Как да поддържате SEO на вашия уебсайт след редизайн

Как да поддържате SEO на вашия уебсайт след редизайн

Ако работите по редизайн на уебсайт, ще трябва да помислите как да поддържате класирането на SEO и авторитета на домейна преди, след и по време на процеса. Когато създавате нов дизайн на уебсайт, естетиката на сайта не е единственото нещо, за което трябва да се притеснявате. По време на този процес трябва да отделите време, за да не само поддържате SEO, но и да търсите начини да го подобрите. Много компании често правят трагичната грешка, смятайки, че редизайнът на уебсайта няма да повлияе на SEO, но е абсолютно така. Ако не се направи внимателно, можете да унищожите всичките си предишни усилия за SEO. Съществуват както технически, така и нетехнически области, които трябва да се вземат предвид при основните дейности по уеб дизайн и разработка.

Трябва да предприемете конкретни стъпки, за да сте сигурни, че няма да навредите на качеството си на SEO при преминаване от стария към новия дизайн. В тази публикация ще научите за най-добрите практики за редизайн и SEO и как да се уверите, че не губите SEO стойност.

Редизайн на уебсайтове и SEO - Основни точки, които трябва да се разгледат

Когато преработвате сайта си, има три основни точки, които трябва да имате предвид, за да поддържате SEO класацията си:

  1. Какво работи в настоящата ви SEO стратегия
  2. Често срещани предизвикателства, които могат да възникнат по време на редизайн
  3. Промени, които ще дойдат с новия уебсайт

Като се съсредоточите върху тези три области, ще можете да установите своите слабости в SEO-то, за да може да ги подобрите. Освен да поддържате класирането си, трябва да работите и за неговото подобрение.

Как да наблюдавате SEO и как да разберете какво работи

Ако в момента наблюдавате класирането си и имате кампании по тези ключови думи, трябва да разполагате със значителни данни за анализ. Трябва да знаете конкретно: ключовите думи, за които се класирате, картографирането за всяка ключова дума, точното разположение в класацията и страниците, които осигуряват най-голям брой органичен трафик.

Чести предизвикателства за SEO при редизайн на уебсайт

Когато работите по редизайн на сайт, има много проблеми, които могат да се появят, когато се фокусирате върху ребрандиране, работа по подобряване на потребителското изживяване и актуализиране на бекенда. Това е списък на областите, които могат да предизвикат предизвикателства:

✓ Съдържание, което се премахва
✓ Съдържание, което се променя
✓ Съдържанието може да се движи въз основа на навигацията или картата на новия сайт
✓ URL адресите могат да се променят
✓ Промени на оптимизацията на ниво страница
✓ Добавяне на ново съдържание, нови раздели, нова технология и нови функции
✓ Нови технически проблеми
✓ Редакции на структурата на вътрешната връзка
✓ Промени в домейн или поддомейн
✓ Промени в протокола


Всички тези области могат да повлияят на SEO при редизайн. При толкова много възможни предизвикателства може да е трудно да се определи точно какво трябва да се реши. Едно от най-големите предизвикателства би било промяната на домейна. Другите области също са важни и колкото повече промени имате, толкова по-сложно ще бъде поддържането на SEO.

Как да преработите уебсайта си и да не загубите SEO позиции

Преди да започнете своя редизайн, от решаващо значение е да разберете най-добрите практики, които ще ви позволят да запазите класирането си в SEO. Обмислете тези параметри за редизайн, преди да започнете:

Направете SEO одит на текущия си сайт

 

Трябва да започнете, като извършите SEO одит на вашия сайт, като разберете всички ключови думи, за които се опитвате да класирате, и кои страници са свързани. Освен пренасочванията, трябва да се притеснявате и за страниците и конкретната оптимизация на страницата, които преминават от dev към сайта на живо. Ако вашият уебсайт има много динамично съдържание, това е особено полезно.

Значението на миналите обхождания в мрежата

Запазването на данни за обхождане от стария сайт е добра идея. Можете да използвате инструмент като Screaming Frog, за да заредите старото обхождане на сайта и да го анализирате. Ако нещо изчезне, използвайте web.archive.org, за да покажете старата структура и съдържание.

On page (Оптимизации на страница)

Като обхождате стария си сайт, можете да експортирате всички ключови елементи на страницата, включително мета заглавия, мета описания, alt тагове и хедъри. Отново, ако се представя добре, опитайте се да не го променяте твърде много, освен ако не са настъпили значителни промени в продуктите или услугите на вашата компания. Също така трябва да се притеснявате за страниците и конкретната оптимизация на страницата, които преминават от dev към сайта на живо. Ако вашият уебсайт има много динамично съдържание, това е особено полезно.

Настройване на 301 и 302 пренасочвания

Трябва да пренасочите преди всичко старите URL адреси към нови. Ако правите някакви основни промени в структурата на постоянната връзка, тогава ще трябва да имате електронна таблица с всички необходими пренасочвания. След като пуснете новия сайт на живо, обходете стария списък с URL адреси, за да сте сигурни, че всичко пренасочва както трябва.

Кога да се използват 301 пренасочвания
Пренасочването 301 е постоянно пренасочване от един URL към друг. Това пренасочване се извършва за посетители на уебсайтове и търсачки. В много случаи пренасочването 301 може да бъде по-добро за SEO в сравнение с временното, тъй като прехвърля и входящите връзки, приблизително 90 до 99% от собствения капитал на връзката. В повечето случаи това е предпочитаният метод за внедряване на пренасочвания на новия ви сайт.

Създаване на 302 пренасочвания
Пренасочването 302 е временно, пренасочва потребителите и търсачките към желаната страница за кратък период от време до премахването му. Тъй като това е временно средство, трябва да го използвате по време на актуализацията на уеб страница, така че потребителите да имат безпроблемно изживяване. Много от 302 пренасочвания всъщност могат да навредят на SEO, така че бъдете внимателни, когато ги използвате

Как да поддържаме структурата на страницата по време на редизайн

Структурата на страниците има много общо с вашите SEO класации. Това е така, защото осигурява добро потребителско изживяване, тъй като те могат да намерят търсените неща с по-малко работа. Колкото по-привлекателен е вашият сайт за потребителите, толкова по-привлекателен е за търсачките. Ако вашият сайт има лоши честоти на кликване и ниско време на престой, търсачките ще го класират зле.

Когато добавяте страница, придържайте се към същата структура. Например може да имате име на уебсайт.com/solutions/solution1. Ако добавите друго решение, запазете го под решенията на родителската страница.

Наистина няма причина да се откажете от текущата си структура на страницата и да създадете нещо напълно ново, освен ако вашата компания не е променила това, което предлага.

Не забравяйте да актуализирате XML картата на сайта
Актуализирайте вашата XML карта на сайта и я изпратете на търсачките. Вашите 301, структура на страницата, навигация и XML карта на сайта трябва да бъдат последователни и да показват новата структура на сайта.

Прегледайте и актуализирайте препратките към уебсайта си
Обратните връзки са от решаващо значение за подобряване на вашата SEO позиция. Прегледайте всички препратки, които сочат към вашия сайт, и ако установите, че те ще сочат към страници, които премахвате или променяте, направете усилия да се свържете с тези сайтове, за да актуализирате препратките. Можете също да създадете пренасочвания, ако това не е възможно поради количеството.

Структура на вътрешната връзка
Бъдете много наясно с промените, които правите във вътрешната структура на връзките. Данните за обхождане също могат да ви помогнат. Ако правите промени в много URL адреси, ще имате неработещи връзки в съдържанието си, така че трябва да извършите одит. Налични са приставки, които могат да помогнат за улесняването на това, тъй като не искате да изтривате нито един от тях, тъй като това може да причини отрицателно въздействие.

Запазване на висококачествено SEO съдържание
Ако имате съдържание на страници, които се представят добре, оставете го както е. Намалете до минимум всички промени във високопоставено съдържание. Запазването на SEO и изображения и видео също е много важна стъпка, която трябва да запомните, когато преработвате уебсайта си. Когато прехвърляте тези активи на новия сайт, не забравяйте да запазите всички метаданни и имена на файлове, както са.

Използвайте Google Search Console, за да проверите уебсайта си

 

Намерете диагностична информация директно от Google тук. Можете също така да проследявате 301 и 404, за да сте сигурни, че сте направили всичко правилно. Погледнете в раздела „Трафик на търсене> Търсене“ има много страхотна информация за кликванията, импресиите, честотата на кликване и средната позиция.

Наблюдавайте своите класации и органичен трафик
Очакват се известни колебания с редизайн на уебсайта. Трябва да създадете електронна таблица с ключови думи, която включва къде сте класирали всеки месец за всяка ключова дума и страницата, към която тази ключова дума съответства. Невъзможно е да се проследи всяка ключова дума за вашия сайт, така че вие също искате да имате предвид кои страници имат референции с голям органичен трафик.

Тествайте, тествайте отново - технически одити на сайта и др

Никога не предполагайте, че сайтът на живо ще се представя по същия начин като сайта в разработка. Вероятно сте инвестирали много време и ресурси за тестване, но нещата могат да се променят в реалния свят. Можете да използвате технически инструмент за одит на сайтове като MozAhrefs или DeepCrawl, който трябва да ви даде представа за технически проблеми.

Освен това, помислете за стартиране на уебсайта чрез удобен за мобилни устройства инструмент за тестване, за да видите как се цени. Също така проверете скоростта на всяка страница с инструмент за скорост на страницата. И накрая, не забравяйте за маркирането на схемата на сайта.

Как да избегнем тези SEO грешки при редизайн на уеб сайтове

След като обхванахме всичко, което трябва да направите, ето предупреждение за избягване на грешки, които могат да ви струват класирането в SEO.

- Не започвайте от нулата на съдържанието: Ако имате класиране на съдържание, не го изоставяйте.

- Преместването на изпълняващо съдържание на новия сайт може да ви струва в класацията.

- Не забравяйте пренасочванията: когато посетителите получават грешки „страница не е намерена“, това означава, че страниците са отпаднали от индекса на Google.

- Не забравяйте вътрешните връзки; да не натискате това към новия сайт е грешка, която трябва да избягвате.

- Не забравяйте да актуализирате изходящите връзки, ако е необходимо.

- Не пренебрегвайте страници с високо класиране и множество препратки. Можете да използвате Ahrefs, за да ги намерите и запазите или прехвърлите.

Препроектирането на уебсайт е ход, който повечето компании трябва да предприемат с развитието на марката. Трябва да следвате тези най-добри практики, за да поддържате SEO класиране от редизайн на уебсайт. Не искате да започвате отначало, сякаш сайтът ви никога не е съществувал.

Следвайте този изчерпателен контролен списък, така че нищо да не остане настрана.

Ако имате въпроси относно поддържането на цялата тази трудно спечелена SEO класация след редизайн на уебсайт, тогава не се колебайте да се свържете с нас с въпроси или да ви помогнем да започнете с новите си планове за уебсайтове.

 

Уеб дизайн, SEO оптимизация

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu