класира над другите сайтове.

Дезинформацията може да доведе до лош клиентски опит и пропуснати възможности. Представете си разочарованието, което един клиент изпитва, когато пътува до вашия магазин, само за да открие, че е затворен. Или може би сте отворени, но потенциален клиент е избрал конкурент, защото не е бил сигурен.

Профилът в Google My Business ви позволява да информирате клиентите.

Увеличете доверието на потребителите

Профилът в Google My Business дава доверие на вашата компания. Нуждаете се от доказателство? Клиентите са 70% по-склонни да посещават бизнеси с обява в Google My Business.

Друго проучване установи, че бизнесите с пълни обяви в Google са два пъти по-склонни да спечелят доверие от клиентите.

Доверието е ключов фактор, когато става въпрос за вземане на решения за покупка. Колкото по-уверен се чувства потребителят, толкова по-вероятно е да купи. Доверието, придобито от Google, е достатъчно, за да подтикне хората да имат 38% по-голяма вероятност да посетят магазина ви и 29% по-вероятно да купят нещо.

Отзивите на Google My Business също помагат за изграждането на доверие. Изследване на Think With Google установява, че 88% от потребителите се доверяват на онлайн отзивите, колкото и на личните препоръки.

Отзиви за Google My Business

Как да настроите Google My Business

Следвайте тези стъпки, за да създадете своя профил в Google My Business.

Стъпка 1: Влезте в Google My Business

Отидете на www.google.com/business, за да влезете. Можете или да влезете с вече съществуващ акаунт в Google, или да създадете нов. Ако вече сте влезли, преминете към следващата стъпка.

Съвет: Уверете се, че сте се регистрирали с вашия бизнес имейл домейн.

влезте в страницата на профила в Google

Стъпка 2: Добавете вашия бизнес

Въведете името на вашия бизнес. Ако не се появи в падащото меню, щракнете върху Добавяне на вашия бизнес в Google . След това изберете подходящата категория за вашия бизнес.

Намерете вашата бизнес страница в Google

търсене на категории в Google My Business

Стъпка 3: Въведете вашето местоположение

Ако имате физическо местоположение, което клиентите могат да посетят, изберете Да. След това добавете адреса си. Може също да бъдете помолени да поставите маркер за местоположението на карта. Ако вашият бизнес няма местоположение, което клиентите могат да посетят, но предлагат услуга или доставка, можете да посочите зоната на обслужване.

добавете местоположение към профила в Google My Business

„Къде обслужвате клиентите си (по избор)?“ въпрос

Стъпка 4: Попълнете данните си за контакт

Въведете телефонния си номер и адреса на уебсайта, за да могат клиентите да се свържат с вас. Ако използвате страница във Facebook, а не уебсайт, можете да добавите това вместо това.

Стъпка 5: Завършете и управлявайте малката си обява

Поставете отметка в Да, ако искате да получавате актуализации и известия. След това щракнете върху Finish . След това ще бъдете помолени да потвърдите бизнеса си.

Завършете тази страница с обяви в Google My Business

Как да потвърдите бизнеса си в Google

След като акаунтът ви е настроен, ето как да потвърдите бизнеса си в Google. За повечето бизнеси проверката на Google включва заявяване на пощенска картичка.

Стъпка 1: Влезте в Google My Business

Отидете на www.google.com/business, за да влезете.

Стъпка 2: Щракнете върху Проверка сега

Ако имате няколко акаунта в Google My Business, уверете се, че сте избрали правилния.

Стъпка 3: Изберете начин за проверка

Пощенска картичка по пощата е опцията за проверка по подразбиране. Ако вашият бизнес отговаря на условията за други методи, като телефон или имейл , изберете този, който предпочитате. Попълнете необходимите подробности. Проверете отново, за да сте сигурни, че сте го въвели правилно, след което изпратете формуляра.

Пощенската картичка може да отнеме от няколко дни до две седмици. Когато получите вашата пощенска картичка, влезте и щракнете върху Проверка на местоположението от менюто. Въведете петцифрения код за потвърждение от вашата пощенска картичка.

Забележка: Може да отнеме няколко седмици, докато малката ви обява се появи в Google. Докато чакате, изтеглете приложението Google My Business, за да можете да управлявате своя акаунт.

Как да заявите своя бизнес в Google

Трябва да заявите съществуващ бизнес профил в Google? Има три възможности:

Вариант 1 : Регистрирайте се или влезте в Google My Business. Потърсете бизнеса си и го изберете. След това следвайте стъпките, за да потвърдите, че сте собственик.

Вариант 2 : Намерете малката си бизнес обява в Карти и щракнете върху Управление на тази малка обява.

Заявете си опция за списък с Google My Business 2

Вариант 3 : Потърсете бизнес списъка в Google Търсене и щракнете върху Собственост на този бизнес? .

Заявете опцията за профила си в Google My Business 3

Не се паникьосвайте, ако подробностите не са точни. Можете да редактирате, след като потвърдите, че сте собственик.

Ако някой друг вече е заявил бизнеса, но вие работите за същата компания, помолете го да ви добави като потребител. Ако не разпознавате собственика, следвайте стъпките, за да си върнете бизнеса.

Как да редактирате бизнеса си в Google

Трябва да редактирате информация в профила си в Google My Business? Ето как:

 1. Влезте в Google My Business .
 2. Отворете местоположението, което искате да редактирате.
 3. В менюто отляво щракнете върху Информация .
 4. Щракнете върху иконата на молив, за да направите редакциите си. Ако искате да премахнете една, кликнете върху X . Когато приключите, щракнете върху Приложи .

 

 

Имайте предвид, че може да отнеме до 60 дни, докато редакцията се появи. Възможно е да има информация от други източници , която не може да бъде редактирана.

 

 

Как да добавите множество местоположения в Google My Business

Ако сте отворили ново местоположение или току-що сте създали профил и трябва да добавите допълнителни местоположения, следвайте тези стъпки.

 1. От таблото за управление на Google My Business кликнете върху Управление на местоположенията в менюто отляво.
 2. Щракнете върху синия бутон Добавяне на местоположение отдясно.
 3. Въведете името на вашия бизнес и щракнете върху Създаване на нов бизнес с това име .
 4. Попълнете информацията и поискайте проверка.

Друга възможност е да отидете в Google Maps и да пуснете щифт на местоположението, което искате да добавите. Щракнете върху Добавяне на липсващо място в лявото меню. Попълнете подробностите, след което изберете Искайте този бизнес .

Ако имате повече от 10 местоположения, можете да ги добавите групово.

Свързани: Как онлайн отзивите помагат на вашия местен бизнес

Можете ли да изключите отзивите на Google за вашия бизнес?

Не. Не можете да изключите отзивите от Google за вашата малка обява. И така или иначе не би било в ваш интерес да го направите, тъй като отзивите показват на клиентите, че вашият бизнес е легитимен.

Но можете да сигнализирате и да докладвате за неподходящи отзиви .

Управлението на отзиви е важно, но може да бъде трудно, ако наблюдавате множество местоположения и акаунти в Google My Business. С Hootsuite можете да управлявате и да отговаряте на всички отзиви от едно опростено табло.

Научете повече за това какво можете да направите с интеграцията на Google My Business на Hootsuite .

Как да маркирам фирма или местоположение като временно затворени

Ако трябва да затворите сезонно или временно, маркирайте бизнеса си като временно затворен. Това гарантира, че клиентите са актуални, без това да повлияе на местното класиране при търсене.

Как да маркирате бизнеса си като временно затворен:

 1. Влезте в Google My Business .
 2. Щракнете върху Информация в лявото меню.
 3. Потърсете секцията Затваряне на този бизнес в Google вдясно.
 4. Щракнете върху Маркирай като временно затворено .

За да зададете специални часове за празници или други обстоятелства, щракнете върху Информация в лявото меню, след това върху Специални часове .

8 начина за оптимизиране на вашия профил в Google My Business

Добавете лак към бизнеса си в Google с тези съвети.

1. Попълнете целия си профил

Дайте на Google възможно най-много информация за вашия бизнес. Защо? Това улеснява Google да съобрази бизнеса ви с търсенията на клиенти. С други думи, това подобрява класирането ви при търсене.

Както Google обяснява , „Местните резултати благоприятстват най-подходящите резултати за всяко търсене, а фирмите с пълна и точна информация са по-лесни за съчетаване с правилните търсения.“

Това означава, че трябва да попълните данни за контакт, категория, атрибути и други. Не забравяйте да използвате правилните ключови думи, когато е възможно.

Google определя местното класиране въз основа на три фактора:

 • Уместност : Колко добре вашият списък съвпада с търсенето
 • Разстояние : Колко далеч е вашето местоположение от търсенето или търсещия
 • Известност : Колко добре познат е бизнес (въз основа на няколко други фактора)

Използването на правилните ключови думи ще подобри уместността. Не сте сигурни откъде да започнете? Опитайте Google Trends .

Например, ако управлявате магазин за реколта дрехи, потърсете „реколта дрехи“ на вашето местоположение. Погледнете свързани теми и термини, които хората използват за вдъхновение на ключови думи.

2. Открояващ се със снимки профил

Помогнете на хората да разберат какъв е бизнесът ви.

Когато създадете своя профил в Google My Business, ще можете да добавите лого и снимка на корицата - точно както бихте направили във Facebook, Twitter, LinkedIn или Pinterest. Без тези изображения за хората ще бъде по-трудно да разпознаят вашата марка онлайн.

Не спирайте дотук. Покажете своето местоположение, продукти или ръчна работа, като публикувате допълнителни снимки. Ако управлявате ресторант, публикувайте снимки на вашите ястия, менюта и трапезария. Уверете се, че изглеждат апетитни, професионални и не са с ниска разделителна способност. Според Google компаниите със снимки получават 42% повече заявки за упътвания и 35% повече кликвания към своите уебсайтове.

Ако можете, наемете професионален фотограф. Това прави разлика. И в крайна сметка си плаща. Обявите на Airbnb със снимки, направени от професионален фотограф, отчитат 40% увеличение на приходите, 24% повече резервации и 26% по-висока цена за нощувка. Ако не можете да си позволите професионалист, прочетете тези съвети за правене на снимки .

Как да добавите снимки към профила си в Google My Business :

 1. Влезте в Google My Business.
 2. Отворете местоположението, което искате да управлявате.
 3. Щракнете върху Снимки от менюто.
 4. Изберете типа снимка, която искате да добавите.
 5. Качете снимката си от компютъра си или изберете тази, която вече сте качили.

3. Публикувайте новини, актуализации и специални оферти

Информацията във вашия профил в Google my Business, като адрес, работно време и информация за контакт, винаги трябва да бъде точна и актуална. Не забравяйте да редактирате тази информация, ако тя се промени.

Можете също така да създавате публикации за вашия бизнес, за да информирате клиентите за актуализации, нови продукти, оферти и събития. В зависимост от целта ви тези публикации могат да поддържат профила ви свеж, да стимулират продажбите и да насърчават посещенията във вашия физически или цифров магазин.

Как да създадете публикация в Google :

 1. Влезте в Google My Business и отворете местоположението, което искате да управлявате.
 2. От лявото меню щракнете върху Публикации .
 3. Изберете типа публикация, която искате да създадете, от дадените опции.
 4. Въведете съответната информация във всяко поле. Копието трябва да включва необходимите подробности и да бъде кратко. Избягвайте търговски жаргон и твърде много пунктуация (!!!!!).
 5. Щракнете върху Преглед, за да проверите отново форматирането и правописа. Ако трябва да направите редакция, щракнете върху стрелката назад.
 6. Когато сте готови, щракнете върху Публикуване .

Пример за GMB Post

Ако типът публикация, която сте избрали, включва опция за включване на мултимедия, възползвайте се от възможността. Според Google хората се ангажират повече с публикации, в които има снимки, видеоклипове или GIF файлове.

4. Добавете специални функции и атрибути

Налични са специални функции за бизнес акаунти на Google, в зависимост от категорията, която сте избрали.

Ето списък на наличните функции, специфични за категорията:

 • Хотелите могат да показват рейтинги на класа и да предлагат предлаганите удобства
 • Ресторантите и баровете могат да качват менюта , да демонстрират популярни ястия и да добавят връзка за онлайн поръчки и резервации
 • Ориентираните към услуги фирми могат да показват менюта за услуги и да добавят бутон за резервация
 • Малките и средните компании могат да добавят продуктови каталози

Ако смятате, че бизнесът ви отговаря на условията за една от тези функции, но не ги виждате, може да сте избрали грешната категория. Можете да изберете до 10 категории за вашия бизнес.

Можете също да добавите фактически атрибути към вашия профил, за да споделите повече информация, на която клиентите ви може да се интересуват. Ако държите магазин или ресторант, може да искате да споделите, че е достъпен за инвалидни колички, предлага безплатен Wi-Fi или места за сядане на открито. Можете дори да споделите, ако вашата компания е Woman-Led.

Как да добавяте или редактирате атрибути:

 1. От таблото за управление на акаунта си щракнете върху Информация .
 2. Намерете Добавяне на атрибути и изберете Редактиране . Потърсете атрибута, който искате да добавите, или превъртете през всички налични опции за вашия бизнес.
 3. Щракнете върху Приложи .

добавяне на атрибути в профила в Google My Business

5. Насърчавайте клиентите да оставят отзиви

Хората се доверяват повече на другите хора, отколкото на бизнеса. Добрият преглед може да бъде решаващият фактор, който да насочи бъдещите клиенти във ваша полза. Отзивите също подобряват класирането ви в Google.

Най-доброто време да поискате преглед е след предоставяне на страхотно изживяване. Независимо дали сте в магазин или онлайн, помислете за споделяне на карта или електронна разписка, която изисква преглед. Google предлага на бизнеса достъп до безплатен маркетинг комплект със стикери, социални публикации и плакати за печат.

Насърчавайте отзивите на клиенти Google Marketing Kit

Можете също така да създадете персонализирана къса връзка, за да улесните оставянето на рецензия. Ще изглежда така: g.page/ [ваше име по поръчка].

Как да получите персонализиран URL адрес за вашия акаунт в Google My Business:

 1. От таблото за управление щракнете върху Информация и след това Добавете кратко име .
 2. Въведете краткото си име. Може да съдържа до 32 знака. Може да се наложи да измислите алтернативи, ако името, което искате, е взето.
 3. Щракнете върху Приложи .

Когато е готово, краткото ви име ще се покаже в бизнес профила ви.

6. Изградете доверие, като отговаряте на отзиви

Покажете на настоящите и бъдещите клиенти, че оценявате техните отзиви, като отговаряте на отзиви. Според проучване на Google и Ipsos Connect, бизнесите, които отговарят на отзиви, се считат за 1,7 пъти по-надеждни от тези, които не го правят.

Положителните взаимодействия изграждат лоялност. Не забравяйте да отговорите с гласа на вашата марка и да останете съответни и професионални. Това важи и за отрицателни отзиви. Не ги пренебрегвайте. Преобърнете нещата, като слушате и разглеждате повдигнатите проблеми.

Бъдете честни и не забравяйте да се извините, когато е оправдано. Ако въпросът е чувствителен, помолете ги да ви изпратят лично съобщение .

Не забравяйте да отговорите и на въпроси. Всеки може да отговори на въпрос на клиент, оставен във вашия профил в Google My Business. Опитайте всичко възможно, за да сте сигурни, че ще отговорите първи. Покажете на хората, че вашият бизнес е активен и надежден и предотвратява потенциалното разпространение на дезинформация.

Пример за въпрос на GMB

Забележка: Google временно е деактивирал отговора за проверка и функционалността за въпроси и отговори за местоположения в GMB поради COVID-19.

7. Управлявайте всичко на едно място с Hootsuite

Да останеш на върха на множество места или фирми е взискателно. За щастие, след като получите потвърждение от Google, можете да интегрирате своя акаунт в Google My Business с Hootsuite .

От едно централно табло можете да популяризирате актуализации на компанията, да отговаряте на отзиви и да следите какво казват хората за вашия бизнес. Това не само ви спестява време, но и улеснява идентифицирането на често срещани теми.

Например, ако хората задават подобни въпроси на различни акаунти, може да си струва да публикувате актуализация. Ако случаят е такъв, можете да го направите и директно от таблото за управление на Hootsuite.

 

Ето още няколко съвета как можете да използвате Hootsuite за управление на вашия акаунт в Google My Business .

8. Прецизирайте платения и органичен обхват с прозрения

Друго предимство на наличието на профил в Google My Business е, че той ви предоставя достъп до статистика. Тези прозрения надхвърлят и надхвърлят Google Analytics .

Проследявайте колко клиенти ви търсят, обадете се на вашия бизнес, попитайте за упътвания, кликнете върху вашите снимки и др. Знаейки кои ключови думи, снимки и действия са най-популярни, може да ви помогне да коригирате профила си - и дори да информирате съдържанието, което създавате за социалните медии.

Данните за Google My Business са полезни и с Google Ads. С профил в Google Business можете да използвате местни разширения в рекламите си. Тези разширения показват реклами с подробности за местоположението, върху които може да се кликне. Сдвоете тази функция с прозрения, за да увеличите ангажираността и да намалите цената на кликване.

Google Реклама с локално разширение

Ето как да свържете Google My Business и Google Ads:

 

Максималното използване на Google My Business е задължително за всеки бизнес в социалните медии, но е особено важно за малкия бизнес. Вижте още съвети как да овладеете социалните медии за малкия бизнес.

Ако се нуждаете от професионална изработка на сайт или СЕО оптимизация, не се колебайте да се свържете с нас.

SEO оптимизация, Маркетинг

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu