Роля на SEO и SEM в онлайн бизнеса

Роля на SEO и SEM в онлайн бизнеса

Крайната цел на търговците и собствениците на бизнес е да печелят от своите инвестиции. В дигиталната ера той се основава на оптимизацията на уебсайта на вашия бизнес.

Основната причина за този фокус е пряката връзка между възвръщаемостта на инвестициите и класирането на уебсайтове. Според Backlinko само 0.78% от търсенията получават посетители от втората страница на търсачките. Това ясно подчертава значението на класирането в търсачките за даден бизнес.

Съществуват редица стратегии, които могат да бъдат използвани за увеличаване на SEO оптимизацията. SEO и SEM са две от най-използваните стратегии в света на маркетинга днес.

Нека обсъдим ролята и функционалността на SEO и SEM за малкия бизнес.

SEO срещу SEM

Преди да започнете разликата, е необходимо да кажем това: термините се различават само по своята функционалност, но работят за подобна цел. Разликата в по-прости думи може да се опише като:

 • SEO: Печелете трафик и класиране в търсачките чрез безплатни или неплатени листинги - публикации, тук имаме предвид не само блог, а страници като цяло.
 • SEM: Печелете класиране в търсачката или трафик чрез платени листинги.

Източник

Според проучването около 53% от общия уеб трафик се генерира от органични ресурси. Следователно използването на SEO и SEM заедно може да създаде значително въздействие върху оптимизацията и трафика на уебсайта .

Нека обсъдим колективните функционалности на SEO и SEM и тяхното въздействие върху бизнеса.

Прилики между SEO и SEM

SEO и SEM са две различни стратегии, които работят с подобна цел. Функционалността на двете стратегии е напълно противоположна една на друга, но и двете работят за оптимизация на уебсайта.

Изследването на ключовите думи върви по същия начин

Независимо дали работите върху платени SEO стратегии , основният фокус на вашата кампания ще бъдат правилните ключови думи. Това са основният елемент, който се използва от алгоритъма на търсачката за класиране на уебсайт.

Оптимизирането на кампаниите Ви за грешни ключови думи може да обърне ситуацията. Препоръчва се да използвате ключови думи с дълга опашка според вашата ниша и интереса на аудиторията.

Ключовите думи с дълга опашка имат процент на конверсия от около 36%, за разлика от нормалните ключови думи. Вижте следната илюстрация, изобразяваща търсенето на ключова дума long-tail .

 

Целта е по-добри SERP резултати и по-висока конверсия

Следващата крайна цел на двете стратегии е да се насочи трафикът към уебсайта. Не е необходим обаче целият трафик. В редки случаи прекалено натовареният трафик само ще увеличи стъпките и няма да увеличи процента на конверсия.

Всичко, което се изисква от посетителя, са продажбите. За да поддържате висок процент на конверсия, трябва да търсите ключови думи, генериращи продажби. Използването на ключови думи и психологията на потребителите играят съществена роля в процента на конверсия.

Например, ако сте продавач на маси, ключови думи като „Направи си сам маса“ няма да работи ефективно. Трябва да използвате ключови думи като „купуване на маси и столове“, които ще създадат по-голямо въздействие върху потребителите.

Прилагане на SEO и SEM заедно - подход

Е, това е може би най-важната част от вашата кампания. Преди да се потопите в материята, от съществено значение е да наблюдавате внимателно планирането си. Това ще ви помогне да разберете причините, поради които маркетинговата ви стратегия се проваля и как да я насочите към правилния път.

SEO е дълъг процес и отнема време, за да се покажат резултати. Според анализа само 5,7% от страниците се преместват на първата страница на търсачката в рамките на първата година от публикуването им.

От друга страна, SEM или PPC показват резултати за по-кратък период от време. Докато първоначално избирате някоя от стратегиите, уверете се, че имате план Б.

Следващите стъпки ще ви помогнат да разберете лесно процеса.

1. Потърсете ключовите думи

Изследването на ключови думи играе важна роля във вашата маркетингова кампания. И когато се опитвате да оптимизирате за търсачката, нейната значимост се увеличава със 100 пъти.

Следвайте това просто ръководство, когато търсите добри ключови думи.

 • Проучете своя пазар и ниша. Осъзнайте в коя категория попада вашият уебсайт или уеб страница.
 • Определете целите и аудиторията си. Трябва да знаете към кого е насочена вашата маркетингова кампания.
 • Създайте списък с подходящи ключови думи, които трябва да бъдат обхванати на вашия уебсайт. Може да включва и страници в блога или страници за услуги.
 • Проучете добре своите конкуренти. Кои от вашите конкуренти се класират високо и какви са насочените ключови думи, които имат значение. Можете просто да използвате Ahrefs, Moz или SEMRush за тази цел.
 • Проучете намеренията за търсене на вашата целева аудитория. Търсят ли услуги или са просто читатели?
 • Сега преминете към различни инструменти за ключови думи като Google Keyword Planner, SEMRush Keyword Magic Tool и други, за да създадете добри ключови думи.
 • Вземете ключови думи с дълга опашка, както беше обсъдено по-горе. Според Ahrefs 69,7% от заявките за търсене съдържат четири или повече думи.
 • За рекламите в мрежата за търсене средната CTR е 7% . В зависимост от конкурентоспособността на вашия пазар, тя може да варира от 2 до 5% за рекламите в мрежата за търсене.

Източник

Следете всяка насочена ключова дума каква е нейната CTR. Или хората щракат това, което виждат, или впечатленията нямат полза.

 • В зависимост от вашата цел вижте дали посетителите конвертират. Това не означава само, че имате изключителна реализация на продажбите. Може би сте се насочили към повече регистрации. Така че, въз основа на вашата цел, вижте дали вашите посетители конвертират или не. Средният процент на конверсия е около 3% . Нещо от 1% до 5% се счита за добро.
 • Важно е да анализирате степента на отпадане на вашите уеб страници. Трябва да знаете защо хората кликват върху уебсайта ви и излизат, без да остават.

Източник

Възможно е да не сте оптимизирали съдържанието за правилната ключова дума или съдържанието ви да не е привлекателно. Потърсете го и го разрешете.

2. Оптимизирайте за доказани ключови думи

След като приключите с анализа на ключовите си думи. Време е да действате на макс. Започнете с процеса на SEO и вече сте готови да инвестирате и със SEM.

 1. Насочете се към перфектните ключови думи с вашите PPC реклами .
 2. Инвестирайте повече в конвертиране на ключови думи.
 3. Оптимизирайте SEO на страницата си за такива ключови думи.
 4. Започнете да създавате препратки към доказаните ключови думи.
 5. Продължете с публикуване на блог статии, инфографика, изграждане на работещи връзки и други стратегии за изграждане на връзки за Оф пейдж SEO.

3. Поддържайте темпото си

Важно е да поддържате обратната си връзка в подходящо темпо. Препоръчва се да се избягва прекомерната практика. SEO е естествен процес и Google обича сайтовете, които бавно се издигат в търсачката.

Намерете авторитетни сайтове, за да получите обратна връзка и запазете тази практика за по-дълъг период от време.

Заключение

SEO и SEM, докато работят заедно, дават най-добри резултати. Първо, те максимизират появата ви в търсачката. Има шанс да се появи два пъти в търсачката.

 

Това не само ви помага да постигнете краткосрочни цели, но също така осигурява дългосрочна стабилност. По-важното е, че подобрява познаваемостта на вашата марка, което води до по-висока възвръщаемост на инвестициите. Какво повече Ви трябва?

SEO оптимизация, Маркетинг

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu