Как да подобрим E-A-T за SEO

Как да подобрим E-A-T за SEO

Вече се запознахме в предишната ни статия Какво е ЕАТ и защо е важно за СЕО оптимизацията на сайт. Сигурно се питате: „Какво да правя, ако имам нисък E-A-T ...?“ E-A-T, изцяло насоките на Google за качество на търсенето и как работи алгоритъмът са сложни теми - буквално ще ви е необходима степен по компютърни науки, за да разберете и трите, но оптимизирането на вашия уебсайт за тях не трябва да бъде толкова сложно. Ако сте установили, че имате проблем с ниско ниво на E-A-T, всъщност оптимизирането на уебсайта ви за E-A-T всъщност е доста просто.

Това е толкова просто, колкото да следвате рамка за вашия уебсайт, вашето съдържание и потребителското изживяване, което доставяте, толкова много, че сме съставили контролен списък, който можете да използвате свободно в тази публикация - но ние ще започнем, като стартираме чрез някои от най-простите промени, които можете да направите.

1. Одитирайте вашата марка (Brand) Започнете с одит на вашата марка.

Какво казват хората за вашия бизнес и / или уебсайта ви? Забравете какво мисли Googlebot, какво казват истинските хора по света за вас? Можете да започнете, като попитате съществуващата си клиентска база. Изпратете им анкета. Обадете им се, дори ако това са само шепа клиенти, и ги попитайте за техния опит с вашата компания и за това, което те са харесали или не (не се притеснявайте, попитайте ги какво наистина мислят - ще имате полза от него в дългосрочен план).

Проверете уебсайта си и вижте дали сте ясни, честни и възможно най-прозрачни относно марката и хората зад бизнеса. Това започва с началната ви страница.

Колко ясно е, че сте експерт във вашата област?

Какво казва вашето съдържание и изображения за вас?

Изглеждате ли надежден?

Акредитирате ли се от професионални организации, гилдии или асоциации, които доказват кой е вашият бизнес и кои са хората зад марката?

Вие и екипът Ви спечелили ли сте награди, които подчертават Вашия опит, професионализъм или това допълнително нещо, което Ви кара да се откроявате сред тълпата? Това могат да бъдат награди за обслужване на клиенти или награди за местен бизнес или търговска камара - всичко, което доказва, че сте най-добри в това, което правите.

След като приключите с началната страница, преминете към втората по важност страница на уебсайта си - страницата Информация. Кой си ти? Откога бизнесът ви съществува? Какви са ценностите на вашата компания? Позиционирането на това, което прави вашата компания да се откроява от тълпата, е това, което изгражда настроението на марката, независимо дали това е историята и престижът на вашата компания, или ако държите на силни фирмени ценности и сте посветени да помагате на местната общност, околната среда или кауза, която целевата аудитория ще се свързва директно (продажба на медицински продукти?

Обединете се с медицинска благотворителна организация като партньор). След това популяризирайте екипа си. Покажете на хората на кого трябва да се доверяват. Кой управлява кораба? Кой ще вдига телефона, когато се обадя утре? Кой градинар да очаквам да видя? Колко са опитни? Кой е в счетоводството, за да поддържа всичко безпроблемно? Най-важното е, кой ви осигурява на всички обяд и пълнене на кафе през целия ден? Вашият екип - независимо дали това сте вие като едноличен търговец, вие и вашият партньор, или вие и седемдесет други глобално разпространени нинджи за дигитален маркетинг - са съоръженията, които карат машината да работи и най-много се свързваме с реални хора. Просто помислете за компаниите, които най-много уважавате.

Вероятно си представяте лице, което си спомняте с умиление, или лице без лице на телефон, който винаги има правилните отговори. Всяка споделена лична част от вашата компания дава на вашата целева аудитория реален човек, с когото да се свържете, подсъзнателно или не, така че го улеснете при това.

Уверете се, че е много лесно някой да се свърже с вас. Направете вашата информация за контакт лесна за намиране, независимо на кое устройство е дадено лице, и направете отговорите на най-често срещаните въпроси на разположение и за тях, включително информация за връщания и възстановяване на суми, номера за обслужване на клиенти и имейли и всички легални документи.

И накрая, проверете на друго място какво казват хората за вашия уебсайт. Какво пишат хората за вашия бизнес и персонал в социалните медии? Какво пишат за вас на уебсайтове с рецензии? Има едно старо бизнес разбиране, че един нещастен клиент ще каже на девет свои приятели, губейки бизнеса ви от десет души. Създайте обаче един щастлив клиент и той ще каже на поне един човек, като удвои потенциалните Ви продажби.

Ако някой има нещо лошо да каже за вашата марка, услуги или продукти, тогава трябва да го приемете възможно най-скоро и да го вземете като урок. Запитайте се: „Какво мога да направя, за да предотвратя това?“ Виждате ли повтарящи се проблеми? Отидете до източника и направете промени, така че те да спрат да се случват.

2. Проверете съществуващото си съдържание Какво казва съдържанието ви за вас и вашия бизнес?

Предположенията са, че някои от по-старото ви съдържание не отговарят на текущото ви ниво на опит. Може би сте наели някои автори на свободна практика, които са добавили няколко публикации в блога с 500 думи към вашия уебсайт, защото това е препоръчано от някой „SEO експерт“. (Професионален съвет: Игнорирайте броя на думите. Вместо това пишете, за да задоволите нуждите на човек.) Ще трябва да преминете през одит на съществуващото си съдържание и да решите: „Ако бях клиент, това значително ли ще отговаря на моите нужди?“ Ако отговорът е категорично „Не“, тогава имате два избора:

- Преразгледайте съдържанието, така че да отговаря на намерението на търсещия и на необходимото ниво на опит / авторитет - Премахнете съдържанието напълно

- Ако съдържанието е по-ниско от номиналното, но може да бъде направено по-точно с някои незначителни корекции, направете ги и след това се подпишете сами за работата (като официален експерт на уебсайта) или вместо това да определите избрания от вас експерт.

Като проверите съдържанието на дадена страница и го одобрите (не забравяйте да посочите органа, който дава одобрение на работата), ще можете да рециклирате съдържанието и да подобрите валидността му за вашата целева аудитория и за Google.

3. Изградете рамка за създаване на съдържание

След това изградете рамка или списък със задачи за бъдещо създаване на съдържание. Независимо дали създавате съдържанието сами или имате служител или екип от служители, които пишат съдържание за вашия уебсайт, те ще трябва да следват рамка, за да докажат в бъдеще работата си за E-A-T.

Съдържанието ви трябва да бъде експертно проучено, експертно написано, да включва връзки към други страници на вашия уебсайт или на други домейни, които потвърждават вашите твърдения или статистически данни, и да бъде подписано от експерт, ако е създадено от някой, който не може да твърди, че е такъв. Както при одита на съдържанието, цялото съдържание трябва да бъде написано, за да отговаря на конкретни нужди на клиента, а не да се създава чисто за целите на „класирането“. Ако съдържанието ви не съвпада с фунията ви за продажби, то не принадлежи на уебсайта ви.

4. Наемете експерти

Ако не сте в състояние, за да имате време да проучите и напишете качествено съдържание - или някой от вашата компания, който може да направи това - имате някои външни опции. Ако нямате време да пишете, бихме ви предложили да наемете екип от експерти. Те могат да бъдат или като отделни фрийлансъри, или като агенция, но те трябва да са силни и в двете категории, така че съдържанието, за което плащате, да е солидно и безпогрешно експертно по своята същност. За да сте сигурни, че това съдържание може да се използва като „експертно“ съдържание, ще трябва сами да потвърдите това.

Можете да публикувате това съдържание от свое име, ако желаете, или можете да публикувате съдържанието под името на автора и след това да добавите нотация „Експертно потвърдено от ...“ заедно с него като видимо доказателство за направените претенции. Ако нямате време да валидирате и подпишете сами произведеното съдържание, лесно е да намерите редактор на свободна практика с необходимата квалификация, който ще може да валидира работата от ваше име. Този редактор може и трябва да бъде документиран на вашия уебсайт или във вашата страница за информация или в екип (ако имате това като отделна страница).

5. Вътрешно Популяризиране

Насърчаването на вашия опит ще изгради вашия авторитет и доверие. Колкото повече хора виждат вашата марка и колкото по-високо ниво на опит имате, толкова повече доверие ще развият. Това започва с популяризиране на вашия екип, както бе споменато по-горе, като се започне с вашата страница „Информация“ или страницата на екипа (ако е отделена). Популяризирайте вашите писатели. Популяризирайте вашите експерти.

Популяризирайте вашите експерти. За добри примери за това бихме ви предложили да разгледате Healthline и VeryWellHealth, които не само популяризират експертизата на своите екипи на техните страници „Информация“, но и в отделни авторски профили. Страницата Heathline’s About не само популяризира своя мениджърски персонал, но също така популяризира създателите на своето съдържание, включително техния опит и квалификация. Създателят на съдържание на VeryWellHealth Amber J. Tresca и всеки от участниците в съдържанието на уебсайта имат индивидуални страници с биография, които показват кои са те, заедно с квалификацията и опита, което потвърждава защо трябва да им се вярва.

За допълнителна полза има изходящи връзки към профили в социални медии и уебсайтове, за които тези автори допринасят, за да може да се изгради още повече доверие. За да се свърже всичко това, двата уебсайта се свързват с тези авторски профили, за да улеснят читателите да проверят кой им дава информацията и защо трябва да им се доверяват. Връзка от вашето съдържание към автора. Връзка към квалифициран специалист, който е потвърдил съдържанието, ако имате нужда от експертен редактор. И когато всичко приключи, уверете се, че най-доброто ви съдържание е свързано от най-логичните места. Създайте пътна карта на очакваното пътуване, което човек може да предприеме, за да стигне до най-важните ви страници, и след това добавете връзки, които да следва.

6. Външно Популяризиране

Сега, когато започнахте да популяризирате експертизата на вашата марка и хората в нея, е време да започнете да споделяте. Можете да започнете, като помолите вашата съществуваща клиентска база да ви помогне да го направите. Изпратете имейл след продажбата днес, като ги попитате дали биха оставили отзив на вашите услуги или продукти. Свържете ги със страницата си в Google My Business. Свържете ги с TrustPilot или Feefo.

Можете също така да ги помолите да ви оставят отзив на страницата на вашата компания във Facebook, ако установите, че много от клиентите ви обикновено идват през тази мрежа. Няма да сбъркате и много бързо ще откриете кои сайтове за отзиви предпочитат хората, което ви позволява да намалите броя на местата, на които искате да отзив. Дори ако получите само малък процент от анкетираните, всеки от тях ще ви помогне да изградите доверието си - така че когато дойде моментът някой да обмисли използването на вашия бизнес и да иска да разбере какво казват другите клиенти за вас, ще имам много отзиви за избор.

Това ще увеличи доверието на потребителя към вас, независимо дали те го осъзнават или не. Можете също така да популяризирате своите експерти. Помогнете им да подобрят възприятието на хората за опита на вашата компания и колко авторитетни сте вие ​​и екипът ви, като им позволите да пишат за вашата марка и себе си на други уебсайтове. Позволете им да се показват в подкасти или да говорят на събития и ги насърчавайте да говорят на конференции във вашата ниша и вие също ще изпитате нарастване на осведомеността за марката. Бизнесът, който е невиждан и нечуван не може да успее. Нека вашият опит говори сам за себе си.

7. Направете съдържанието си достъпно

Ние сме в мобилната ера. Към 2020 г. повече от 80% от целия трафик онлайн идва през мобилно устройство. Поради това Google преминава към Mobile-first Index за своите резултати, което означава, че уебсайтът може да бъде класиран въз основа на това колко добре (или лошо) се представя на мобилно устройство.

Днес уебсайтовете трябва да бъдат проектирани и изработени с мисъл за мобилни устройства, предимно чрез използване на отзивчиви за мобилни устройства дизайни на уебсайтове, но също така и чрез използване на нововъзникващи технологии като Accelerated Mobile Pages (AMP) и Progressive Web Apps (PWA). Независимо дали е на мобилно устройство, лаптоп или настолен компютър, съдържанието ви трябва да бъде лесно за четене, лесно за навигация и без разсейване.

Ако използвате агресивна реклама на уебсайта си, препоръчваме да обмислите как е внедрена. Google е доволен от някои реклами, но не твърде много. Също така категорично се противопоставя на измамна реклама, като реклами, които изглеждат като връзки към други статии на вашия уебсайт, типовете реклами, които приличат на бутоните „Изтегляне“, и реклами, имитиращи други уебсайтове и платформи.   Помислете и за времето за зареждане на страницата. 

За съжаление заекът винаги побеждава костенурката в това състезание. Колкото по-бърз е уебсайтът, толкова по-бързо и лесно хората могат да намерят отговорите на своето запитване. Отново улеснете достигането до най-важните си страници. Направете главното меню лесно за използване на всяко устройство и включете връзки към най-важните си страници. Не карайте някой да превърта телефона си, само за да намери вашите данни за контакт. Възможно е да искат да започнат абонамент за Вашата услуга на стойност 1000 лв на месец, така че не ги блокирайте с лоша използваемост и скрита информация.

8. Никога не спирайте. Подобрявайте с 1% дневно

Никога не спирайте да ставате по-добри! Всеки ден не оптимизирате на E-A-T за SEO, оставяте вратата отворена за конкуренцията да го направи. Както при SEO, може да отнеме много време, за да видите плодовете на вашите подобрения, но си струва, когато стигнете до там.  Ангажирайте се да правите поне 1% подобрение на уебсайта си ежедневно.

Днес можете да работите за подобряване на вашата страница „Информация“. Утре можете да подобрите видимостта на информацията си за контакт. На следващия ден можете да започнете да проверявате съдържанието си и на следващия ден да публикувате своите експертно изработени подобрения. Подобренията от 1% всеки ден през следващата година ще доведат до 37% подобрение там, където е вашият уебсайт днес. Не оптимизирайте уебсайта си и, по същия принцип, 1% дневно намаляване на качеството може да доведе до 97% загуба за същия период.

Инвестирайте в съдържанието си и инвестирайте в екипа си, а експертизата, авторитетът и доверието, които създавате, ще доведат до подобрения в класирането и приходите с течение на времето.

 

SEO оптимизация

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu