СЕО статистика

23 Основни данни за SEO за 2021, за да подобрите класацията си

Всяка секунда Google получава над 40 хиляди заявки за търсене, което го прави зашеметяващ общ брой от над 3,5 милиарда търсения на ден.

Хората все още се чудят каква е важността на SEO. Независимо от бизнеса, който управлявате, или клиента, за който работите, оптимизацията на търсачките е от решаващо значение, за да накарате вашата маркетингова стратегия да работи. Важно е да сте в течение на играта с непрекъснато променящите се алгоритми и персонализирано от клиента творческо съдържание.

Разбирането на SEO статистиката е от решаващо значение за подобряване на класирането на уебсайта и може да ви помогне да вземете основни решения, за да привлечете трафика към вашия уебсайт.

Направихме списък с 15-те основни статистически данни за SEO от 2021 г., които ще помогнат да се разбере как работи оптимизацията на търсачките.

Най-основната статистика за SEO:

  • 91% от всички уебсайтове никога не получават органичен трафик от Google.
  • 93% от потребителите започват да сърфират от търсачка.
  • 53% от целия трафик на уебсайта е органичен.
  • 75% от потребителите никога не отиват на втората страница на търсачките.
  • Първата страница на Google представлява 92% от уеб трафика.
  • 61% от търговците казват, че SEO е централна част от стратегията им.
  • 67% от трафика отива към първите пет страници с резултати от търсачките.
  • Google има близо 87% от пазарните дялове на търсачките.

Обща статистика за SEO 2021

Светът на дигиталния маркетинг винаги беше много динамичен и се променяше, докато говорим. Разглеждането на последните данни е от решаващо значение за рекалибриране на вашата маркетингова стратегия. Тези факти за оптимизация на търсачките от 2021 г. ще ви помогнат да наваксате и ще преобразите резултатите си.

1. 93% от потребителите започват своето онлайн пътуване с търсачка.

(Източник: Junto)

Помислете за това впечатляващо число, когато създавате вашето съдържание. Трябва да коригирате перспективата си и да работите върху присъствието си онлайн.

Когато оптимизирате уебсайта си, трябва да сте наясно със статистиката за уеб търсене. Те могат да ви помогнат да разберете поведението на клиентите и да пренастроите вашата маркетингова стратегия.

2. 53% от целия трафик на уебсайта е органичен.

(Източник: Search Engine Journal)

Като се концентрирате върху проучване на ключови думи и изграждане на връзки, можете да постигнете по-високо класиране от платените резултати от търсенето. Фокусирането върху скоростта на страниците, уеб дизайна и удобното за потребителите съдържание е ключът към органичния трафик и оптимизирането на интернет търсенето. Причината е новият алгоритъм на Google, който отчита показателите за потребителския опит.

3. 50% от органичните търсения са ключови думи с дълга опашка.

(Източник: ProfoundStrategy)

Ключовите думи с дълга опашка често се игнорират от SEO стратезите, но според SEO статистиката от 2021 г. те съставляват половината от общия брой заявки за търсене.

Тези ключови думи се използват от хора, които знаят точно от какво се нуждаят и вече са решили да направят покупка.

И все пак търговците често пренебрегват класирането на ключовите думи с дълга опашка, тъй като те обикновено са с нисък обем на търсене. Но е по-лесно да насочвате трафика по този начин, като насочвате към аудитории в избрани ниши.

4. 27% от трафика на уебсайта се генерира от платени търсения.

(Източник: ProfoundStrategy)

Страниците с резултати от търсачките се промениха през последните няколко години. Има общо мнение, че никой не кликва върху реклами от Google, но цифрите говорят различно.

Какъв процент от рекламите от Google са кликнати? По-ниски от органичните резултати. Но почти половината от потребителите не могат да различат рекламата от резултатите от органичното търсене. И тъй като Google Ads има по-добър процент на конверсия, те се превърнаха в най-популярната форма на онлайн реклама.

5. Почти 91% от уебсайтовете никога не получават органичен трафик от Google.

(Източник: Ahrefs)

Според статистиката за SEO от 2020 г. само 5,7% от извадка от 2 милиона нови уебсайта са попаднали в първите десет резултата от търсенето с Google. Причината за това е лоша обратна връзка, липса на проучване на ключови думи и липса на индексиране. Това може да бъде добра отправна точка за прилагане на успешна SEO стратегия.

6. 72% от специалистите използват маркетинг на съдържание като стратегия за SEO.

(Източник: Junto)

Компаниите инвестираха време и пари, за да анализират статистически данни за оптимизация на търсачките и осъзнаха, че повратната точка за техния успех е маркетингът на съдържание. Мисленето отвъд обикновеното изследване на ключови думи е ключът към това да станете доверен източник. Разбирането на вашата аудитория и създаването на съдържанието, което те искат да видят, естествено ще доведе до високо качество, оценено от Google и потребителите.

7. 300% повече трафик идва от търсачките, отколкото от социалните медии.

(Източник: Business2Community)

Съдържанието е ключовият инструмент за установяване на връзка с вашата аудитория. Брандирането на социалните медии става все по-популярно и мнозина вярват, че го превземат. Въпреки че някои биха могли да твърдят, че тази стратегия привлича правилните клиенти във вашия бизнес, данните са неоспорими. SEO статистиката ясно показва, че оптимизацията на търсачките е по-изгодна.

8. 10% от всички заявки за търсене са гласово търсене.

(Източник: Junto)

След въвеждането на гласово контролирани асистенти като Siri или Alexa, тенденциите се изместиха - хората използват гласово търсене повече от всякога. SEO статистиката ни показва, че домейните с висок авторитет ще се показват първо при гласово търсене.

Оптимизирането на вашето съдържание за гласово търсене също може да ви помогне да направите уебсайта си по-достъпен за хора със специални нужди.

9. 80 милиарда долара са инвестирани в SEO до 2020 г.

(Източник: Forbes)

С постоянните актуализации на алгоритъма на Google, поддържането на актуалността е по-трудно от всякога. Почти всеки съвременен бизнес инвестира в SEO.

И така, колко струва SEO индустрията? Borrell Associates изчислява, че бизнесът харчи 72 млрд. Долара до 2018 г. и 80 млрд. Долара до 2020 г. за SEO само в САЩ. Въз основа на тези данни можем да очакваме астрономически увеличения през 2021 година.

Статистика за локално SEO

Управлявате малък бизнес и се борите да привлечете нови клиенти. Инвестирахте във вашия уебсайт и социални медии и направихте всички изследвания, но все още не успявате. Това, което ви липсва, е разбирането на локално SEO от гледна точка на вашия купувач.

Когато търсят местен бизнес около себе си, потребителите са склонни да се обръщат към социалните медии, тъй като това е източник, на който се доверяват и използват редовно. Но ние съставяме списък с местни статистически данни за SEO, доказващи, че тази стратегия може да ви донесе повече клиенти.

10. 88% от потребителите, търсещи местен бизнес на телефона си, ще го посетят в рамките на един ден.

(Източник: Watch Engine Watch)

Потенциалните клиенти, които търсят локално, го правят с причина. Те са взели решение за покупка и просто трябва да намерят физически магазин, в който има това, от което се нуждаят.

Веднъж открити, половината от тях ще отидат в магазина в рамките на същия ден. Търсенията в местния бизнес, които водят до посещение, водят до гарантирана покупка.

11. 56% от местните фирми не са в Google My Business.

(Източник: WebFx)

Много собственици на местни фирми не са наясно с този мощен инструмент и в повечето случаи никога не го използват. Но GMB е първото нещо, което потребителите виждат при търсене на местен бизнес. Това е инструмент, който носи доверие на вашия местен бизнес и предоставя полезна информация на вашите клиенти.

12. Опцията за търсене „Близо до мен“ се е увеличила с 500%.

(Източник: WebFx)

След като бизнесът ви е в списъка на GMB, той се показва в търсенията „Близо до мен“. Местните статистически данни за SEO показват, че хората, които търсят конкретни артикули / услуги в близост до тях, възнамеряват да ги посетят. Собствениците на местни фирми могат да използват това, за да привлекат клиенти и да приключат продажба.

13. 67% от клиентите четат онлайн отзиви, преди да направят покупка.

(Източник: Sagapixel)

Клиентите имат достъп до множество услуги, предлагащи едни и същи стоки на сходни цени. Едно нещо, което може да ги убеди да купят продукт, са онлайн отзивите . Статистиката на местното търсене разкрива, че четенето на отрицателен отзив може да намали броя на потенциалните клиенти с огромните 70%.

14. 78% от мобилните търсения се превръщат в покупки в магазина.

(Източник: Sagapixel)

Клиентите, които са отишли ​​онлайн да търсят конкретни продукти или услуги, вече имат предвид бизнеса си. Търсенето на местен бизнес обаче предполага, че те са отворени за посещение на магазин в близост и най-вероятно ще направят покупка.

Статистика за SEO и SEM

Когато създаваме нашата дигитална маркетингова стратегия, може да срещнем много различни съкращения. Двете най-важни за цялостна онлайн маркетингова кампания са SEO и SEM.

15. Google получава 3,5 милиарда заявки за търсене всеки ден.

(Източник: Oberlo)

Замисляли ли сте се колко уникални търсения в Google има на ден? Google вече се превърна в неразделна част от вашето ежедневие. Използвате го всеки път, когато трябва да купите или научите нещо. Той е интегриран с вашите смартфони и уеб браузър.

Сега си представете, че този процес се повтаря за цялото население на потребителите на интернет . Това възлиза на 3,5 милиарда търсения на ден - това са 40 хиляди заявки за търсене всяка секунда.

16. Близо 51% от търсенията идват от мобилно устройство.

(Източник: Smart Insights)

Статистическите данни за уеб търсенето разкриват, че разликата между потребителите на мобилни устройства и настолни компютри намалява, като първите са повече от вторите. Причината за това са честите ъпгрейди на софтуера за мобилни устройства, които улесняват сърфирането в интернет. Това показва нарастващата нужда от създаване на удобно за мобилни устройства съдържание.

17. Използването на видео съдържание увеличава органичното класиране 50 пъти.

(Източник: SEOInc)

Ако класирането високо в търсачките е вашата основна цел, тогава трябва да засилите играта си. Използването на видеоклипове ще увеличи органичния ви трафик 50 пъти в сравнение с текстовото съдържание. Това ще подобри въздействието на SEO върху позицията ви в търсенията с Google. Освен това конкуренцията при класирането на видео е много по-малка в сравнение с текста.

Първа страница на статистиката на Google

Достигането до първата страница на Google изисква много упорита работа. Включва внедряването на множество стратегии като изследване на ключови думи, работа върху вашите метаданни, променяне на URL адреси и Alt тагове и много други. Но защо е толкова важно да се постигнат тези резултати?

18. 75% от потребителите никога не отиват на втората страница на търсачките.

(Източник: Junto)

Някога чудили ли сте се какъв процент от търсенията в Google минават след първата страница? Нека просто кажем, че ако вашият уебсайт не е сред първите десет резултата, няма да получавате много трафик.

Първата страница на търсачките е Свещеният Граал с резултати от търсенето, но за начинаещи може да изглежда смущаващо. И не е толкова лесно да се стигне до там - изисква се маркетингова мощ, стратегия за изследване на ключови думи, обратна връзка и реклами.

19. 25% от потребителите кликват върху първия органичен резултат от търсенето с Google.

(Източник: Search Engine Journal)

Изучавайки първата страница, статистиката на Google разкри, че една четвърт от всички потребители на търсачките щракват върху първия органичен резултат. Всичко е свързано с честотата на кликване и първият резултат, както се очаква, е това, за което повечето потребители отиват.

20. 79% от потребителите на Google Ads казват, че инвестициите са имали положително въздействие върху техния бизнес.

(Източник: PPC Protect)

Класирането на високо място в Google е приоритет за много бизнеси. Инвестирането в платена реклама ще позиционира съдържанието ви в горната част на страницата, което неизбежно ще насочи трафика на търсачките по пътя ви.

Най-новите статистически данни за пазарния дял на търсачките и демографските данни

Не на последно място разгледахме начините, по които хората използват търсачките и как се променя поведението в зависимост от държавата.

21. Google има 91,45% от пазарния дял.

(Източник: Oberlo)

Google остава най-голямата риба, държейки 91,45% от пазарния дял в световен мащаб и 87,78% в САЩ. Интернет гигантът има монопол върху индустрията на търсачките. Когато сравняваме използването на Bing спрямо Google, Bing е на второ място с едва 2,69%.

22. 62% от Gen Z и Millenials предпочитат визуално търсене пред други технологии.

(Източник: Business Wire)

По-младите потребители искат динамични и визуално привлекателни търсения. Опитвайки се да задоволи техните искания, SEO индустрията се адаптира бързо. Изображенията и видеоклиповете стават неразделна част от SEO стратегиите, тъй като тази нова тенденция завладява интернет. Фокусирането върху тези специфични възрастови групи е нарастваща възможност - те са най-големите потребители в момента.

23. Най-често търсената дума през 2020 г. е коронавирус.

(Източник: Google)

Едно нещо, което Google Trends обобщава за 2020 г., е, че търсачките стават все по-напреднали, приспособявайки се към използването на естествен език. Запитвания от тип въпрос заемат - хората по целия свят питат „защо?“.

И кое е най-изгугленото нещо през 2020 г.? Отговорът е донякъде очакван - коронавирус.

Да обобщим!

Всичко това може да изглежда поразително и невъзможно да се приложи. Но не се притеснявайте - дигиталният маркетинг не е лесно да се овладее, но след като го хванете, ще ви хареса.

Тези SEO статистически данни ще ви помогнат да разберете значението на оптимизацията за търсачки. Това е непрекъснато променяща се индустрия, така че е важно да сте в течение и да работите по стратегиите си съответно.

SEO оптимизация

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu