Съвети за уеб дизайн от професионалистите - 15 неща, които правят добрия уеб дизайн

Съвети за уеб дизайн от професионалистите - 15 неща, които правят добрия уеб дизайн

Успешните компании имат няколко общи неща. Независимо от тяхната индустрия, повечето компании в 21-ви век имат корпоративен уебсайт, който е добър, професионален и отговаря на някои критични критерии. Въпреки че тенденциите в уеб дизайна (и особено тенденциите в дизайна) идват и си отиват, има няколко неща, които всеки бизнес уебсайт трябва да има. Тези неща са от съществено значение, ако искате вашият уебсайт да бъде модерен, удобен за потребителя, да печели клиенти и да остане успешен.

Вашият бизнес уебсайт е изключително важен, защото е един от най -мощните инструменти, които бизнесът може да има. Уебсайтовете създават доверие и доверие, повишават професионализма, създават уместност, привличат внимание и увеличават бизнеса. Вашият уебсайт е най-големият ви оборотен капитал и най-добрият ви служител, защото работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината - дори когато спите. Ако уебсайтът ви не върши добре бизнеса ви, той не е ефективен.

Независимо дали имате стартираща или утвърдена компания, вашият уебсайт трябва да има 15 неща, за да бъде удобен за потребителя и печеливш.

1. Хубав уеб дизайн

Ще започнем веднага с един от най-важните аспекти: уебсайтът не може да бъде добър, ако не изглежда добре на пръв поглед и печели потребителя. Това в началото звучи грубо и може би малко странно, защото, разбира се, един уебсайт може да бъде добър, дори и да не изглежда добре. Доказано е обаче, че когато потенциален клиент кацне на вашата страница, му отнема само 50 милисекунди, за да реши дали да остане на уебсайта ви или да напусне. Това от своя страна има нещо общо с това колко добре се представя уебсайтът ви.

Уеб дизайнът трябва да е в съответствие с вашата стратегия за брандиране, така че в момента, в който посетител посети уебсайта ви, да може незабавно да разбере вашата компания и нейните ценности. Всичко се случва в рамките на няколко милисекунди: Потребителят анализира всички точки на вашия уебсайт (много от тях несъзнателно) и взема решение дали да остане на страницата или да я напусне. Затова се уверете, че получавате добро първо цялостно впечатление, тогава трябва да сте наполовина.

За да разберете какво точно анализира потребителят в първия момент, може да сте в състояние да помислите за какво да внимавате, когато посещавате уебсайт. Някои точки, които играят роля са: време за зареждане на изображения и текстове, правилна навигация, добро цялостно впечатление от цветови и текстови комбинации, комбинация от други елементи на дизайна на страницата.

 

2. Лесен за използване и ясен

Във всеки случай страницата ви трябва да остане управляема и не трябва да е прекалено претрупана. Обърнете специално внимание на този момент, защото ако има твърде много елементи на една страница (и се използват твърде много различни елементи), това обърква и дразни потребителя. Опитайте се да бъдете възможно най-последователни. Ако сте представили нещо с помощта на обяснителни видеоклипове на четири от пет уебсайта, не пишете 4000 думи текст на петата страница. Това не е особено приятно и не представлява особено ориентирана към потребителя структура на уебсайта.

Правете малки промени малко по малко и винаги бъдете последователни! След като уебсайтът е онлайн известно време, можете да го преразгледате и разширите, като използвате иновативни техники като анимация, хумористични микровзаимодействия, скрити менюта или друга типография, за да създадете перфектното потребителско изживяване.

Големият и труден за четене текст, разсейващите функции и конфликтните цветове са нещо от миналото. Остарелите уебсайтове бързо губят доверие сред публиката.

 

3. Цветове

Що се отнася до цветовете на уебсайтовете, всъщност трябва да се вземат предвид само две неща: Останете верни на вашата корпоративна идентичност (CI) и изберете разумни цветови комбинации. CI трябва да се вземе предвид, тъй като цветовете на вашия уебсайт, разбира се, също са функция за разпознаване. Когато избирате цвят за вашия собствен уебсайт, често е достатъчно да се придържате към класическото бяло и черно и да използвате няколко цвята за акцент и връзки в цветовете на вашата CI.

Също така, имайте предвид, че цветовете могат да предизвикат различни емоции и различните цветови комбинации просто нямат смисъл, тъй като текстовете и логото могат да се четат по различен начин. Понякога има смисъл да потърсите готови цветови комбинации или цветови палитри и след това да изберете три или четири цвята за акцент и да ги използвате на вашия уебсайт.

 

4. Шрифтове

Шрифтовете са подобни на цветовете: те трябва да отговарят на корпоративната идентичност, а също и на индустрията, аудиторията и съдържанието на уебсайта. Ако имате много текст на уебсайта си, потърсете шрифт без засечки, за да не претоварвате потребителя и да направите потребителското изживяване възможно най-добро. Винаги можете да се придържате към най-популярните шрифтове като Arial, Helvetica или Verdana за прост текст. Никой няма да се дразни, че текстът е и в Arial на вашия уебсайт.

Що се отнася до лога или заглавия, тук можете да изберете всичко. Често заглавията и заглавията се показват в същия стил на шрифт като логото, което има предимството да засили отново стойността на разпознаване.

Препоръчително е да използвате максимум три различни шрифта на уебсайт. След това можете да изберете първи шрифт за текущия текст, втори шрифт за заглавия и, ако е необходимо, трети за подзаглавия. По този начин уебсайтът винаги е управляем от потребителя и не изглежда претоварен.

 

5. Достатъчно места

Освен това трябва да има достатъчно свободно място на управляем уебсайт. Freedom дава на потребителя възможност да се ориентира в уебсайта и в същото време служи за предотвратяване на прилепването на различни елементи от дизайна и текста един към друг.

Тук можете да използвате различни елементи, като напр Например, можете да използвате разделителни линии, различни заглавия или полета, за да помогнете за структурирането и организирането на съдържанието на вашия уебсайт.

 

Навигацията или менюто определено трябва да са едно нещо: логически разбираемо. Не подценявайте посетителите на уебсайта си, но и не изисквайте твърде много от тях. Лесната навигация определено е плюс за вашия уебсайт, защото нищо не е по-дразнещо от това да не можете да намерите тази много важна информация.

Наименувайте елементите от менюто на вашия уебсайт разумно и не бъдете твърде креативни. Трябва също така разумно да присвоите под-елементи на техните елементи от по-високо ниво. Това означава: Не наричайте секцията с информация за вашата компания „Ние“, а се придържайте към доброто и старото „За нас“ или „Компания“. Не присвоявайте допълнителни поделементи като „Екипът“ или „Работни места“ към никакви страници, но винаги към страницата „За нас“.

Опитайте се да осигурите определена последователност. Така че, ако използвате само съществителни като елементи от менюто, като напр Б. „Уеб дизайн“, „SEO“ и „Уеб хостинг“, не използвайте „Нашите препратки“ като четвърта точка, а се придържайте към думата „Референции“. Много компании не забелязват такива малки детайли във формулировката, но те правят голяма разлика за потребителя.

 

7. Автоматично възпроизвеждане

Призраците все още спорят по темата за автоматичната игра, но има и няколко точки, които трябва да се вземат предвид тук. Първо, винаги мислете за времето за зареждане, защото времето за зареждане е изключително засегнато, когато видеоклиповете се възпроизвеждат автоматично, независимо дали са на заден план (като фонови видеоклипове) или не. Трябва също да се запитате дали потребителят изобщо иска да види видеоклипа. Може би е по-добре да му дадете възможност да реши сам дали видеоклипът трябва да консумира обема на мобилните му данни (ако е в движение със смартфона) или не. Освен това при автоматично възпроизвеждане трябва също да се вземе предвид дали звукът трябва да се възпроизвежда или не.

Някои браузъри вече предлагат да изключат функцията за автоматично възпроизвеждане на видеоклипове, което означава, че потребителите са склонни да намират тази функция за досадна. Нашият съвет тук: Инсталирайте видеоклипове без автоматично възпроизвеждане, за да позволите на потребителя да реши дали видеото трябва да се зареди или не.

 

8. Призив за действие и контактна информация

Уебсайтът е там, за да накара посетителите ви да направят нещо. Това, което клиентите трябва да направят, е във вашите ръце. Крайната цел на уебсайта може да бъде да попълните формуляр за контакт, да закупите продукт, да се регистрирате за бюлетин или да поръчате примерен продукт. Всеки уеб сайт има различна цел. Въпреки това е изключително важно да сте наясно с целите си, за да могат вашите призиви за действие да бъдат стратегически проектирани.

Уверете се, че вашият уебсайт е оборудван с необходимите призиви за действие. Тези инструкции са полезни за насочване на посетителите към дейности, необходими за извършване на действие, като например: Б. онлайн пазаруване, възползване от отстъпки или абониране за вашия бюлетин. Повечето CTA са бутони с текст като „Купете сега“, „Изтеглете тук“ или „Абонирайте се днес“. Трябва да е ясен призив за действие.

Важно е вашият уебсайт да показва подробна информация за контакт на видно място във вашия уебсайт. Поставете вашия телефонен номер, имейл адрес, служебен адрес и работно време на видно място. Можете да поставите тези елементи в горната част, в долния колонтитул или на страница за контакт в главната навигация. Ако посетителите на вашия уебсайт искат да ви се обадят, да направят поръчка или да поискат повече информация, важно е те да могат да намерят най-актуалната информация за контакт по всяко време и навсякъде.

 

9. Препоръки

Абсолютно задължително е да имате препоръка/референтна зона на вашия уебсайт, която изброява всички референции (или селекция), които съдържат оценките на доволните клиенти. Чрез тази зона на вашия уебсайт можете много бързо да повишите доверието във вашата компания за бъдещи клиенти. Препоръките гарантират, че новите посетители на уебсайта и потенциалните нови клиенти се чувстват по-комфортно и се доверяват повече на вашия уебсайт или на продукта или услугата. Това е така, защото тези посетители на уебсайта имат усещането, че вече сте "тествани" и че е безопасно да използвате услугите на вашата компания. Увеличават се шансовете потенциален нов клиент да избере вашата компания.

Препоръките могат да бъдат поставени директно на началната страница. Като алтернатива можете също да създадете подстраница „Референции“, на която можете да навлезете в подробности за някои препратки или да покажете казуси.

 

10. Добър уеб хостинг и доставчик на сигурност

Сигурността е на първо място и сигурността не трябва да липсва на нито един уебсайт! Ако вашият уебсайт събира информация от посетители (например чрез използване на формуляри за контакт), минималното изискване трябва да бъде SSL криптиране на данните. Специализираният сървър на вашата компания трябва да има инсталиран SSL, както и вашата хостинг услуга. Повечето хостинг услуги вече предлагат пакети с безплатни SSL сертификати.

Говорейки за хостинг, най -добре е да имате специален сървър или да получите хостинг пакет със специален сървър, тъй като скоростта е гарантирана в сравнение със споделените хостинг пакети. Споделеният хостинг също идва с редица рискове за сигурността и несвързани със сигурността.

Има чувството, че има толкова доставчици на уеб хостинг, колкото и стотинка десетина. Разбира се, че решението в полза на само един понякога може да бъде много трудно. Въпреки това, в наши дни добрата уеб хостинг услуга не може да липсва и трябва да бъде приоритет за професионален уебсайт. Във всеки случай, SSL криптиране не трябва да липсва.

Вече написахме полеви доклад за нашия доставчик на уеб хостинг All-Inkl , който изброява най-важните функции и пакети от услуги. Включихме и точки, които забелязахме негативно, за да опознаете не само положителните, но и отрицателните аспекти на доставчика. Моля, прочетете го, ако все още търсите доставчик на уеб хостинг.

 

11. Ниско време за зареждане на уебсайта

Всеки опитен уеб дизайнер ще се погрижи вашият сайт да постигне поне минимално добро време за зареждане и ще се опита да оптимизира това възможно най-добре. За съжаление, този фактор на времето за зареждане не винаги се прилага оптимално, което води до разочарование сред потребителите и в повечето случаи ги кара да напуснат уебсайта по-бързо.

Оптимизирайте кода на вашия уебсайт, уверете се, че не се зарежда ненужен код и оптимизирайте размера на изображенията, видеоклиповете и другото медийно съдържание, което включвате в уебсайта си. С инструмента TinyPNG , например, изображенията могат лесно да бъдат намалени онлайн. С  PageSpeed ​​Insights  от Google можете да погледнете назад как се представя уебсайтът ви и какво е времето за зареждане както за настолни, така и за мобилни устройства.

 

12. Отзивчив дизайн и удобен за мобилни устройства

През последните няколко години мобилните заявки стават все по -често срещани, поради което трябва също така да се уверите, че вашият уебсайт е отзивчив и се показва добре на смартфони (и други устройства). Ако искате да се възползвате от процъфтяващите пазарни възможности, вашият уебсайт трябва да бъде проектиран да бъде отзивчив. Използвайки отзивчив уеб дизайн, е възможно потребителите да имат достъп до вашия уебсайт от всички устройства с най -различна разделителна способност на екрана и след това да изглежда красиво.

Отзивчив уеб дизайн означава уеб дизайн, който се адаптира оптимално към размера на екрана в зависимост от устройството. Това предотвратява размера на шрифта на смартфона да бъде твърде малък или дори да се налага да го увеличавате. Отзивчивият уеб дизайн е един от най-важните аспекти в потребителското изживяване, тъй като уебсайтът трябва да бъде не само визуално привлекателен по отношение на цветове и шрифтове, но и всичко останало трябва да бъде адаптивно. Това означава, че таблицата автоматично става по-малка или по-голяма или че елементите се пренареждат в зависимост от ориентацията и размера на крайното устройство. Например, можете да говорите за неща като „оформление на мрежата“ или гъвкави размери на шрифта, които са включени в адаптивния уеб дизайн.

Добре е да знаете: Индексът на Google за мобилни устройства беше официално представен през юли 2019 г. и индексът само за мобилни устройства е стандарт за всички уебсайтове от март 2021 г. Уебсайтове без оптимизирани за мобилни устройства версии вече не се показват в резултатите от търсенето и губят класирането си. Друга добра причина да преминете към отзивчив уеб дизайн. Не само положителното клиентско изживяване, но и класирането в търсачката се възползва от отзивчивия уеб дизайн.

 

13. Преливане

Тази точка има повече или по-малко общо с отзивчивия уеб дизайн, но все пак може да стои самостоятелно. Просто се уверете, че всичко пасва и че съдържание не се губи. Какво точно имаме предвид с това? За да направите това, разгледайте следните екранни снимки.

 

Какво забелязвате за двете екранни снимки? Е, ние можем да ви помогнем със скоковете: Потребителят трябва да превърта. Веднъж той трябва да превърти надясно и веднъж надолу. Уверете се, че избягвате и двата сценария на вашия уебсайт! Потребителското изживяване страда изключително много от такива настройки и потребителят е раздразнен и напуска вашия уебсайт, ако не е задължително да остане на уебсайта.

В техническата област това свойство се нарича “overflow”, т.е. текстът или съдържанието преминава върху нещо или не. В първия пример от Yale School of Art полето с информация можеше просто да бъде направено малко по -широко, така че потребителят да не се налага да превърта надолу, за да види „скрито“ съдържание. Във втория пример това е просто драматичен проблем с използваемостта, защото заснехте цялото оформление на уебсайта с абсолютно позиционирана кутия. Ако това не е изрично желано – в момента има тенденция, например, за уебсайтове, в които можете да превъртате хоризонтално – трябва да се уверите, че можете да превъртате само нагоре и надолу в уебсайта си. Вашите потребители ще ви бъдат благодарни.

 

14. Тестване на кръстосани браузъри

Както подсказва заглавието, вашият уебсайт трябва да е красив и да изглежда страхотно навсякъде. Вашият уебсайт вече изглежда страхотно на вашия смартфон, защото сте следвали съвет 12, но какво да кажем за другите браузъри? Не всички потребители на земята използват Google Chrome, много също използват Mozilla Firefox или дори Internet Explorer. Ето защо е важно не само да тествате уебсайта си на различни крайни устройства, но и в различни браузъри на различни крайни устройства.

В повечето случаи е достатъчно да разгледате по-отблизо уебсайта от компютъра в различните браузъри и след това просто да проверите дали всичко се показва еднакво или до голяма степен същото на всички останали крайни устройства. Ако искате да направите „Тестване на кръстосани браузъри“, достатъчно е да разгледате следните браузъри: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge, Internet Explorer и Apple Safari.

 

15. Поддържайте съдържанието актуално

Като цяло и за всички уебсайтове е важно също да поддържате съдържанието актуално по всяко време. Преглеждайте уебсайта си от време на време и отбележете дали информацията е все още актуална и най-важното дали всички изображения, видеоклипове, GIF файлове и т.н. са правилно интегрирани и няма „счупени връзки“. Едно от най-лошите неща за потребителя е, когато връзка не води до никъде или когато се появи тази малка счупена икона, което показва, че изображение липсва или не е намерено.

 

Успешен ли е вашият уебсайт?

За да разберете дали вашият уебсайт е успешен, трябва да стесните целите си и ясно да дефинирате какво означава успехът за вас. „Да бъдеш успешен“ е много субективно, защото успехът може да бъде описан по различен начин за всеки. Точно същото се отнася и за уебсайта на вашата компания. За някои успехът означава, че имате 1000 посетители на уебсайта месечно; за други вече е успешен, ако се случат 10 реализации на месец. Ето защо е важно да дефинирате вашите очаквания, цели и перспективи за успех. Само тогава можете да измерите колко успешен е вашият уебсайт.

За успешен уебсайт с много месечни посетители се нуждаете от добър уеб дизайн, както и целенасочени SEO мерки, които оптимизират уебсайта ви за органични заявки за търсене в Google and Co. В нашия блог пост за SEO и SEO оптимизацията можете да разберете за мерките за SEO и да ги приложите към вашия уебсайт.

В обобщение, може да се каже, че добрият уеб дизайн е доста сложна тема, тъй като трябва да вземете предвид много точки, които на пръв поглед могат да изглеждат много непосилни. Затова работете „по план“: направете точен график и контролен списък, когато става въпрос за създаване или оптимизиране на вашия уебсайт. Ако все още е твърде сложно за вас, моля, свържете се с нас и ние ще ви консултираме подробно, за да създадете функционален и модерен уебсайт заедно с вас.

 
 

Уеб дизайн

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu