10 ключови стъпки за изграждане на сайт за малък бизнес

10 ключови стъпки за изграждане на сайт за малък бизнес

Независимо дали сте фотограф на свободна практика, притежавате магазин за хардуер или имате друг вид малък бизнес, страхотният уебсайт е от съществено значение за успеха на вашата компания. Като уеб администратор, който е работил по изграждането или маркетинга на над 100 уебсайта за малък бизнес, знам какво е необходимо за създаването на страхотни и ангажиращи бизнес уебсайтове.

Ако искате да създадете нов уебсайт за стартиране или да направите сегашния си сайт по-ефективен, ето 10 ключови стъпки за започване и подпомагане на вашия уебсайт за малък бизнес да се конкурира ефективно на онлайн пазара.

1. Вземете добро име на домейн

Името на вашия домейн, известно още като адреса на уебсайта ви, често е входната точка на вашия сайт. Важно е да прави добро впечатление за целите на използваемостта, както и за оптимизация на търсачките (SEO).

Ето няколко съвета за изготвяне на оптимално име на домейн:

 • Улеснете правописа. Опитайте се да не използвате жаргон, измислени или изключително езотерични думи.
 • Дръжте го възможно най-кратко. Колкото по-кратък е, толкова по-лесно се запомня и се пише правилно.
 • Използвайте правилното разширение на домейна. Опитайте се винаги да го правите .com име на домейн (за разлика от .net, .co и т.н.), освен ако не е по-подходящо да използвате друго разширение, като .gov, .edu или .org. За Европа е подходящо и .eu, а за България - .bg (но струва около 60 лв на година)
 • Избягвайте цифри и тирета. Те са трудни за запомняне и по-малко елегантни и запомнящи се от само с само с думи и могат да бъдат разбрани погрешно при вокализиране на името на домейна.
 • Направете адреса широк, за да улесните бъдещия растеж. Например Amazon.com е много по-широк адрес от уебсайта от BooksOnline.com и позволява на Amazon да продава почти всички видове потребителски стоки вместо само книги, както беше първоначалната му цел.
 • Уверете се, че е запомнящо се. С толкова много уебсайтове в интернет е важно името на уебсайта ви да е привлекателно, така че хората да помнят как да имат достъп до него в бъдеще.
 • Проучете името на домейна. Потърсете го в Google, за да видите дали подобен адрес на уебсайт вече съществува онлайн, и потърсете в USPTO.gov, за да се уверите, че не съдържа регистрирани търговски марки.
 • Проверете дали цената е правилна. Определете дали можете да закупите желания от вас адрес на уебсайт на разумна цена, тъй като повечето добри имена на домейни са взети и ще трябва да бъдат закупени от настоящия собственик.
 • Избягвайте безсмислени имена. Изберете име, което носи смисъл, така че потребителите веднага да знаят какъв е вашият бизнес. Yahoo и Google са привлекателни имена, но те са много скъпи за маркиране и вашият малък бизнес може да няма същия бюджет.
 • Създайте URL, подходящ за SEO. Когато е уместно, опитайте се да излезете с оптимизиран за SEO адрес на уебсайт, който включва ключови думи и геолокация; например „www.LasVegasElectrician.com.“
 

2. Закупете сигурен, мащабируем уеб хостинг с добра техническа поддръжка

Хост на уебсайт (или понякога наричан доставчик на уеб хостинг) е компания, която предлага технологията и услугите, необходими за гледане на уебсайт в интернет. Свързвате името на домейна си с вашия доставчик на хостинг, така че когато потребителите посещават адреса на вашия уебсайт, да им се показва уебсайтът, който съхранявате във вашия хостинг акаунт.

Хостинг услугите могат да струват между $ 2 и $ 100 на месец, в зависимост от вида на технологията и поддръжката, които сте избрали. Обикновено можете да получите отстъпка, ако закупите годишен план, за разлика от месечния план.

Ето някои насоки за избор на добър план за хостинг на уебсайтове:

 • Въпреки че можете да получите хостинг план за „споделен сървър“ само за 6 лв на месец, обикновено бих препоръчал да не го правите . Споделеният хостинг означава, че споделяте сървър и неговите ресурси с други клиенти, което може да накара работата на вашия сайт да пострада. Освен това, ако някой от другите уебсайтове на вашия споделен сървър е хакнат, възможно е вашият уебсайт също да бъде заразен.
 • А "специален сървър" хостинг план е най-скъпият вариант-цената може да варира от около 100 лв до 2000 лв на месец, но това ще направи вашия сайт изпълнява най-оптимално. Наличието на специален сървърен план означава, че физическата сървърна машина е изцяло посветена на вашия сайт; следователно всички ресурси са ваши и той е по-сигурен от споделен хостинг план, стига технологията да е оптимална. Това обаче е много по-скъпо от това, което повечето малки предприятия обикновено са готови да платят. След като имате сайт с много висока ефективност, това може да е това, от което се нуждаете, но това е прекомерно за повечето ранен етап и малкия бизнес.
 • Компромисът, който обикновено препоръчвам, е хостинг план за „виртуален частен сървър“ (VPS) , който предлага най-доброто от двата свята. Цената варира от около 20 до  50 лв на месец, което е достъпно за хостинг услугите, които ще получавате. VPS е една машина, която е разделена, за да действа като множество машини, което му дава подобна достъпност като споделен хостинг, с подобен потенциал за сигурност и производителност като специален хостинг план за сървър.
 • Уверете се, че вашата хостинг компания има поддръжка по телефона и / или чат, за да можете бързо да получите помощ, ако имате проблем. Поддръжката по имейл често може да отнеме твърде много време и да разочарова, когато проблемът трябва да бъде решен незабавно. Поддръжката по телефона е най-добра, но чатът също работи добре.
 • Трябва да има лесен за използване сървърен интерфейс като cPanel за достъп до вашия сървър. Не искате да се налага да използвате терминални команди, за да преглеждате съдържанието на вашия сървър и да правите промени, освен ако не можете да си позволите да наемете професионален администратор на сървър, който да ви помогне.
 • Проверете какъв вид защита на сървъра има на сървъра, който обмисляте. Ще искате да имате достъп до сървъра си чрез протокол за защитен трансфер на файлове (SFTP). Трябва да се правят ежедневни резервни копия на съдържанието на вашия сървър. Трябва да има и лесен метод с едно щракване или с два щраквания за инсталиране на сертификати за слой със защитени гнезда (SSL). Уверете се, че хостинг компанията извършва редовна поддръжка на сигурността. В идеалния случай вашата хостинг компания има публикуван протокол за сигурност, който можете да прегледате, за да знаете как те пазят сървърите си в безопасност.

Някои популярни компании за хостинг на уебсайтове включват:

3. Видно показва ясно описание на вашия бизнес

Важно е да уведомите хората веднага кои сте и какво правите, за да не се чувстват объркани, когато посещават уебсайта на вашия малък бизнес. Уверете се, че главният ви банер на началната страница (известен също като „Hero Image“) и следващите банери представляват визуално представяне на вашите услуги, както и че в горната част на страницата имате въвеждащ текст с текст, който описва кой сте и какво правите .

Освен това се уверете, че както в основното меню, така и в долния колонтитул има лесно достъпни връзки към страницата „За нас“, така че хората да могат да ги кликват и да четат повече за вашия бизнес в дълбочина.

 

4. Прилагане на най-добрата система за управление на съдържанието

Система за управление на съдържанието (CMS) е софтуерна програма или приложение, което се използва за създаване и управление на цифрово съдържание. Добрият CMS ще ви помогне да поддържате сайта си и не се нуждаете от много технически познания, за да го използвате. Трябва да изберете CMS, която е създадена за вашите уникални нужди; различни системи се използват по различни причини, като удобство на потребителя, разширяемост и бюджет.

Следват някои популярни системи с описание на техните силни и слаби страни.

WordPress: WordPress е най-популярната CMS в света. Той има обширна, активна общност за поддръжка и много полезни приставки за разширяване на функционалността на вашия сайт. (И ако не можете да намерите приставка, която прави това, което искате, лесно е да намерите разработчик на WordPress, който може да направи такъв за вас!) WordPress също е безплатен и сравнително лесен за инсталиране. Повечето разработчици на уебсайтове са запознати с него, така че не е трудно да се намери човек или агенция, която да работи на вашия сайт. 

Трябва да се отбележи обаче, че най-голямата слабост на WordPress е сигурността - тъй като е толкова популярна, хакерите я "обичат" най-много. Вашият WordPress сайт трябва да бъде редовно поддържан и защитен, за да не бъде хакнат. Освен това е трудно да се осигури всеки отделен плъгин на трета страна, така че поддържането на сигурността на вашия сайт на WordPress трябва да бъде постоянен ангажимент чрез различни най-добри практики (проверка дали вашите приставки са актуализирани през последните няколко месеца, като се уверите, че е плъгин, предоставен в официалното хранилище на WordPress, незабавно изтриване на неизползвани приставки и др.).

Drupal: Drupal е друга популярна CMS. Той предлага много от същите предимства като WordPress, включително гъвкавост, лекота на използване и голяма общност за поддръжка. По-специално това е по-сигурна CMS от WordPress (по-безопасна от злонамерена дейност); той обаче няма толкова много опции за приставки или теми, което го прави по-малко труден. В продължение на много години уебсайтът на Белия дом (Whitehouse.gov) се управляваше с Drupal, но оттогава премина към WordPress, който използва и до днес.

Joomla !: Друга популярна CMS е Joomla! По подразбиране тя има по-добри SEO възможности, сигурност и мултиезичност от WordPress; Очакваме Joomla 4, която е много по-добра от Joomla 3. Обикновено препоръчвам на малкия бизнес да използва Joomla за създаване на своите уебсайтове, поради неговата гъвкавост, разширяемост, сигурност и СЕО. 

Squarespace: Squarespace е услуга, за която се абонирате месечно или ежегодно, която прави създаването на уебсайтове и блогове лесно с плъзгане и пускане. Той включва дизайн, разработка, поддръжка на софтуер, показатели, име на домейн с годишна покупка, SSL сигурност, 24/7 поддръжка и неограничен хост на трафик и съхранение в един пакет. Той е особено подходящ за рекламни послания и ви предоставя първокласни дизайнерски шаблони. Ако имате ограничен бюджет, имате нужда от прост и красив сайт, но не можете да си позволите дизайнер на уебсайт, това е чудесна услуга за вас. Въпреки, че цената ще бъде по-висока с течение на времето.

Със Squarespace има много по-малка крива на обучение, отколкото с WordPress, Drupal и Joomla !, но няма толкова опции за разширяемост. Ако обаче имате малко или никакви технически познания и търсите бърз и лесен начин за създаване на уебсайт, Squarespace е отличен вариант за вас.

Wix: Wix е много подобен на Squarespace, но е малко по-лесен за ползване. Той предлага месечен, но не годишен абонамент и включва подобни функции. Wix също е конструктор с плъзгане и пускане - можете свободно да плъзгате и пускате елементи навсякъде на страницата; за сравнение, Squarespace е по-структуриран, където можете да плъзгате и пускате върху страницата. Кривата на обучение за използване на Wix е дори по-кратка от Squarespace, така че ако трябва да публикувате сайт бързо, това може да е най-добрият вариант.

Wix има много повече шаблони от Squarespace, от които да избирате, но след като изберете шаблон, трябва да се придържате към него или да бъдете принудени да възстановите напълно сайта си. С Squarespace можете да промените шаблона си по всяко време, без да се налага да възстановявате целия сайт. 

5. Изберете добра платформа за електронна търговия

Ако планирате да продавате стоки и / или услуги чрез вашия уебсайт, ще ви е необходима подходящата технология. (Ако в момента не продавате нищо, може да помислите да го направите, тъй като електронната търговия може потенциално да увеличи печалбите ви.) Ако решите да позволите на потребителите да извършват финансови транзакции с вас онлайн, ще трябва да изберете подходящата платформа за вашия бизнес модел.

Ето някои популярни платформи за електронна търговия на малкия бизнес:

WooCommerce: WooCommerce е една от най-популярните платформи за електронна търговия в света - тя може да превърне вашия уеб сайт на WordPress в онлайн магазин. Подобно на WordPress, има много налични приставки и той се прикрепя към WordPress, което го прави изключително гъвкав. Има много безплатни и първокласни теми, предварително създадени за WooCommerce. (По правило е по-добре да използвате първокласна тема от уважаван разработчик, защото тя ще предложи по-добра сигурност и поддръжка.) Ако не сте специалист в технологиите, най-вероятно ще ви е необходим разработчик на WordPress, който да ви помогне да го настроите и използвате. WooCommerce също така предлага много голямо количество възможности и мащабируемост, от които може да се нуждае вашият малък бизнес.

Shopify: Shopify е платформа за електронна търговия, базирана в облак, която ви позволява да създавате и персонализирате онлайн магазин и да управлявате продукти, инвентар, плащания и доставка. Това не е разширение на WordPress като WooCommerce - това е самостоятелна платформа, която се хоства на сървъра Shopify - така че ако имате основен уебсайт, вашият сайт за електронна търговия технически би бил отделен от него. Можете да се свържете с вашия Shopify акаунт от вашия редовен уебсайт, изграден с WordPress, Drupal, Wix и др., Освен ако основният ви уебсайт няма приставка за интеграция Shopify.

Характеристиките включват неограничени продукти, неограничена честотна лента, анализ на измами, кодове за отстъпки, отчети и много други. Основните предимства на Shopify са, че не се нуждаете от разработчик, за да създадете магазин и всичко в бекенда вече е настроено за вас, когато се абонирате. Недостатъкът е, че нямате толкова голям контрол или гъвкавост над магазина си, колкото бихте направили с WooCommerce или Опънкарт.

Opencart: Opencart е платформа с отворен код за електронна търговия и е изключително лесна за ползване, но същевременно и предлага почти неограничени разширения и мащабиране. Препоръчваме Опънкарт за нашите клинети поради много добрите СЕО възможности и ниската цена за поддръжка

Business Squarespace: Squarespace има опция за абонамент за електронна търговия, така че ако сте избрали Squarespace за изграждане на вашия сайт и имате много прости нужди от електронна търговия, можете да изберете този маршрут. Business Squarespace начислява такса за транзакция, но това може да бъде заобиколено, като надстроите абонамента си до основен онлайн магазин. Включва безплатен домейн, SSL сигурност, SEO, възстановяване на изоставени колички, отстъпки, доставка в реално време на превозвач и други. Беше отбелязано обаче, че не е толкова лесен за употреба, колкото Shopify. И подобно на Shopify, той просто не е толкова гъвкав, колкото WooCommerce или Опънкарт.

Wix: Wix всъщност има разширение Shopify, което е много удобно за потребителя. Ще трябва да надстроите своя акаунт в Wix и да се абонирате за Shopify, за да го използвате.

Онлайн магазин GoDaddy : GoDaddy има сравнително нова самостоятелна абонаментна платформа за електронна търговия, която е сравнително лесна за настройка и използване. За стартирането на вашия магазин с GoDaddy Online Store са необходими много малко технически познания . Шаблоните са прости и изчистени и донякъде персонализирани. Характеристиките включват маркетингови и SEO инструменти, интеграция в социалните медии, резервиране на срещи, SSL сигурност, бързо зареждане на страници и др.

 Свързани: 6-те фази при изработката на сайт

 6. Създайте интересен, запомнящ се и завладяващ потребителски интерфейс на уебсайта

Уверете се, че интерфейсът на вашия уебсайт за малък бизнес оставя положително впечатление, което води до резултати. Можете да го направите, като изпълните следните предложения:

 • Използвайте красива графика и лесни за четене шрифтове.
 • Уверете се, че графиките ви са компресирани и оптимизирани за бързо зареждане. Ако уебсайтът ви е бавен, търсачки като Google ще накажат класирането ви.
 • Проучете конкуренцията, за да видите как те са проектирали и оптимизирали своите уебсайтове; внедрете подобни компоненти, които ще работят за уебсайта на вашия малък бизнес.
 • Проучете целевата си аудитория, за да видите какво искат от вашия сайт и да ги улесните да го постигнат.
 • Наблегнете постоянно на марката през целия дизайн на уебсайта си.
 • Проектирайте интуитивна навигационна система, която позволява на потребителите да стигат бързо до страниците, от които се нуждаят.
 • Публикувайте лесно достъпна информация за контакт.
 • Включете очевидни призиви за действие (особено бутоните „купи сега“).
 • Създайте страници, които са стандартни за уебсайтове за малък бизнес, като например:
  • Начало
  • За нас
  • Продукти / услуги (с описания и визуално привлекателни изображения)
  • Карта на сайта (за целите на SEO)
  • Екип
  • Свържете се с нас
  • Условия за ползване (онлайн договор, уреждащ как потребителите могат да използват вашия сайт)
  • Политика за поверителност
  • Допълнителни страници, свързани с вашия конкретен малък бизнес

7. Оптимизирайте уебсайта си за малък бизнес за Гугъл

SEO е набор от практики, които прилагате към уебсайта си, за да гарантирате, че търсачките индексират и класират уебсайта по подходящ начин и след това го показват на потребителите на търсачките. След като вашият уебсайт е „обходен“ от търсачките, той се конкурира с уебсайтове, които имат подобно съдържание. Колкото по-добър е дизайнът и съдържанието на уебсайта ви, толкова по-високо ще се показва сайтът ви на страниците с резултати от търсачката.

SEO включва основно следните практики:

 • Изследване и изпълнение на ключови думи
 • Оптимален код на уебсайта
 • Бърза скорост на зареждане
 • Да сте сигурни и да имате инсталиран SSL сертификат; SSL е стандартната технология за сигурност, която гарантира, че данните, предавани между уеб сървъри и браузъри, остават частни
 • Наличие на удобен за мобилни устройства сайт
 • Наличие на висококачествени препратки (връзки към външни уебсайтове със свързано съдържание), които водят към вашия сайт
 • Наличие на много положителни отзиви онлайн (Google, Facebook и др.)
 • Използване на вътрешни връзки в целия ви сайт, за да поддържате хората да кликват и да четат
 • Използване на социални медии за връзка към вашия сайт (LinkedIn, Twitter, Facebook, Pinterest и др.)

SEO е изключително важен текущ процес, който може да означава разликата между показването на първата страница на страниците с резултати от търсачката (в резултат на големи количества безплатен трафик към вашия уебсайт) или страница 300 (в резултат на липса на трафик).

 

8. Редовно създавайте и публикувайте качествено съдържание

Както количеството съдържание, така и свежестта са важни за търсачките, така че е важно да създадете план за публикуване на качествени статии и / или публикации в блога на вашия сайт и на външни сайтове, които водят към вашия сайт. Ако искате да се класирате високо в резултатите от търсачките и да насърчавате хората да се връщат отново и отново на вашия сайт, ще трябва да актуализирате уебсайта си с ново и подходящо съдържание възможно най-често.

В допълнение към статичното съдържание на страници и статии, чудесна форма за съдържание, което можете да публикувате на вашия уебсайт, са препоръки. Искането на препоръки от вашите клиенти и след това публикуването им на вашия уебсайт е чудесен начин за публикуване на свежо, висококачествено съдържание на вашия сайт, което прави вашия малък бизнес по-привлекателен.

Уверете се, че вашето съдържание използва подходящ тон, който хората ще се радват да четат.

9. Инсталирайте инструменти за уеб администратори

Използвайте жизненоважни данни, за да ви помогне да анализирате трафика и ефективността на сайта, като инсталирате Google Analytics и Google Search Console (за предпочитане чрез Google Tag Manager) и Bing Webmaster Tools . Тези инструменти могат да се използват за проследяване на следните видове информация:

 • Ежедневни, седмични и месечни посетители на вашия сайт
 • Брой показвания на всяка страница на вашия сайт
 • „Степен на отпадане“ - процентът на потребителите, които идват на вашия сайт и напускат, след като са разгледали само една страница (алгоритмите на Google дават по-високо класиране на уебсайтове с ниска степен на отпадане, според теорията, че посетителите прекарват повече време на сайта и намират го за ценно.)
 • Средно време, прекарано на сайта от посетителите
 • Обхождане на грешки на вашия сайт (грешки, които търсачките са открили на вашия сайт при обхождането на съдържанието му)
 • Неработещи връзки в сайта
 • Ключови думи, които водят потребителите към вашия сайт
 • Обратни връзки към вашия сайт
 • Време за изтегляне на уеб страница
 • Друга информация, която може да ви помогне да подобрите SEO

10. Приложете план за поддръжка на сайта

Не трябва да се създава уебсайт и след това да се оставя да расте сам. За да имате успешен уебсайт, който се класира добре в търсачките и не се хаква, трябва да се уверите, че той е правилно поддържан.

Ето няколко съвета за създаване на план за поддръжка на уебсайт за малък бизнес:

 • Проверявайте данните на Инструменти за уеб администратори поне веднъж месечно и изпращайте в реално време всички жизненоважни грешки до вас.
 • Използвайте данни за трафика, за да научите повече за вашата аудитория, за да можете по-добре да се погрижите за нея.
 • Използвайте данни за ефективността, за да оптимизирате и коригирате предупреждения и грешки.
 • Уверете се, че целият софтуер е винаги актуален.
 • Изпълнете сканиране за сигурност, за да знаете, че уебсайтът ви е чист от злонамерен софтуер и не е хакнат.
 • Използвайте „разделно тестване“, за да видите дали някои варианти на вашия уебсайт помагат за ефективността; например, ако продавате продукт, може да имате две версии на определена целева страница с различни изображения и формулировки - разделното тестване ви позволява да видите коя версия има по-висок процент на конверсия.
 • Следвайте моите съвети относно SEO (вижте точка 7) и непрекъснато публикувайте качествено съдържание (вижте точка 8).
 • Намерете модерни и ефективни начини да предлагате своя бизнес онлайн.
 • Позволете на потребителите на уебсайта да ви предоставят обратна връзка за вашия сайт.
 • Продължавайте да проверявате конкуренцията си от време на време, за да видите какво правят с присъствието си онлайн и дали това, което са направили, може да работи и за вас.
 • Уверете се, че вашият уебсайт е архивиран по множество начини поне веднъж на ден и поне 10 дни назад.

Заключение

Както можете да разберете, след като прочетете тази статия, създаването на страхотен уебсайт за малък бизнес може да не е толкова просто, колкото си помислихте първо. Ако обаче следвате стъпките, посочени в тази статия, вашият малък бизнес ще има отличен шанс за успех на онлайн пазара.

Онлайн Бизнес

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu