Как да създадете страхотни мета описания

Как да създадете страхотни мета описания

Мета описанията са важни за оптимизирането на търсенето. Ако се направи правилно, те ще насърчат потребителите да кликнат от страниците с резултати от търсенето.

Целта е да се предостави резюме на уеб страницата.

Насоките на Google гласят :

„Мета тагът за описание на страница дава на Google и други търсачки обобщение на това, за което е страницата.“

Мета описанията не влияят директно върху класирането при търсене .

Но те играят роля в подпомагането на потенциалните посетители на сайта да разберат за какво става въпрос на дадена страница, което може да окаже положително въздействие върху рефералите при търсене.

Тук ще научите как да създавате страхотни мета описания, които помагат на търсачките да разберат съдържанието на вашата страница и вдъхновяват търсещите да кликнат и да посетят уебсайта ви.

Какво е мета описание?

Мета описанието е HTML таг (технически се нарича HTML елемент), който предоставя на търсачките и търсещите обобщена информация за това, което представлява дадена уеб страница.

Показва се на страниците с резултати от търсачките (SERP) под заглавието на страницата. URL адресът, заглавието и мета описанието заедно образуват така наречения фрагмент за търсене.

Пример за мета описание

Екранна снимка на фрагмент за търсене
Екранна снимка от търсене, Google, август 2022 г

Според World Wide Web Consortium (W3C), международната организация, отговорна за определянето на HTML стандартите, мета описанието има три качества.

Трите качества на валидно мета описание са:

  1. Потребителите могат да въвеждат какъвто текст желаят, без никакви ограничения, стига да описва какво представлява уеб страницата.
  2. Резюмето трябва да е подходящо за използване от търсачка.
  3. Може да има само едно мета описание на уеб страница.

Google пренаписва мета описанията

Фрагментът за търсене може да съдържа или мета описанието от уеб страница, или може да бъде текст, който Google избира от видимата част на самата уеб страница.

Указанията на Google гласят , че те ще използват мета описанието само ако е точно.

„Google понякога ще използва маркера <meta name=”description”> от страница, за да генерира фрагмент в резултатите от търсенето, ако смятаме, че дава на потребителите по-точно описание, отколкото би било възможно само от съдържанието на страницата.“

В зависимост от точността на мета описанието, Google може да пренапише мета описание за вашата уеб страница, което е напълно различно от мета описанието на уеб страницата.

Това не е нищо ново. Google автоматизира този процес преди много години.

Проучване от 2020 г. установи, че Google пренаписва мета описанията в 70% от времето .

Ако това е вярно, възможно ли е издателите да не създават точни мета описания?

Едно нещо, което е безспорно, е, че е важно да разберете правилния начин да напишете мета описание.

Мета описания срещу SERP фрагменти

Някои хора погрешно използват термините „мета описание“ и „фрагмент за търсене“ като взаимозаменяеми.

Но мета описанията и фрагментите за търсене са две различни неща.

Мета описанието е HTML таг, който контролирате. Можете да създавате и оптимизирате свои собствени мета описания.

Фрагментите за търсене са описанията, които Google показва за вашите уеб страници.

Защо мета описанията са важни за SEO?

Мета описанията не се използват като фактори за класиране .

И така, как трябва да се използват днес, защо са важни?

Мета описанията могат да помогнат за стимулиране на кликвания, трафик, потенциални реализации и приходи, като убедят потребителите, че уеб страницата съдържа информацията, която търсят.

Ръководството на Google за най-добри практики за мета описания съветва използването на маркера за мета описание за обобщаване на съдържанието на уеб страницата.

Но също така предлага да го използвате, за да убедите потребителите, че съдържанието е това, което търсят.

„Те са като реклама, която убеждава потребителя, че страницата е точно това, което търси.“

Целта на SEO е да класира сайта на върха на резултатите от търсенето.

Това, което прави мета описанието важно за SEO е, че то превръща това най-високо класиране в победа, като убеждава потребителя да кликне към уеб страницата.

Каква е препоръчителната или идеална дължина на мета описанието?

От години се счита за стандартна най-добра практика за SEO мета описанията да са максимум около 160-165 знака (или 156-160 знака, в зависимост от това с кого говорите).

Причината за това е, че тази оптимизация помага да се избегне съкращаването на мета описанието в резултатите от търсенето.

Но Google използва мета описанието, за да разбере по-добре уеб страницата и няма ограничение за това колко дълго може да бъде мета описанието, въпреки че Google предлага не по-дълго от кратък параграф.

Ето какво препоръчва Google :

„Мета тагът за описание на страница дава на Google и други търсачки обобщение на това, за което е страницата. …тагът за мета описание на страница може да бъде изречение или две или дори кратък абзац.“

SEO специалистите препоръчват поддържане на мета описанието в рамките на зададен лимит въз основа на това каква част от мета описанието Google може да покаже на страница с резултати от търсенето.

Google казва да бъдете кратки и да пишете колкото абзац.

Стандартите на W3C HTML гласят, че няма ограничение, освен че е „низ в свободна форма“, което означава, че няма правила за това колко текст се използва.

Ако трябва да се съобразим с това, което Google препоръчва, тогава идеалната дължина на мета описанието може да се каже, че е толкова дълго, колкото трябва да обобщите уеб страницата точно, но не по-дълго от кратък абзац.

В крайна сметка използвайте собствената си преценка.

7 съвета за писане и най-добри практики за мета описания

1. Проучете вашите конкуренти

Независимо от вашата индустрия, SERP изследванията ще ви помогнат да видите какво работи за вашите конкуренти, без да ги пренаписвате – което може да ви вдъхнови да напишете по-добри мета описания.

Проучването кои мета описания се показват успешно в резултатите от търсенето и кои са пренаписани от Google може да ви помогне да разберете по-добре правилния начин да го направите.

За да направите ефективно SERP проучване:

Стъпка 1: Проучете SERP за вашата целева ключова дума

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, знам. Може да отнеме много време ръчното прегледане на всеки резултат от търсенето и идентифицирането какъв точно е криптонитът на вашата конкуренция.

Причината, поради която разгледахме конкуренцията, е, че обикновено конкуренцията прилага техники, които работят в момента.

Стъпка 2: Проучете SERP за вашата конкуренция и какво правят

Тук можете да погледнете вашата конкуренция и да разберете какво точно правят за своите марки.

Стъпка 3: Съберете ги в електронна таблица и ги проследете

Използвайки разширението Google Chrome за SEO Quake , можете да експортирате Google SERPs в електронна таблица на Excel доста бързо и ефективно.

Това ще ви позволи да поддържате текуща сметка на вашата конкуренция и да ги проследявате лесно и ефективно всеки месец без огромни месечни разходи.

2. Начертайте пътя на вашия клиент

Определете оптималния път на покупка на вашата целева аудитория и какво се случва на всеки етап от маркетинговата фуния.

Маркетинговата фуния може да варира значително в зависимост от вашия целеви пазар, така че споделянето на точна фуния, която да следвате тук, би било безплодно.

Насочете и съобразете вашите мета описания според вашите открития, но винаги превръщайте точното обобщение на темата на уеб страницата в крайна цел.

3. Използвайте уникалния тон и стил на вашата марка

Всяка марка трябва да има уникален тон на гласа, който е в съответствие с нейната идентичност на марката; това е начинът, по който марката се показва онлайн на потребителите.

Всяко мета описание трябва да бъде уникално изработено и съобразено с това как този тон на гласа се усилва в екосистемата на марката.

Не бихте използвали същия тон на гласа за уебсайт за корпоративно право, както за уебсайт за детски градини, нали?

И така, защо бихте използвали тон на гласа, който е абсолютно еднакъв от страница на страница?

Основното предимство на тона на гласа е, че той достига до различни личности , насочени към определени ключови думи.

Чрез насочване към личности с потребителско намерение и комбиниране на ключови думи с това изследване е възможно да достигнете до вашата целева аудитория с ниво на усъвършенстване и оптимизация, което наистина резонира.

4. Включете ключови думи, които вашата аудитория действително търси

Google твърди, че те не използват ключови думи в мета описанието за целите на класирането. Но когато извършвате SERP проучване, какво виждате? Маркирани ключови думи в мета описанието.

Това е нещо, което може да привлече вашия читател към най-подходящия резултат, който ще задоволи тяхното запитване.

Ако вашето мета описание удовлетворява тяхното намерение по-добре от всеки друг резултат, който се появява, вие ще спечелите кликването.

5. Възползвайте се от популярните социални заглавия

Като познавач на социалните медии, вие най-вероятно сте нагоре и нагоре във вашата индустрия, когато става въпрос за идентифициране на това какво точно е модерно и какво не е популярно за вашата аудитория.

Следването на акаунти на инфлуенсъри и индустриални фирми вече трябва да е част от вашата стратегия.

Направете крачка напред, преценете кои теми са популярни в момента във вашето пространство и вижте какви мета описания се появяват за най-високо класирани резултати.

Google Trends, BuzzSumo и Trending Topics в Twitter са добри места, за да проверите и да видите какво може да е тенденция, което е подходящо за вашата индустрия.

6. Насочете се към конкретно намерение за търсене

Обобщени мета описания и кухи фрази като „най-добрите джаджи“ и други търговски изказвания могат да отблъснат бъдещите клиенти.

Важно е да вдъхнете увереност, че вашият резултат е нещо, което ще удовлетвори намерението на потребителя за заявката.

Искате да говорите за това какво наистина преследват вашите читатели, а не да се опитвате да ги убедите във вашата собствена фуния за продажби.

7. Обновете вашите мета описания за по-старо съдържание

Опресняването на остаряло съдържание на уебсайт може да бъде от полза за сайта и е чудесен начин да получите нова привлекателност за по-стари страници.

Също така, чрез опресняване на вашите мета описания е възможно да получите повече сцепление от социалните медии като резултат.

Можете да споделяте повторно и да грабнете повече видимост от по-стари публикации, ако извършвате систематично опресняване на всички ваши мета описания.

Примери за страхотни мета описания

И така, как изглежда страхотното мета описание?

Ето няколко примера:

„Болката и страданието са много реални за жертвата в случай на телесна повреда. Научете повече за това как да намалите дискомфорта от нашите адвокати за телесни повреди в тази последна публикация в блога.“

„Като мислите ясно за вашите нужди, е възможно да намерите компютър, който ще ви помогне да правите всички неща, които обичате в момента, и повече. Нашите техници обясняват.”

„Какво търсите в джаджа? Нашите техници за джаджи могат да ви помогнат да намерите най-доброто за вашите нужди. Това са нещата, за които трябва да внимавате в уиджетите.“

добри срещу лоши мета описания от страницата на Google за мета описанияЕкранна снимка от Google Search Central, септември 2022 г

Не всеки тип мета описание ще работи добре за всяка индустрия. Това е мястото, където тестването, оценката на вашите резултати и извършването на промени въз основа на тези резултати идват.

Приспособете вашето мета описание към уебсайта и към страницата, която е предназначена за вашите потребители.

Оптимизиране на мета описанията

Основните принципи на мета описанието, което Google препоръчва, са да обобщава съдържанието, да бъде сбито, но да използва толкова текст, колкото е подходящо, и да не го използва само за ключови думи (препълване на ключови думи).

Също така се препоръчва мета описанието да е привлекателно за потенциален посетител на сайта.

Докато традиционната SEO практика използва мета описанието за ключови думи и призив за действие, това не е най-добрата практика според Google и W3C.

Най-добрата практика за мета описания е да се обобщи темата на уеб страницата по начин, по който потенциалните посетители на сайта са уверени, че отговорите им са само на едно щракване.

Имате въпроси? Не се колебайте да се свържете с нас още сега..

Please type your full name.
Invalid email address.
Моля, изберете дата, на която да се свържем с вас.

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu