Как да напишем задание за изработка на сайт

Как да напишем задание за изработка на сайт

Какво представлява RFP - задание за изработка на сайт?

RFP (request for proposal) за дизайн на уебсайт (заявка за предложение или задание за изработка) е официален бизнес документ, който уведомява агенция за уеб дизайн за наличността на проекта, описва проекта и неговите изисквания и дава възможност на потенциалните агенции да знаят с каква информация да отговорят. Правилно написаният дизайн на уебсайта RFP прави целите на проекта ясни, изяснява критериите за избор на агенция за уеб дизайн, предоставя списък с необходимата функционалност и задава очакванията.

Какво представлява доброто задание за изработка на сайт (RFP)?

Когато имате нужда от уебсайт, първото нещо, което правите, е да съберете заявки за дизайн или редизайн. Изпращането на вашия RFP на множество агенции е често срещано и винаги е добра идея - това е начина, по който получавате представа какво наистина ще е необходимо, за да оживите вашия проект и визия. След като изпратите заявката си, агенциите ще отговорят с предложено решение, което очертава обхвата на работа, времевата линия и разходите за вашия уебсайт. Обикновено тази размяна е последвана от кратко телефонно обаждане и сесия с въпроси и отговори.

Помислете за вашия RFP като първо впечатление за потенциалните партньори в агенцията. Страхотният RFP поставя началото на страхотно партньорство. Страхотният RFP е ясен, кратък и стига направо до въпроса. Не е необходимо да имате техническото ноу-хау за създаване на RFP. Всъщност повечето от най-добрите RFP, които получаваме, не споменават код или технически жаргон (ежедневно чуваме достатъчно разговори на разработчици). Ако знаете какви интеграции искате да използвате (MailChimp, HubSpot, Marketo), тогава ги посочете във вашия RFP имейл до доставчиците. Ако не, забравете. Не е нужно да имате всички отговори. В крайна сметка затова наемате агенция на първо място, така че оставете на професионалистите да го разберат.

Нека говорим направо направо: RFP не трябва да бъдат скучни. Тук говорим за вашия бизнес, така че не се колебайте да го направите забавно. В Изработка на сайт знаем някои неща, така че използвайте нашите насоки, които сме събрали като отправна точка. Бъдете откровени, помислете за всеки раздел и го направете приятен. Все пак изграждаме нещо ново за бъдещето на вашия бизнес, така че се вълнувайте!

Ето какво трябва да включва заданието за изработка на сайт:

01. Обобщение
02. История на компанията
03. Основни цели
04. Обхват на проекта и доставка
05. Карта на сайта
06. Хронология и етапи
07. Функционални / технически изисквания
08. Бюджет
09. Критерии за избор

1. Обобщение

Ако не сте сигурни какво да напишете, първото нещо, с което трябва да започнете, е резюмето на вашия проект. Той трябва да даде представяне на вашата компания и причината за изпращане на вашия RFP (заданието за изработка). Кажете на потенциалния си доставчик какво е това, което се надявате да постигне, и изложете всички проблеми, с които вие или вашите потребители се сблъсквате с текущия си сайт. Ето кратък пример за обобщение на RFP:

Пример: Името на нашата компания е Initech. Актуализираме софтуер за големи компании и организации. Търсим обновяване на уебсайт. Потребителите ни съобщават, че не могат да намерят това, което търсят на нашия сайт и дизайнът е остарял.

Защо това има значение: Частта от искането за предложение стига до точката. Той казва на читателя на вашето предложение кой сте и защо им изпращате RFP (заданието за редизайн). Това задава тон за останалата част от предложението.

2. История на компанията

Предоставете кратка история на вашата организация. (Специален акцент върху краткото). Кажете на вашия доставчик кой сте, в коя индустрия работите и опишете типичната си аудитория или клиент. Също така помага да уведомите потенциалната си агенция кой сте. Вие сте маркетинг координатор или ключов взимащ решение във вашата организация? Знанието кой говори има значение. Независимо дали сте по-стара, по-утвърдена компания или нововъзникваща стартираща компания, ключът тук е да уведомите потенциалните доставчици кой сте и за какво се занимавате.

Пример: В Initech клиентите ни избират нас, защото предоставяме качествена услуга. Това, което ни отличава от нашите конкуренти, е, че ние сме най-опитните в нашата индустрия и работим от 30 години.

Защо това има значение: Историята на вашата компания или организация казва на потенциалния ви доставчик да знае какво представлявате и може да предостави ранна индикация за потвърждаване дали проектът ще бъде подходящ или не.

3. Основни цели

Страхотните RFP (здания за изработка на сайт) са автентични. Бъдете кратки и ясни относно проблемите, с които се сблъсквате вие ​​и вашите потребители. Фокусирайте се върху това, което се надявате да постигнете с новия си уебсайт. Ако можете, опитайте се да го стесните до едно или две изречения, след което разширете оттам. Едно добро начало е разпознаването на проблеми.

Професионален съвет: „Мислете за новия си уебсайт като за катализатор на вашите бизнес цели, бъдете наясно какво трябва да постигне и защо старият ви не го постига.“


Пример: Основната ни цел за нашия уебсайт е да увеличи привличането и ангажираността на потребителите чрез дизайн. За разлика от настоящия ни уебсайт, новият ни уебсайт трябва да предоставя на потребителите начин да купуват продуктите ни лесно и ефективно, а също така трябва да е подходящ за мобилни устройства.

Защо това има значение: Важно е да дадете приоритет на най-важните цели, които бихте искали да постигнете във вашия проект, така че вашият доставчик да знае какво точно искате да извлечете от този ангажимент. Поставянето на вашите цели в началото е чудесен начин да увеличите шансовете си за успех с новия си уебсайт.

4. Обхват на проекта и резултати

В този момент, когато пишете своя RFP (заданието за изработка или редизайн), трябва да помислите какви конкретни услуги търсите. В Изработка на сайт.еу нашите проекти варират по обхват. Някои компании се нуждаят само от уебсайт, докато други се нуждаят от видеопродукция и брандиране. Тъй като обхватът на проектите се различава, резултатите ще варират съответно. По-долу са дадени само няколко примера за това, което можете да очаквате да видите, когато се ангажирате с вашия доставчик:

- Управление на проекти
- UX / UI планиране
- Графичен дизайн
- Развитие фронтенд
- Развитие на бекенда
- локално SEO
- Стратегия за съдържание
- Осигуряване и тестване на качеството
- Миграция на съдържание
- PPC кампании
- Обучение на система за управление на съдържанието
- Копирайтинг / Съдържание
- Визуална идентичност
- Позициониране на марката
- Маркетинг
- Видео продукция
- Фотография


Ако заявявате предложение за уебсайт, очаквайте резултатите да включват неща като дизайни и рамки. Ако вашият проект включва визуална идентичност, очаквайте вашите продукти да бъдат под формата на PSD или AI файлове. Другите доставки са по-нематериални, така че знайте разликите и какво да очаквате от вашия доставчик.

Професионален съвет: „Знаете какво получавате, внимавайте с доставчици, които не предоставят почасова разбивка за своите услуги“
Пример: Търсим 60-секундно обяснително видео, което да бъде показано на нашия уебсайт. Бихме искали също така визуална идентичност (лого) да се използва за визитки и бланки.

Защо това има значение: При определяне на обхвата на вашия проект вашият доставчик ще вземе предвид какви задачи трябва да бъдат изпълнени и ще приложи почасова ставка въз основа на най-добрите си оценки, свързани с предишни проекти. Наличието на тази информация ще гарантира, че вашият доставчик ви доставя най-доброто предложение за уебсайт.

5. Карта на сайта

Начинът, по който уебсайтът ви е организиран, ще повлияе на това как вашите потребители намират това, което търсят. Вашата карта на сайта е основно съдържание на вашия уебсайт. Избройте какви страници искате да имате в менюто за навигация и помислете как потребителят ще се придвижва през сайта. Вашите потребители трябва да могат бързо и лесно да намерят информацията, от която се нуждаят. Ако не могат, ще си тръгнат. Потребителският опит (UX) е ключов фактор за ефективността на вашия уебсайт.

Професионален съвет: „Без стабилна UX стратегия цифровите продукти вероятно ще се провалят. Наистина е толкова просто. "


Оценката колко страници смятате, че ще се нуждае от вашия уебсайт, може да бъде добра отправна точка, т.е.: За нас, Услуги, Контакт. Ако не сте сигурни какви страници ви трябват, не се притеснявайте за това и оставете вашия доставчик да го измисли вместо вас.

Пример:

Начална страница
За нас
Услуги
Пазарувайте
Блог
Контакт

Защо това има значение: Потребителският опит е един от най-важните компоненти на всеки цифров проект. Вашият доставчик ще използва тази информация, за да определи колко персонализирани оформления на страници ще са необходими на вашия уебсайт.

6. Хронология и етапи

Времевата рамка на вашия RFP (заданието за изработка) трябва да отговори на въпроса кога искате да стартира проектът ви. Ако има конкретна дата до кога трябва да бъде завършен вашият уебсайт или проект за брандиране, това е мястото да го изброите. Всички важни етапи във вашия проект също трябва да бъдат изброени тук, като стартиране на нов продукт или рекламна кампания.

Професионален съвет: „Бъдете реалисти от гледна точка на крайния срок, дизайнът и разработването на уебсайт по поръчка отнема време.“
Пример: Крайният срок за уебсайта е 30 януари. Въпреки това ние провеждаме годишната си конференция на 1 януари и бихме искали началната страница да бъде завършена дотогава, ако е възможно.

Защо това има значение: Важната първа стъпка за установяване на годността е да бъдете предварително за това кога уебсайтът ви трябва да бъде пуснат в действие. Вашият потенциален доставчик може да прецени дали те могат реално да отговорят на вашите очаквания. В някои случаи доставчиците са готови да завършат бърз проект, но това, разбира се, ще има допълнителна цена.

7. Функционални изисквания

Това вероятно ще бъде най-подробната част от RFP на вашия уебсайт. Избройте всички технически изисквания, които вашият уебсайт трябва да има, като например: обработка на плащания, куриерски интеграции или потребителски данни за вход.

Професионален съвет: „Не е нужно да имате всички отговори, но не забравяйте да включите тези, които правите.“
Продавате ли продукти? Ако да, какво решение за електронна търговия искате да използвате или търсите препоръки? Имате ли предвид система за управление на съдържанието, като Joomla или WordPress? Ако искате да включите CRM като HubSpot или услуга за имейл маркетинг като MailChimp, не забравяйте да включите това тук. Ако не знаете откъде да започнете, не се притеснявайте, вашият доставчик ще ви насочи.

В по-техническата част се опитайте да предоставите възможно най-много подробности по отношение на функционалността. Ако има интеграции на трети страни, които изтеглят данни от външни източници, не забравяйте да включите как се извършва този трансфер и откъде идват тези данни. Ако има включен API, има ли документация? Отговорете на тези въпроси и ще премахнете много неуредици между вас и вашия доставчик.

Пример: Нашият уебсайт трябва да може да продава продукти и да картографира местоположенията ни в магазини чрез Google Maps. В момента нашият сайт се хоства в ... , но искаме да сменим доставчика, защото......

Защо това има значение: Това ще бъде един от най-важните фактори за оценка на обхвата и цената от гледна точка на вашия доставчик. Някои решения изискват по-малко часове, посветени на интеграция, където други решения изискват огромни ресурси, които се изразходват за разработване на потребителски API, за да се създадат софтуерни приложения. Отново, колкото повече информация предоставяте в ясен и кратък RFP, толкова по-точни ще бъдат очертанията на проектното предложение на вашия доставчик.

8. Бюджет

Да, заданието за изработка на сайт трябва да включва бюджет. Ако не кажете какъв е бюджета ви за проект е малко като да се опитате да купите дом, без да предоставите на брокера си представа за това, което сте готови да платите. Ако искате да си купите къща и бюджетът ви е 150 000 лв, вашият брокер може да намери няколко домове, които ви осигуряват най-голяма стойност в рамките на вашия бюджет.

„Това е бизнес, ако не говорите за пари, вероятно не сте сериозни.“


Решете кое е важно за вас: опцията, която е най-евтината или тази, която осигурява най-голяма стойност в рамките на вашия бюджет. Предоставянето на бюджет позволява да се намери най-подходящото решение, въз основа на вашия обхват, цели и др. За да разширите нашата аналогия за покупка на дом, можете да закупите дом за 50 000 или 500 000, но това, което получавате възвръщаемостта на тези цени ще варира.

Ако трябва, просто предоставете диапазон. Ако търсите допълнителни услуги като текуща поддръжка и поддръжка или SEO, включете бюджета за тези услуги като отделен раздел.

Професионален съвет: „Получаването на реална картина относно това, което искате да платите, ви дава предимството да видите колко уеб дизайн агенции са готови да откликнат за предложения бюджет“
Възприемайте уебсайта си като инвестиция. Всяка агенция с добра репутация ще ви посъветва и консултира как да се възползвате максимално от бюджета си и ще увеличи вашия потенциал за възвръщаемост на тази инвестиция.

Пример: Бюджетът на нашия нов уебсайт е между 1 000 - 3 000 лв. Нашият годишен бюджет за поддръжка е 500 лв.

Защо това има значение: Не искате да губите времето си в срещи и разговори с агенции, които не са в рамките на вашия ценови диапазон. Честността по отношение на бюджета ви позволява също така да говорите с агенции, които ще ви направят приоритет. Прозрачността изминава дълъг път.

9. Критерии за избор

Тук вие просто решавате критериите, които ще използвате, когато избирате вашия доставчик. Нещата, които трябва да вземете предвид тук, са: експертиза на агенцията, възможности, портфолио, съответни проекти, вътрешни услуги и т.н.

Пример: Ще направим своя избор въз основа на опита на агенцията, съответните проекти и въз основа на дизайна.

Защо това има значение: Една агенция може да има по-голям опит в една индустрия от друга. Други може да имат по-голям опит с информационните уебсайтове по отношение на електронната търговия. Бъдете информирани по отношение на това, на което ще базирате решението си, за да може агенцията да разбере дали те са подходящата агенция или не.

Сега какво?

Това е. Не е толкова трудно, колкото звучи, след като разберете какво правите и осъзнаете какво искате. Само не забравяйте: напишете го кратко, честно и забавно.

Уеб дизайн, Онлайн Бизнес

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu