Как да помогнем на Google да класира продукти с дублиращи се описания

Как да помогнем на Google да класира продукти с дублиращи се описания

Джон Мюлер от Google отговаря какво да правим с дублиращите се описания за продукти, които са различни, но подобни.

Джон Мюлер от Google се занимава с въпроса как Google обработва описания на продукти, които са еднакви за различни стоки, което води до дублирано съдържание. Мюлер омаловажи всичко негативно, което се случва от дублираното съдържание, и предложи творчески предложения как да помогне на Google да свърши по-добра работа при класирането на продуктовите страници за продукти, които до голяма степен са сходни.

Различни продукти, но едни и същи описания

Човекът, който задава въпроса, беше загрижен за това как Google ще се справи с класирането на уеб страниците за онлайн магазини за различни продукти, които имат подобно описание.

Тази специфична ситуация включва ръчно изработени обувки за определена възрастова група, които са създадени със същия материал и техники, като единствената вариация е в дизайна на обувката.

Зададеният въпрос беше:

„Ще се брои ли като дублирано съдържание от Google, ако напиша едно... висококачествено описание на продукта за всички?

Или е по-добре да имате уникални описания за всяко едно, което намалява качеството на съдържанието?“

 

Уникалното съдържание не намалява качеството на съдържанието

Мюлер започна отговора си, като изрази съмнение дали уникалното съдържание може да намали качеството на съдържанието. Той твърди, че описанията на продуктите могат да бъдат както уникални, така и висококачествени.

Google не понижава сайтове заради дублирано съдържание

След това Джон Мюлер се върна към основния въпрос за дублираното съдържание.

Мюлер продължи:

„Вероятно ще видим това като дублирано съдържание, но няма да понижим класирането на сайтазаради дублирано съдържание.

Така че от практическа гледна точка, това, което би се случило, е, ако някой търси част от текст, която е в рамките на това дублирано описание на вашите страници, тогава бихме признали, че този текст се намира на куп страници на вашия уебсайт и ще се опитаме да изберем може би една или две страници от уебсайта ви, които да покажем.

Така че не бихме понижили уебсайта ви или... да го накажем по някакъв начин, защото има дублирано съдържание.

Няма смисъл да се показват няколко страници с едно и също съдържание

След това Мюлер обясни, че това е просто практическо съображение защо Google ограничава броя на подобни страници от същия сайт, които се показват в резултатите от търсенето.

Джон Мюлер каза:

„По-скоро от практическа гледна точка, ние признаваме, че имате това съдържание на много от страниците си.

Така че, ако някой търси специално това съдържание, няма смисъл да показваме всички тези страници.

И това е… разумно, когато хората търсят част от съдържание.

Те не трябва да намират всички страници във вашия уебсайт, които имат това съдържание.

Как да помогнем на Google да класира подобни продукти

След това Мюлер подчерта важността на използването на текст, за да обясни как изглеждат продуктите. Той предупреди, че неуспехът да се опише адекватно как изглежда даден продукт може да има отрицателен ефект върху присъствието при търсене.

Мюлер продължи отговора си с този малко предупредителен съвет:

„Нещата, за които мисля да… внимавам тук, е, че ако нямате нищо в текстовото съдържание, което да покрива… визуалния елемент на вашите продукти, тогава ни е много трудно да ги покажем правилно в Резултати от търсенето.

Така например споменахте, че имате ръчно изработени обувки. Ако имате сини обувки и червени обувки и никога не сте споменавали в кой цвят са тези обувки, тогава ако някой търси сини обувки, може да си помислим, че вашите страници не са толкова подходящи, защото не споменавате думата синьо никъде в вашите страници.

Така че това е... ъгълът, който бих взел тук, е добре да има дублирани части от описанието. Но определено бих се уверил, че поне имате нещо там, което наистина има текст за визуалните елементи, които са уникални за тези отделни продукти, които продавате.

Така че това е посоката, в която бих тръгнал.”

 

Дублираното съдържание затруднява Google да класира страниците

Мюлер каза, че Google няма да понижи сайт за дублирано съдържание. Но той също така каза, че липсата на текстово съдържание, което описва визуалното качество на даден продукт, затруднява Google да класира тези страници.

Така че, ако описанията на продуктите на подобни продукти са еднакви, опитайте се да намерите думите, за да опишете точно големите и малките неща, които правят отделния продукт различен, като например предназначението му, но Джон особено насърчи издателите в електронната търговия да се съсредоточат върху писането на текст който описва какво прави един продукт визуално различен от друг продукт.

SEO оптимизация

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu