Фавикон за сайт (favicon) - защо е важен и как да си направим

Фавикон за сайт (favicon) - защо е важен и как да си направим

„Фавикон“ (от английския Favicon, от съкратено FAVorite ICON - любима икона) е икона на сайт, неговият идентификационен знак в интернет пространството.

Показва се отгоре, в раздела на браузъра, на същото място като заглавието; в любими и в отметки; в резултатите от търсенето, вляво (във фрагмента). Освен това съвременните смартфони имат възможност да добавят уеб страници към основния екран на телефона и е необходима емблема, за да не се изгубите в разнообразието от приложения.

 

Защо Favicon е много важен елемент?


McDonald's ще ви каже и освен обилното слюноотделяне, вкуса на Big Mag и хрупкавите пържени картофи (не, не ни плащат за реклама), жълта заоблена буква "M" веднага искри пред очите ви под светлините на прожекторите . Сега въведете „macdonalds“ в търсенето, какво виждате? Да, самата буква М до името.

А новите, развиващи се, обещаващи марки, какво трябва да правят? Възползвайте се максимално от инструментите за идентификация! Един от тези инструменти е „favicon“. Но по някаква причина мнозина все още не му отдават дължимото, въпреки че създаването и внедряването на икона на сайт е еднократна и лесна задача. 

 

Как да си направим favicon?

Сега има огромен брой услуги за създаване на "favicons" онлайн.

  • Качете снимка (например лого на организация);
  • услугата автоматично форматира изображението според определени параметри;
  • вашата задача е да запазите полученото.

За тези, които не търсят лесен път е възможността за самостоятелно изпълнение в графичен редактор. След като сте избрали този път, обърнете внимание на няколко точки:

Име на файла: използва се всеки, обикновено "favicon";
Размер на Favicon: 16 × 16, 32 × 32 или 120 × 120 пиксела;
Формат: ICO (препоръчително), GIF, JPEG, PNG, BMP;
Изглед: когато малките сложни форми ще бъдат силно компресирани, ще бъде невъзможно да ги видите или, което е още по-лошо, ще изглеждат като боклук. Ето защо е за предпочитане да вземете най-опростената, запомняща се икона.

Можете да преминете по утъпкания път, като изтеглите готови икони.

Сега да преминем към въпроса как да добавите фавикон към сайта. Не се страхувайте, не е трудно, а е и бързо, можете да се справите без никакви технически умения и начинаещите ще се чувстват напреднали.

 

Как да инсталирам favicon?


Остава да поставим на сайта образа на „фавикона“, създаден в предишната стъпка. Можете да го качите във всяка директория на сайта, както в главната директория, така и в поддиректориите.

За тези, които сега си задават въпросите „Какво? Как? Кога?" мини-инструкция:
Отворете папката, съдържаща всички файлове на сайта - това е основната директория. А папките (директориите), които виждате в главната директория, се наричат ​​основни.


Favicon за сайта


Ако назовете файла с изображението „favicon.ico“ и го качите в основната директория, браузъри и търсачки като Yandex и Google ще го намерят сами.

Но за по-голяма надеждност препоръчваме да поставите един спомагателен ред код в основния шаблон на оформлението в раздела <head>:

<link rel = "icon" type = "image / png" href = "/ someimage.png" />

Когато rel = "icon" е типът на ресурса, type = "image / png" е видът на данните, които трябва да бъдат прехвърлени, href = "/ someimage.png" е пътят до необходимия файл и неговото име.

Готово! Отсега нататък онлайн представителството е пълноценна държава на картата на интернет пространството. В случай на ребрандиране, как да сменим "favicon", мислим, че е ясно: ние повтаряме горното отново с нов "флаг" и voila!

От този момент нататък растежът на сайта зависи от фактори като:


- редовно попълване на секции,
- развитие на неговата функционалност и използваемост,
- сео оптимизация на сайта,
- настройване на контекстна, дисплейна, тийзър и целенасочена реклама,
- създаване на акаунти в социалните мрежи,
- работа с репутация.

 Ако се нуждаете от професионална изработка на сайт, то не се колебайте да се свържете с нас. 
 

Уеб дизайн

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu