20 причини да използвате Joomla за изграждане на уебсайт

20 причини да използвате Joomla за изграждане на уебсайт

Ще правите ли нов уебсайт? Съмнявате се кой двигател да изберете?

Използвайте за създаване на сайт Joomla !

За това има основателни причини, които ще бъдат разгледани по-долу.

Работя с Joomla от години и знам за какво говоря. Всички причини, поради които трябва да използвате Joomla, описани по-долу, са лично проверени от мен. Можете да се доверите на тази информация.

1. Joomla е безплатна

Joomla е система за управление на съдържанието с отворен код (CMS).

Joomla е безплатна. Абсолютно.

Можете да изтеглите Joomla безплатно. Можете да разположите уебсайт на него безплатно. Можете дори да продадете Joomla. Лицензът го позволява.

Можете да прочетете повече за лицензирането на Joomla тук .

Защо „безплатно“ е добре? Изграждането на качествен уебсайт не е най-евтината задача. В наши дни програмистите са много скъпи. И така, защо бихте платили допълнително и за двигателя?

Имам реални примери от практиката, когато създаването на сайт "до ключ" от нулата на Joomla беше по-евтино за клиента, отколкото просто гол лиценз за Bitrix. Наистина е. Не винаги, но се случва.

Освен всичко друго, след като веднъж сте закупили търговски CMS, разходите ви няма да свършат. След известно време ще трябва да платите и за актуализациите му. Ако не инсталирате актуализации, вашият сайт рано или късно ще бъде хакнат. Това е факт.

Знам, че чувстваш улов, защото свикнали, че безплатното не може да бъде добро - има определени клопки. С Joomla няма клопки. Поне не съм ги открил през годините на работа със CMS и стотиците сайтове на Joomla, които са минали през мен.

2. Joomla е лесна за научаване

Запознанството ми с CMS започна с Drupal. След това имаше WordPress. И едва след това се запознах с Joomla.

По това време административният панел на Joomla ми се стори най-удобен и функционален. WordPress беше по-опростен, но много ограничен по функционалност. Не разбрах Drupal за първи път.

Тогава Joomla изглеждаше като платформа, на която можете да изградите всеки сайт: от малка визитка до голям портал. В крайна сметка се оказа така.

Настройката на Joomla е съвсем логична и разбираема и в същото време ви позволява да създадете много гъвкав сайт.

Почти всички настройки на Joomla са достъпни като превключватели в администраторския панел. Не е нужно да знаете как да програмирате, за да управлявате сайта.

Не е нужно да научавате Joomla на случаен принцип. CMS разполага с отлична документация. В интернет са достъпни огромен брой уроци за Joomla.

3. Joomla се предлага на български език

Оригиналният език на Joomla е английски. Но има много качествена руска локализация на Joomla.

Няма да можете да изтеглите Joomla на български веднага. Но процесът на инсталиране на Joomla ще бъде на български език. След инсталацията можете да инсталирате и активирате локализацията на Joomla с няколко щраквания, без да напускате администраторската област.

След инсталирането на локализацията целият администраторски панел и сайтът на Joomla ще бъдат на български език.

Единственото нещо, което не се превежда на български по локализация, е предварително инсталирано съдържание. Ако по време на инсталацията на Joomla сте избрали да инсталирате и демо данни, след локализацията те ще останат на английски език. Можете да влезете в настройките на такива статии и да въведете български текст за тях.

4. Висококачествен CMS код

Joomla е написана според концепцията на MVC и има чист качествен код.

Качеството на кода на Joomla е по-високо от това на много други безплатни и дори търговски CMS.

Изходният код на Joomla е отворен за гледане от всички, което принуждава разработчиците да запазят марката и да правят корекции, когато възникнат значителни коментари от общността.

Кодът на Joomla е доста добре документиран. Ако се справяте добре с програмирането, можете лесно да създадете свое собствено разширение, което да работи в CMS.

5. Лесен монтаж

Инсталирането на Joomla е много лесно дори за начинаещи. Всичко, от което се нуждаете по време на инсталационния процес, е името на базата данни , както и потребителят и паролата за свързване с нея.

Всички тези данни ще получите при създаване на база данни на хостинг или локален сървър.

Инсталирането на Joomla на хостинг е дори по-лесно от инсталирането на локален сървър. Създавате нов сайт и база данни на хостинга чрез контролния панел, след това качвате Joomla файловете в папката на създадения сайт и накрая отивате на адреса на сайта.

Ще видите съветника за инсталиране на роден език, който ще ви насочи да инсталирате Joomla в няколко стъпки.

Инсталиране на Joomla

6. Прост и удобен администраторски панел

Joomla има прост и лесен за ползване администраторски панел. Можете да го въведете, като добавите текста към адреса на уебсайта си:

/ администратор

Пример за административен панел на Joomla е показан на фигурата:

Административен панел на Joomla

Тук всичко е просто и логично. Отделно можете да намерите материали и категории на Joomla, ще видите мениджъра на потребителите, мениджъра на менюто и ще намерите всички разширения на Joomla, разпределени по тип: компоненти, модули, плъгини и шаблони.

Разширения на Joomla в административната област

Всички настройки за всички разширения и мениджъри на Joomla могат да бъдат намерени в общия списък с настройки:

Общи настройки на Joomla

Може би това е всичко, което трябва да знаете за администраторския панел на Joomla, за да започнете да работите с него.

Доста просто, нали?

В Joomla 4 административната област ще стане още по-удобна. Вече можете да видите новия дизайн на Joomla 4 .

7. Огромен брой безплатни и търговски шаблони на Joomla

Знам какво ви тревожи най-много в момента. „ Как ще изглежда моят сайт? "- това е първият въпрос, който си задавате.

Отговорът ще бъде такъв. КАТО. САМО. ПОЖЕЛАНИЕ.

Днес има огромен брой шаблони на Joomla. Те се класифицират като търговски, безплатни и уникални.

За търговските шаблони на Joomla , както подсказва името, те искат пари. Но в същото време те понякога просто изумяват въображението. Цената на търговските шаблони обикновено варира от 10 до 50 долара.

Безплатните шаблони на Joomla са по-прости, но има някои много прилични опции сред тях. Огромен брой безплатни шаблони ви позволява да изберете дизайн на сайта за всеки вкус и цвят.

В допълнение към шаблоните, които са директно инсталирани в Joomla, има и така наречените шаблони за бързо стартиране . Това са пълноценни сглобки Joomla с инсталиран и конфигуриран шаблон, както и всички разширения, които осигуряват работата му.

Всичко, от което се нуждаете, за да получите сайт като демонстрационна картина, е да разположите такъв сбор на вашия хостинг. Тогава ще е необходимо само да замените съдържанието на сборката със свое собствено и ще получите красив завършен сайт за минимална такса, а понякога и напълно безплатен.

Друг вид шаблони на Joomla са уникални . Тези. тези, които са направени по поръчка за определен сайт. В този случай дизайнерът първо работи и рисува всичко, а след това програмистът въплъщава дизайна в шаблона. Това е най-скъпият вариант, но резултатът е отличен. И най-важното е, че в Интернет няма да има втори сайт със същия дизайн.

8. Разширяване на функционалността с помощта на допълнителни компоненти на Joomla

Извън кутията Joomla има добра функционалност, която ще ви позволи да създавате сайтове за визитки и дори някои портали.

Ако това не е достатъчно, на помощ идват допълнителни компоненти, които се предлагат в огромен брой в каталога за разширения на Joomla .

Компонентите на Joomla обикновено се използват, когато трябва да добавите нов тип съдържание към сайта и да го управлявате в административната област. Примерите за компоненти включват например онлайн магазина Virtuemart , форума Kunena , социалната мрежа Community Builder .

Благодарение на готовите компоненти можете лесно и бързо да внедрите необходимата функционалност на Joomla.

9. Промяна на дизайна и показване на информация с помощта на модули Joomla

Когато трябва да покажете блок с информация на сайта, на помощ идват модулите Joomla .

Модулите ви позволяват да създавате блокове с данни на правилните места на страницата.

Това може да бъде формуляр за упълномощаване, формуляр за обратна връзка , последните новини , плъзгач за изображение или дори коледно дърво .

Можете сами да определите на кои страници на сайта да покажете модулите.

Можете да определите за кои потребителски групи да се показват модули.

Можете да персонализирате стила за всеки модул, като използвате CSS суфикса на клас модул .

10. Решаване на нестандартни задачи с помощта на приставки Joomla

Понякога се случва, че не се нуждаете от отделен компонент, а просто искате да промените леко логиката на Joomla. Например искате да промените адреса за вход за администраторския панел на Joomla, така че всякакви зли роботи да не се опитват да познаят паролата за него.

Не може да бъде по-лесно! За тези цели има приставки Joomla . Приставките, като микророботите, са вградени в процеса на CMS, като го променят според изискванията и без да създават проблеми с актуализациите.

В сравнение с научно-фантастичните филми, плъгинът е имплант, който е вграден в мозъка на Joomla и разширява възможностите му.

Например, тук е моят набор от няколко приставки за показване на кода за защита след няколко неуспешни опита за парола.

Joomla има хиляди приставки, много от които са достъпни безплатно.

11. Актуализиране с 1 кликване

Можете да актуализирате Joomla и нейните разширения само с едно кликване.

Това е толкова лесно, колкото инсталирането на актуализации на Windows.

Когато бъдат пуснати актуализации за Joomla или инсталирани разширения, в администраторския панел виждате информация за това:

Актуализиране на информация

За да инсталирате актуализация за Joomla и разширения, просто кликнете върху този блок, изберете какво искате да актуализирате и щракнете върху бутона "Инсталиране на актуализацията".

Инсталиране на актуализации на Joomla

Joomla ще направи останалото сама.

Инсталиране на актуализации

Инсталиране на актуализации

Много удобно.

12. Заменящи оформления

Актуализациите с едно кликване са страхотни. Но какво, ако сте направили промени в Joomla? Ще изчезнат ли по време на актуализацията?

Персонализираните промени в кода на Joomla, които могат да бъдат заменени от надстройка, се наричат хакове .

Joomla е без хак, благодарение на възможността да заменя оформленията . Joomla оформление е шаблон, всяка страница, блок или модул, който участва в показването на сайта на потребителите.

Всичко, което виждате на сайта, който не е част от шаблона на Joomla, е оформления на Joomla. Например оформление на категория, оформление на статия, оформление на формуляр за оторизация, оформление на продуктова карта, оформление на обратна връзка.

Оформленията са частта от сайта, която най-вероятно ще искате да персонализирате.

Използвайки механизма за отменяне на оформленията (оформлението просто се копира в шаблона на Joomla), не можете да се страхувате, че промените, които сте направили в него, ще бъдат загубени при актуализиране на Joomla.

Заместващи оформления на Joomla

 13. Удобен редактор на материали

Използвайки Joomla, ще можете да създавате и модифицирате съдържание чрез визуален редактор.

Стандартният редактор на Joomla изглежда така:

Стандартен редактор на Joomla

За много потребители възможностите му са повече от достатъчни.

Но ако искате още ...

Можете да инсталирате допълнителен JCE редактор . Възможностите му са много широки. Вижте как изглежда:

Редактор на JCE

В допълнение към стандартната функционалност на редактора на Joomla, JCE ви позволява да създавате потребителски групи и да персонализирате свой собствен набор от бутони за всяка група. Можете да зареждате изображения чрез JCE, да вмъквате текстове от Word, таблици, блокове, да задавате уникално форматиране.

Можете бързо да разберете редактора на Joomla, вградения или добавката. Много е удобен за използване.

 14. Допълнителни персонализирани полета

Искате ли да добавите нестандартни допълнителни полета за материали, категории, потребителски профили? Никакви проблеми.

Joomla има функционалност на персонализирани полета. Подробно описание на всички персонализирани полета на Joomla, както и възможностите, които те дават, съм описал в отделна статия за персонализираните полета на Joomla .

Потребителски полета на Joomla

Как да приложа персонализирани полета? Например можете бързо и лесно да създадете блок от свързани статии . Като алтернатива можете да разширите потребителския профил, за да добавите допълнителна информация към него.

Потребителските полета на Joomla значително разширяват функционалността на CMS. Но какво, ако техните възможности все още липсват?

Конструктор на съдържание за Joomla ще дойде на помощ, например SEBLOD . SEBLOD ви позволява да създавате типове съдържание и филтри с неограничена сложност. SEBLOD се предлага безплатно. С помощта на SEBLOD веднъж направих уебсайт за научно списание . Погледнете и оценете възможностите.

15. Неограничен брой потребителски групи с широко разделяне на правата

Имаше време, когато Joomla имаше само ограничен набор от потребителски групи с твърдо кодирани права. И тези времена отдавна са отминали.

Joomla днес има вградена мощна система за контрол на достъпа (ACL) .

Система за контрол на достъпа (ACL)

Използвайки Joomla ACL, можете да създадете неограничен брой различни потребителски групи и да дадете на всяка група уникални права, до диференцирането на достъпа до различни части на различни разширения.

Отчет за правата на достъп

Искате ли блокът с данни на сайта да се вижда само от определени групи потребители? Никакви проблеми.

Искате ли първият потребител да може да добавя статии към сайта, вторият да редактира, третият да публикува, четвъртият да преглежда и петият да вижда само съобщението и да облизва устните си? Никакви проблеми.

Joomla ACL не е най-простият механизъм на Joomla, но ако го разберете веднъж, ще получите много широки възможности за разграничаване на потребителските права на сайта.

Не ви се занимава с ACL? Е, не е необходимо. Joomla вече е конфигуриран от кутията. Създадени са стандартни потребителски групи. Всички ограничения за достъп са зададени. Просто го инсталирайте и използвайте, без дори да гледате настройката за правата за достъп. Всичко ще работи. Всичко ще бъде в безопасност.

Стандартни потребителски групи на Joomla

16. Много бързо зареждане на сайта

Чели ли сте, че Joomla е бавен? Рейв! Хората забавят, хостингът забавя. Но не и CMS.

Стандартната Joomla с активирани механизми за кеширане се активира МНОГО бързо. Скоростта на зареждане с максимално кеширане е сравнима със скоростта на зареждане на прости HTML страници - моментално. Защо?

Просто е. Приставката за кеширане създава html-снимки на отделни страници на сайта, съхранява ги и ги връща при повторно поискване.

Настройки за кеширане на Joomla

И така, защо в Интернет можете да намерите информация за Joomla зареждане бавно? Гледайте ръцете си:

  1. Човек инсталира Joomla
  2. Изтеглете тежък търговски шаблон с вируси от пиратски сайт и го инсталирайте
  3. Добавя 10 необработени изображения, по 2MB всяко, към плъзгача.
  4. Той инсталира още 10 тежки компонента, защото е сигурен, че сайтът му трябва да бъде най-сложният в целия Интернет.
  5. „Закупуването на добър хостинг за моя най-сложен сайт в Интернет? Не, скъпо е. Ще купя хостинг за 50 лева. Ще тегли! " - е, разбирате идеята.

Трябва ли да кажа какъв ще бъде резултатът? Най-тъжното е, че от тези 5 точки самият герой ще види само първия. Така че Joomla е виновна за всичко, тогава Joomla е лоша CMS.

Ако не сте направили стъпки от 2 до 5, тогава вашият сайт на Joomla ще се зареди бързо.

Все още ли усещате, че сайтът се зарежда бавно? Може би не всичко е конфигурирано правилно. Прочетете статията как да увеличите скоростта на изтегляне на Joomla .

Вие сте перфекционист? Борба за всяка милисекунда скорост на изтегляне? „Само един JS и един CSS файл“? Трябва ли Google PageSpeed ​​да бъде максимален? Ако всичко е свързано с вас, погледнете към приставката JCH Optimize . Всичко вече е направено и е достъпно за Joomla безплатно.

17. Вградени функции за SEO оптимизация

Преди имаше проблем със SEO в Joomla. Сега нещата са много по-добри.

Всички основни техники за SEO оптимизация в Joomla се извършват безпроблемно.

Вградените възможности за оптимизация на Joomla ви позволяват да генерирате SEF връзки (CNC). Можете да зададете мета тагове за заглавие , описание и ключови думи за отделни страници на сайта. Можете да създавате свързващи страници .

Новият рутер на Joomla не позволява дублирани страници, както преди.

Можете лесно да се отървете от дублирани страници в WWW , както и да премахнете конструкцията \ index.php \ от URL адреса .

Joomla вече има вградена микро маркировка Schema.org .

Joomla има чудесни компоненти за създаване на карта на сайта. Безплатна OSMap и търговска jSitemap Pro .

Ако описаните по-горе възможности не са достатъчни за вас и искате да контролирате обстойно всяка страница на сайта, тогава на помощ ще ви се притече такъв SEO комбайн като SH404SEF , който може да направи много.

18. Лесно и евтино е да изберете хостинг за Joomla

Joomla изисква среда, която се осигурява от почти всяка хостинг компания.

Конкуренцията между хостинг е страхотна, което означава, че можете да си купите хостинг за Joomla много, много евтино.

Веднъж дори организирах експеримент за създаване на специален сървър за сайтове на Joomla за 25 лева / месец.

В момента използвам ICN хостинг за моите проекти . Служи ми вярно от няколко години. Само положителни впечатления. Уебсайтовете се зареждат много бързо.

За обикновен сайт за визитни картички на Joomla, ставка от 10 лева / месец ще бъде достатъчна . За комплект от 4 прости сайта или един малък онлайн магазин е достатъчна тарифа от 13 лева / месец .

Повярвайте ми, това е много добра цена за качеството на услугите, които IHC предоставя.

За тези, които се съмняват, има 7-дневен тестов период. Можете да се регистрирате още сега и да тествате безплатно сайта си Joomla за една седмица .

19. Възможност за разполагане на онлайн магазин

Joomla е идеален за малък или стартиращ бизнес. Можете да създадете сайт за визитки в Joomla много бързо и евтино.

Ако бизнесът започне да генерира приходи и решите, че е време да отворите онлайн магазин, няма да е необходимо да преработвате напълно сайта. Можете да разширите настоящата си визитка до пълноценен онлайн магазин на Joomla .

Да, можете да направите добър онлайн магазин на Joomla, който ще донесе печалба. Можете да видите примери за такива магазини в портфолиото ми .

Ако ще създавате онлайн магазин и просто търсите двигател, не забравяйте да прочетете статията 24 ВАЖНИ тънкости при отварянето на онлайн магазин, за които определено трябва да знаете .

По подразбиране Joomla не съдържа функционалността на онлайн магазин. Добавянето на тази функционалност изисква допълнителен компонент, например Virtuemart , който също се разпространява безплатно.

Разширяемостта е голям плюс за Joomla в сравнение с директните двигатели на онлайн магазини. В случая с Joomla, онлайн магазин, това е само едно от разширенията. Нищо не ви пречи да пишете блогове на същия сайт или да създавате форум за поддръжка. Магазините за кутии няма да ви дадат тази гъвкавост.

20. Joomla е защитена

Учудвам се, когато попадам на мнения в интернет, че Joomla е пълна с дупки. Откъде идват тези хора? Върнете се към описанието на скоростта на зареждане на сайта и ще разберете всичко.

Митът за Joomla с ниска сигурност се основава на два стълба: F - алчност и G - глупост .

Алчност:

Имам нужда от този страхотен търговски шаблон (модул / компонент / приставка), но те таксуват до $ 20 за него . Защо да плащам, ако можете да го изтеглите безплатно онлайн? Ще го направя!

Глупост:

Колко уморен от тези червени прозорци в администраторския панел и имейли, че там имаше някои актуализации. Няма да ги инсталирам - изведнъж нещо се счупи. И така, докато работи - не пипайте. И като цяло - нямам време. Има по-важни неща за вършене.

Мисля, че допълнителните коментари са излишни. 100% от митовете за Joomla с ниска сигурност в Интернет се разпространяват от хора, които биха се разпознали от описанията по-горе.

Работя с Joomla от около 10 години и през цялото това време съм чувал за хакнат сайт само от един клиент. Това беше през 2018 г., този сайт, който направих през 2011 г. Оттогава той работи върху Joomla 1.5 и не е актуализиран. Излишно е да казвам, че не бях изненадан.

За да научите повече за сигурността на Joomla, ви съветвам да прочетете статия 10 заблуди, които застрашават сигурността на вашия сайт , както и да разгледате раздела Joomla Security .

И помнете, Joomla е в безопасност. Човешките пороци на собствениците / администраторите на сайтове са опасни.

 

Обобщете. Joomla е добър и безплатен продукт. Joomla е идеален за изграждане на вашия уеб сайт.

Имате ли нужда от качествен уебсайт? Не искате да знаете как сами да създавате уебсайтове? Не сте ли готови да платите огромни суми пари на уеб студия, за да изхранвате мениджъри по продажби, директори и програмисти? Можете да поръчате уебсайт от мен . Работя самостоятелно и не препродавам чужди работи . Винаги можете да разгледате портфолиото ми

По един или друг начин се надявам, че ще успеете да създадете красив ефективен сайт и Joomla ще ви послужи като добра помощ в това.

 

Уеб дизайн

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu