Уеб дизайнер или програмист: Каква е разликата и кого трябва да наемете?

Уеб дизайнер или програмист: Каква е разликата и кого трябва да наемете?

Помислете за хората, които създават LEGO комплекти. Вероятно имате екипи, които представят идеи, рисуват макети, събират информация от потребителите и създават прототипи. В същото време разполагате и с екипи, които произвеждат калъпи за продукти, проектират нови LEGO парчета и съживяват идеи за бъдещи продукти. Това са много движещи се парчета и са необходими различни хора по различно време, за да сте сигурни, че нов продукт е завършен в срок.

В много начини създаването на LEGO набор е много подобно на изграждането на уебсайт. Когато бизнесът трябва да проектира сайт, има хора, които представят идеи и използват информация, предоставена от тяхната целева аудитория, за да създадат страхотно потребителско изживяване - тези хора се наричат ​​уеб дизайнери. Има и хора, които физически създават продукта и прекарват по-голямата част от времето си в кодиране на нови функции и поддържане на бекенда на сайта - това са уеб разработчиците.

И двете роли са различни, но изключително важни за изграждането на сайт или приложение. Прочетете, за да научите повече за техните различия и кога може да искате да наемете уеб дизайнер или уеб разработчик.

Уеб дизайнер срещу уеб разработчик

Прочетете, за да научите за повече разлики между тези две роли.

Какво прави уеб дизайнерът?

Уеб дизайнерите се фокусират върху външния вид на вашия сайт. Тяхната цел е да го направят естетически приятен и същевременно лесен за ползване.

Уеб дизайнерите създават оформлението на вашия сайт, създават елементи, генериращи преобразуване, и осигуряват мобилна реакция на всичките ви страници. Те обикновено се срещат с клиенти, преди да работят върху даден сайт и обсъждат какъв тип сайт искат да създадат и какви функции искат да предложат. След като тази информация е зададена, уеб дизайнерите създават интерфейс и потребителско изживяване, които са лесни за проследяване и забавление за потребителя.

За да се уверят, че техният дизайн е ефективен, уеб дизайнерите ще проведат тестове за използваемост и ще проучат потенциалните потребители за обратна връзка. Те също така ще бъдат в течение с най-новите тенденции и технологии за уебсайтове, за да гарантират създаването им на модерно и уникално изживяване на сайта.

Когато се сдвояват с уеб разработчик, уеб дизайнерите носят отговорност за външния вид и усещането на даден сайт. Уеб разработчиците, от друга страна, управляват цялостната структура и функционалност на сайта.

Какво прави уеб разработчик?

Уеб разработчиците изграждат уебсайтове от нулата. Тяхната работа включва много техническа работа и опит със сложни техники за кодиране и усъвършенствани езици за програмиране.

За разлика от уеб дизайнера, който е отговорен главно за външния вид, уеб разработчиците са отговорни за изпълнението. Уеб дизайнерите измислят интересни и креативни функции за вашия сайт, но уеб разработчиците оживяват тези функции. Това включва кодиране и конфигуриране на интерфейс, функции, ориентирани към потребителя, както и сървъри на базата и бази данни, които поддържат интерфейса.

След като сайтът бъде стартиран, работата за разработчика не свършва. Те провеждат тестове след стартирането и осигуряват постоянна поддръжка на уебсайтове, след като стартират на живо. Това включва редовна поддръжка на сайта, както и коригиране на грешки, които може да са били пренебрегнати по време на процеса на разработка.

Видове уеб дизайнери

Важно е да се отбележи, че не всички уеб дизайнери изпълняват едни и същи задачи. Повечето имат уникални специализации, които ограничават фокуса си само към един или два аспекта от дизайна на вашия уебсайт.

Ето три често срещани типа уеб дизайнери:

 • Потребителски опит (UX) Дизайнер: UX дизайнерите са отговорни за гарантиране, че потребителите имат прекрасно изживяване при взаимодействие с вашия сайт. Те създават оформления и дизайни въз основа на обратна връзка от потребителите и данни, събрани за вашата целева аудитория.
 • Дизайнер на потребителския интерфейс (UI): Дизайнерите на потребителския интерфейс се фокусират върху индивидуалните взаимодействия, които потребителите имат с вашия сайт. Те оценяват различни елементи на вашите уеб страници и определят как потребителите ще ги възприемат при навигация през съдържание. Докато UX дизайнерите взимат повече решения, основани на данни, дизайнерите на UI са по-загрижени за цялостния облик и усещане на вашия сайт.
 • Visual Designer: Визуалните дизайнери работят както върху потребителския интерфейс, така и върху потребителския опит. Те гарантират, че вашият сайт има правилния баланс между естетически приятни функции и лесна за използване функционалност. Те също така решават дизайнерски проблеми и се уверяват, че уебсайтът позиционира марката по правилния начин.

В зависимост от това къде е вашият уебсайт в процеса на проектиране, може да се наложи да наемете една, две или и трите от тези роли, за да сте сигурни, че дизайнът му е привлекателен и лесен за ползване.

Видове уеб разработчици

Подобно на уеб дизайнерите, уеб разработчиците също обикновено имат специализация или фокус. Ето най-често срещаните видове.

 • Backend Developer: Backend разработчиците работят върху всички функции, които се случват зад кулисите на вашия уебсайт. Това включва бази данни за кодиране, сървърни рамки и усъвършенствани езици за програмиране като PHP, Java и Ruby. Тяхната работа е да гарантират, че сайтът функционира правилно и продължава да работи с течение на времето.
 • Разработчик на Frontend: Разработчиците на Frontend кодират всичко, което потребителят вижда при взаимодействие със сайт. Те използват HTML, CSS, Javascript и други езици за кодиране, за да създадат визуалните елементи, които се появяват на вашите страници. Голяма част от работата им се припокрива с дизайнерския екип и те често ще си сътрудничат с дизайнери, когато създават различни функции или елементи на даден сайт.
 • Разработчик на пълен стек : Разработчикът на пълен стек може да направи всичко това. Те могат да работят както на интерфейса, така и на бекенда на вашия сайт - в зависимост от това къде са необходими. Те на практика са уеб разработчик, който се занимава с всички сделки.

Ако се опитвате да създадете масивен уебсайт или ако имате достатъчно голям бюджет, може да искате да наемете както разработчик на интерфейс, така и бекенд. В някои случаи обаче разработчикът на пълен стек може да е всичко, от което се нуждаете, за да създадете ефективен уебсайт.

Ако мислите да наемете уеб разработчик или уеб дизайнер - или обмисляте кариера в някоя от тези области - искате да сте сигурни, че наемате подходящия човек за тази работа. Имайки това предвид, по-долу са дадени някои от уменията, необходими за успешен уеб дизайнер и уеб разработчик.

Сега, когато разгледахме какво става добър уеб дизайнер, ето уменията, необходими, за да бъдете ефективен уеб разработчик.

Част от това да бъдеш страхотен уеб разработчик или уеб дизайнер е овладяването на всички тези умения. Другата част е да можете ефективно да използвате инструментите, с които разполагате. Нека да разгледаме няколко от най-често срещаните инструменти, които уеб разработчиците и уеб дизайнерите използват всеки ден.

Инструменти за уеб дизайнер

Ето някои инструменти, които уеб дизайнерите използват:

Има различни доставчици за всеки един от тези инструменти. Тези, които уеб дизайнерите използват, ще зависят от организацията, за която работят, от опита им с определени инструменти и бюджета им за даден проект.

Инструменти за уеб разработчици

Ето най-често срещаните инструменти, които уеб разработчиците използват:

 • Редактори на кодове
 • Системи за контрол на версиите
 • Рамки на уеб приложения
 • Frontend рамки за приложения
 • API инструменти
 • Инструменти за прототипиране
 • Софтуер за управление на проекти
 • Вътрешен комуникационен софтуер

Важно е да се отбележи, че уеб разработчиците могат да използват едни и същи инструменти, които използват уеб дизайнерите. Имайки предвид това, не пречи да наемете уеб разработчик, който също има опит с инструментите за уеб дизайнер - и обратно.

Когато става въпрос за изчисляване колко ще струва изграждането на вашия сайт, трябва да вземете предвид, че дизайнерите и разработчиците обикновено получават заплащане на час. В Съединените щати на средния уеб дизайнер се плаща около $ 29 / час, докато на средния уеб разработчик се плаща $ 36 / час .

Така че, ако отнема 40 часа за изграждане на вашия сайт, това ще ви донесе около $ 2600. В зависимост от това колко голям или сложен искате да бъде вашият сайт, тази оценка може да се увеличи или намали в зависимост от времето, което вашите дизайнери и разработчици ще отделят за проекта.

Не сте сигурни дали трябва да наемете уеб дизайнер или уеб разработчик? Прочетете следващия раздел, за да научите задачите и времето за това кога трябва да наемете уеб дизайнер срещу уеб разработчик.

Кога да наемете уеб дизайнер срещу уеб разработчик

Наличието на уеб разработчик и уеб дизайнер може да донесе много на масата, когато става въпрос за изграждането на вашия уеб сайт. Но не е задължително да наемате и двете, за да създадете успешен уебсайт.

В зависимост от вашите цели и визия може да се наложи да наемете само уеб дизайнер, който да персонализира вашия сайт. Например, ако искате да създадете само основен уебсайт, може би просто искате да наемете дизайнер, който може да тества неговата използваемост и да предостави обратна информация за оформлението и дизайна на вашия сайт. Ако обаче искате да създадете изключително сложен уебсайт с разширени функции, най-вероятно ще се нуждаете от уеб разработчик, който може да съживи вашите идеи.

Диаграмата по-долу предоставя няколко различни сценария за това кога ще искате да наемете уеб дизайнер срещу уеб разработчик.

Кога да наемете уеб дизайнер срещу уеб разработчик

Източник на изображението

Имате ли нужда от уеб дизайнер или уеб разработчик?

Честният отговор е: зависи. Ако имате манталитет „направи си сам“ и искате помощ, за да направите вашия сайт да изглежда и да се чувства страхотно, тогава може да поискате да наемете уеб дизайнер. За разлика от това, ако имате амбициозен дизайн, който изисква много време и усилия, най-вероятно ще искате да наемете разработчик, който да ръководи изграждането на вашия сайт. И в някои случаи ще искате и двете да сте сигурни, че вашият сайт изглежда страхотно, работи както е проектиран и е завършен навреме.

И двете позиции играят важна роля в разработването на сайта и всяка една може да направи вашия сайт да се откроява по различни начини. За да наемете подходящия човек за вашия бизнес, помислете какво искате да направите с вашия сайт, както и горната информация, и потърсете някой, който разбира вашите цели и може да съживи визията ви.

 

Уеб дизайн

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu