200-те фактори за класиране на Google: Пълният списък

200-те фактори за класиране на Google: Пълният списък

Може би вече знаете, че Google използва над 200 фактори за класиране в техния алгоритъм ...

Но кой са те?

Вижте пълен списък.

Някои са доказани.

Някои са спорни.

Други са спекулации на SEO маниаци.

Но всички са тук.

Нека караме направо

 1. Фактори на домейна
 2. Фактори на ниво страница
 3. Фактори на ниво сайт
 4. Фактори за обратна връзка
 5. Взаимодействие с потребителя
 6. Специални правила на алгоритъма на Google
 7. Сигнали за марка
 8. Фактори за уебспам на място
 9. Фактори за уеб спам извън сайта
 10. Заключение

Фактори на домейна

1. Възраст на домейна: В това видео Мат Кътс от Google заявява, че:

„Разликата между домейн, който е на шест месеца в сравнение с една година, изобщо не е толкова голяма.“

С други думи, те използват възраст на домейна. Но това не е толкова важно.

2. Ключовата дума се появява в домейн от най-високо ниво: Наличието на ключова дума в името на вашия домейн не ви дава стимул за SEO, както преди. Но все пак действа като релевантен сигнал.

3. Ключова дума като първа дума в домейн: Домейнът, който започва с целевата си ключова дума, има предимство пред сайтовете, които или нямат тази ключова дума в своя домейн (или имат ключовата дума в средата или края на техния домейн).

4. Домейн дължина регистрация: A Google патентни държави:

„Ценните (легитимни) домейни често се плащат за няколко години предварително, докато (незаконните) домейни рядко се използват повече от година. Следователно датата, на която даден домейн изтича в бъдеще, може да се използва като фактор за предсказване на легитимността на даден домейн. "

5. Ключова дума в поддомейн: Експертният панел на Moz се съгласява, че ключова дума, която се появява в поддомена, може да повиши класирането.

ключова дума се появява в поддомейн

6. История на домейна: Сайт с нестабилна собственост или няколко капки може да каже на Google да „нулира“ историята на сайта, отричайки връзките, сочещи към домейна. Или в определени случаи наказан домейн може да пренесе наказанието върху новия собственик .

7. Точно съвпадение на домейн: Точно съвпадение на домейни все още може да ви даде леко предимство. Но ако вашият EMD се окаже сайт с ниско качество, той е уязвим за актуализацията на EMD .

 
Земя на търсачката - актуализация на Google EMD

8. Публични срещу частни WhoIs: Информацията за Private WhoIs може да е знак за „нещо за скриване“. Гугъл Мат Кътс е цитиран като заявява:

„... Когато проверих whois върху тях, всички те имаха„ Whois услуга за защита на поверителността “. Това е относително необичайно. ... Включването на поверителността на Whois не е автоматично лошо, но след като получите няколко от тези фактори заедно, често говорите за съвсем различен тип уебмастър от този, който има само един сайт или нещо такова. “

9. Наказан собственик на WhoIs: Ако Google идентифицира конкретно лице като спамър, има смисъл, че те биха проверили други сайтове, притежавани от това лице.

10. Разширение на TLD за държава: Наличието на домейн от най-високо ниво на кода на държавата (.cn, .pt, .ca) може да помогне на сайта да се класира за конкретната държава ... но може да ограничи възможността на сайта да се класира глобално.

Фактори на ниво страница

11. Ключова дума в етикета на заглавието: Въпреки че не е толкова важен, колкото някога, вашият заглавен маркер остава важен SEO сигнал на страницата .

Тагът на заглавието съдържа ключова дума

12. Заглавният маркер започва с ключова дума : Според Moz заглавните маркери, които започват с ключова дума, са по-ефективни от заглавните маркери с ключовата дума към края на маркера.

13. Ключова дума в етикет за описание: Google не използва маркера за мета описание като пряк сигнал за класиране. Вашият етикет за описание обаче може да повлияе на честотата на кликване, което е ключов фактор за класиране.

14. Ключовата дума се появява в H1 Tag: H1 таговете са „втори таг на заглавието“. Заедно с вашия заглавен маркер, Google използва вашия H1 етикет като вторичен релевантен сигнал, според резултатите от едно корелационно проучване:

изследване на маркера h1

15. TF-IDF: Причудлив начин да се каже: „Колко често дадена дума се появява в документ?“. Колкото по-често тази дума се появява на страница, толкова по-вероятно е страницата да е за тази дума. Google вероятно използва усъвършенствана версия на TF-IDF.

16. Дължина на съдържанието: Съдържанието с повече думи може да покрие по-широка ширина и вероятно е за предпочитане в алгоритъма в сравнение с по-кратките, повърхностни статии. Всъщност едно скорошно проучване на фактори за класиране на индустрията установи, че дължината на съдържанието корелира с позицията на SERP .

Класиране на броя на думите

17. Съдържание: Използването на свързано съдържание може да помогне на Google да разбере по-добре съдържанието на вашата страница. Това може да доведе и до връзки към сайта:

 
Връзки към сайта в Google SERP

18. Плътност на ключовите думи : Макар и не толкова важна, колкото някога, Google може да я използва, за да определи темата на уеб страница. Но прекаляването може да ви навреди.

19. Латентно семантично индексиране на ключови думи в съдържанието (LSI): LSI ключовите думи помагат на търсачките да извличат смисъл от думи, които имат повече от едно значение (например: Apple, компютърната компания срещу Apple the fruit). Наличието / отсъствието на LSI вероятно също действа като сигнал за качество на съдържанието.

20. LSI ключови думи в заглавия и етикети за описание: Както при съдържанието на уеб страници, LSI ключовите думи в мета таговете на страницата вероятно помагат на Google да разпознае между думи с множество потенциални значения. Може да действа и като сигнал за уместност.

21. Page Обхваща Тема In-Depth: Има известен корелация между дълбочината на тема покритие и Google класиране. Следователно страниците, които покриват всеки ъгъл, вероятно имат ръб спрямо страници, които само частично покриват тема.

съдържание в дълбочина

22. Страницата се зарежда Speed чрез HTML: И двете Google и Bing употреба скорост страница като фактор класиране. Паяците на търсачките могат да преценят скоростта на вашия сайт доста точно въз основа на HTML кода на вашата страница.

 
Google PageSpeed ​​Insights - Backlinko

23. Скорост на зареждане на страницата чрез Chrome : Google също използва потребителски данни на Chrome, за да получи по-добро управление на времето за зареждане на страницата. По този начин те могат да измерват колко бързо дадена страница действително се зарежда на потребителите.

24. Използване на AMP: Въпреки че не е пряк фактор за класиране от Google , AMP може да е изискване за класиране в мобилната версия на Google News Carousel .

25. Съвпадение на обекта : Съответства ли съдържанието на страницата на „ обекта “, който потребителят търси? Ако е така, тази страница може да увеличи класирането за тази ключова дума.

26. Google Колибри: Тази „ промяна на алгоритъма “ помогна на Google да надхвърли ключовите думи. Благодарение на Hummingbird, Google вече може по-добре да разбере темата на уеб страница.

27. Дублирано съдържание: Идентичното съдържание на същия сайт (дори леко модифицирано) може да повлияе отрицателно на видимостта на търсачката на сайта.

28. Rel = Canonical: Когато се използва правилно , използването на този маркер може да попречи на Google да санкционира вашия сайт за дублирано съдържание .

29. Оптимизация на изображения: Изображенията изпращат на търсачките важни сигнали за уместност чрез името на файла, алтернативния текст, заглавието, описанието и надписа.

30. Актуалност на съдържанието: Актуализацията на Google кофеин благоприятства наскоро публикувано или актуализирано съдържание, особено за търсения, чувствителни към времето. Подчертавайки важността на този фактор, Google показва датата на последната актуализация на дадена страница за определени страници:

 
Дата на актуализация в SERP

31. Мащабност на актуализациите на съдържанието : Значението на редакциите и промените също служи като фактор за свежест. Добавянето или премахването на цели раздели е по-важно от превключването на реда на няколко думи или фиксирането на печатна грешка.

32. Исторически актуализации на страници: Колко често страницата се актуализира с течение на времето? Ежедневно, седмично, на всеки 5 години? Честотата на актуализации на страниците също играе роля за свежестта.

33. Известност на ключовите думи : Появата на ключова дума в първите 100 думи от съдържанието на дадена страница е свързана с класирането на Google на първа страница .

34. Ключова дума в H2, H3 тагове : Ако ключовата Ви дума се появи като подзаглавие във формат H2 или H3, това може да е друг слаб сигнал за уместност. Всъщност служителят на Google Джон Мюлер заявява :

„Тези заглавни маркери в HTML ни помагат да разберем структурата на страницата.“

35. Качество на изходящите връзки : Много SEO специалисти смятат, че свързването към сайтове с власт помага да се изпратят сигнали за доверие до Google. И това е подкрепено от скорошно проучване в бранша .

36. Тема за изходящи връзки: Според алгоритъма на Хилоп , Google може да използва съдържанието на страниците, към които препращате, като сигнал за уместност. Например, ако имате страница за автомобили, която води към страници, свързани с филми, това може да каже на Google, че вашата страница е за филма Автомобили, а не за автомобила.

37. Граматика и правопис: Правилната граматика и правопис е качествен сигнал, въпреки че Кътс е давал смесени съобщения преди няколко години дали това е важно или не.

38. Синдицирано съдържание: Оригинално ли е съдържанието на страницата? Ако е изтрито или копирано от индексирана страница, няма да се класира също ... или може изобщо да не бъде индексирано.

39. Мобилна актуализация: Често наричана „ Mobilegeddon “, тази актуализация възнаграждава страници, които са правилно оптимизирани за мобилни устройства.

40. Използваемост на мобилни устройства : Уебсайтовете, които мобилните потребители могат лесно да използват, могат да имат предимство в „Индексът за мобилни устройства първо“.

41. „Скрито“ съдържание на мобилни устройства: Скритото съдържание на мобилни устройства може да не се индексира (или да не се претегля толкова силно) спрямо напълно видимото съдържание. Наскоро обаче служител на Google заяви, че скритото съдържание е наред. Но също така каза, че в същото видео, „... ако това е критично съдържание, трябва да бъде видимо ...“.

42. Полезно „Допълнително съдържание“: Според вече публикувания Документ с насоки за оценка на Google , полезното допълнително съдържание е показател за качеството на дадена страница (и следователно, класиране от Google). Примерите включват конвертори на валута, калкулатори на лихви по заеми и интерактивни рецепти.

43. Съдържание, скрито зад раздели: Трябва ли потребителите да кликват върху раздел, за да разкрият част от съдържанието на вашата страница? Ако е така, Google каза, че това съдържание „може да не бъде индексирано“.

44. Брой изходящи връзки: Твърде много OBL на dofollow могат да „изтекат“ PageRank , което може да навреди на класирането на тази страница.

45. Мултимедия: Изображения, видео и други мултимедийни елементи могат да действат като сигнал за качество на съдържанието. Например, едно индустриално проучване установи връзка между мултимедията и класирането:

Класиране на използването на изображения

46. ​​Брой вътрешни връзки, сочещи към страница: Броят на вътрешните връзки към дадена страница показва нейната важност спрямо останалите страници в сайта (повече вътрешни връзки = по-важно).

47. Качество на вътрешните връзки, сочещи към страница : Вътрешните връзки от авторитетни страници в домейна имат по-силен ефект от страниците без или с нисък PageRank.

48. Счупени връзки: Наличието на твърде много счупени връзки на дадена страница може да е знак за пренебрегван или изоставен сайт. В Насоките документ Google дефектоскоп употреби, прекъснати връзки като един е да се оцени качеството на началната страница на.

49. Ниво на четене: Няма съмнение, че Google оценява нивото на четене на уеб страниците. Всъщност Google ви даваше статистика за нивото на четене:

Ниво на четене в Google

Но това, което правят с тази информация, е за обсъждане. Някои казват, че основно ниво на четене ще ви помогне да се класирате по-добре, защото ще се хареса на масите. Но други свързват основно ниво на четене със съдържателни машини като Ezine Articles.

50. Партньорски връзки : Самите партньорски връзки вероятно няма да навредят на класирането ви. Но ако имате твърде много, алгоритъмът на Google може да обърне по-голямо внимание на други качествени сигнали, за да се увери, че не сте „ тънък партньорски сайт “.

51. HTML грешки / валидация на W3C : Много HTML грешки или небрежно кодиране може да са признак за лошо качество на сайта. Макар и противоречиви, мнозина в SEO смятат, че добре кодираната страница се използва като качествен сигнал.

52. Авторитет на домейн : При равни условия страница в авторитетен домейн ще се класира по-високо от страница в домейн с по-малко правомощия.

рейтинг на домейн

53. PageRank на страницата: Не е напълно корелиран. Но страниците с много авторитет са склонни да изпреварват страници без много авторитет на връзки.

54. Дължина на URL адреса: Прекалено дългите URL адреси могат да навредят на видимостта на търсачката на дадена страница. Всъщност няколко индустриални проучвания са установили, че кратките URL адреси обикновено имат леко предимство в резултатите от търсенето с Google.

дължина на url2

55. URL път : Страница по-близо до началната страница може да получи лек тласък на авторитет спрямо страници, заровени дълбоко в архитектурата на даден сайт.

56. Човешки редактори: Въпреки че никога не е потвърден, Google е подал патент за система, която позволява на човешките редактори да влияят на SERP.

57. Категория на страницата : Категорията, на която се показва страницата, е сигнал за уместност. Страница, която е част от тясно свързана категория, може да получи релевантност в сравнение със страница, която е подадена под несвързана категория.

58. Ключова дума в URL : Друг релевантен сигнал. Представител на Google наскоро нарече това „ много малък фактор за класиране “. Но фактор за класиране въпреки това.

59. URL низ: Категориите в URL низа се четат от Google и могат да предоставят тематичен сигнал за това, за какво става дума в дадена страница:

 
URL низ в Google SERP

60. Справки и източници: Позоваването на справки и източници, както правят научните трудове, може да е признак за качество. Насоките за качество на Google посочват, че рецензентите трябва да следят за източници, когато разглеждат определени страници: „Това е тема, при която експертният опит и / или авторитетните източници са важни ...“. Въпреки това, Google отрече , че те използват външни връзки като сигнал за класирането.

61. Водещи символи и номерирани списъци: Водещите символи и номерирани списъци спомагат за разбиването на вашето съдържание за читатели, което ги прави по-лесни за ползване. Google вероятно се съгласява и може да предпочете съдържание с символи и цифри.

62. Приоритет на страница в сайта: The приоритет страница е дадено чрез файла sitemap.xml може да повлияе на класирането.

63. Твърде много изходящи връзки: направо от гореспоменатия документ за оценка на качеството:

„Някои страници имат начин, твърде много връзки, които закриват страницата и отвличат вниманието от основното съдържание.“

64. UX сигнали от други ключови думи Класиране на страницата за: Ако страницата се класира за няколко други ключови думи, това може да даде на Google вътрешен знак за качество. Всъщност, скорошният доклад на Google „ Как работи търсенето “ гласи:

„Търсим сайтове, които много потребители изглежда оценяват за подобни заявки.“

65. Page Age: Въпреки че Google предпочита ново съдържание, по-стара страница, която се актуализира редовно, може да надмине по-нова страница.

66. Потребителско оформление: Още веднъж цитиране на документа за насоки за качество на Google:

„Оформлението на страниците на страници с най-високо качество прави основното съдържание веднага видимо.“

67. Паркирани домейни : Актуализация на Google през декември 2011 г. намали видимостта при търсене на паркирани домейни.

68. Полезно съдържание: Както посочи читателят на Backlinko Джаред Карисалес , Google може да прави разлика между „качествено“ и „полезно“ съдържание .

Фактори на ниво сайт

69. Съдържанието предоставя стойност и уникални прозрения: Google заяви , че с удоволствие санкционира сайтове, които не носят нищо ново или полезно на масата, особено тънки партньорски сайтове.

70. Страница за връзка с нас: Гореспоменатият документ за качество на Google посочва, че те предпочитат сайтове с „подходящо количество информация за контакт“. Уверете се, че информацията ви за контакт съвпада с вашата Whois информация.

71. Домейн доверие / TrustRank: Много SEO оптимисти смятат, че „TrustRank“ е изключително важен фактор за класиране. И патент на Google, озаглавен „Класиране на резултатите от търсенето въз основа на доверие“, изглежда подкрепя това.

 
Класиране на резултатите от търсенето въз основа на доверие

72. Архитектура на сайта: Добре сглобената архитектура на сайта (например силозна структура) помага на Google да организира тематично вашето съдържание . Той също така може да помогне на Googlebot да осъществи достъп и да индексира всички страници на вашия сайт.

73. Актуализации на сайта: Много SEO оптимисти смятат, че актуализациите на уебсайтовете - и особено когато към сайта се добавя ново съдържание - действат на фактор за свежест в целия сайт. Въпреки че наскоро Google отрече да използват „честота на публикуване“ в алгоритъма си.

74. Наличие на карта на сайта: Карта на сайта помага на търсачките да индексират страниците ви по-лесно и по-задълбочено, подобрявайки видимостта. Въпреки това, Google наскоро заяви , че HTML карти на сайтове, не са "полезни" за SEO.

75. Време на работа на сайта : Много престой от проблеми с поддръжката на сайта или сървъра могат да навредят на класирането ви (и дори могат да доведат до деиндексиране, ако не бъдат коригирани).

76. Местоположение на сървъра : Местоположението на сървъра влияе върху това къде се класира вашият сайт в различни географски региони ( източник ). Особено важно за гео-специфични търсения.

77. SSL сертификат : Google потвърди, че използва HTTPS като сигнал за класиране.

 
SSL като сигнал за класиране

Според Google обаче HTTPS действа само като „ тайбрек “.

78. Условия за ползване и страници за поверителност : Тези две страници помагат да се каже на Google, че даден сайт е надежден член на интернет. Те също могат да помогнат за подобряване на EAT на вашия сайт .

79. Дублирана мета информация на сайта : Дублирана мета информация на вашия сайт може да намали видимостта на цялата ви страница.

80. Навигация в Breadcrumb: Това е стил на лесна за ползване архитектура на сайта, която помага на потребителите (и търсачките) да знаят къде се намират в даден сайт:

 
Навигация с хляб

Google заявява, че : „Търсене в Google използва маркиране на пресечен материал в тялото на уеб страница, за да категоризира информацията от страницата в резултатите от търсенето.“

81. Оптимизиран за мобилни устройства : С повече от половината от всички търсения, извършени от мобилни устройства, Google иска да види, че вашият сайт е оптимизиран за мобилни потребители . Всъщност Google вече санкционира уебсайтове , които не са удобни за мобилни устройства

82. YouTube: Няма съмнение, че видеоклиповете в YouTube получават преференциално третиране в SERP (вероятно защото Google го притежава):

 
Резултатите от YouTube в Google SERP

Всъщност, Search Engine Land установи, че трафикът на YouTube.com се е увеличил значително след Google Panda .

83. Използване на сайта: Сайт, който е труден за използване или навигация, може да навреди на класирането косвено, като намали времето на сайта, разглежданите страници и степента на отпадане (с други думи, фактори за класиране RankBrain ).

84. Използване на Google Analytics и Google Search Console: Някои смятат, че инсталирането на тези две програми на вашия сайт може да подобри индексирането на вашата страница. Те могат също така пряко да повлияят на класирането, като предоставят на Google повече данни, с които да работи (т.е. по-точна степен на отпадане, независимо дали получавате трафик от препоръчани от вашите препратки и т.н.). Въпреки това Google отрече това като мит.

85. Потребителски отзиви / Репутация на сайта: Репутацията на сайт в сайтове като Yelp.com вероятно играе важна роля в алгоритъма на Google. Google дори публикува рядко откровено описание на начина, по който използват онлайн отзиви, след като един сайт беше хванат да разкъсва клиентите в опит да получи преса и връзки.

Фактори за обратна връзка

86. Свързване на възраст на домейн: Обратните връзки от остарели домейни може да са по-мощни от новите домейни.

87. Брой на свързващи коренни домейни: Броят на препращащите домейни е един от най-важните фактори за класиране в алгоритъма на Google, както можете да видите от това индустриално проучване на 1 милион резултати от търсенето с Google.

препращащи домейни

88. Брой връзки от отделни IP адреси от C-клас: Връзките от отделни IP-адреси от клас-c предполагат по-широка ширина на сайтовете, които се свързват с вас, което може да помогне при класирането .

89. Брой на свързващи страници : Общият брой на свързващите страници - дори от един и същи домейн - оказва влияние върху класирането .

90. Backch Anchor Text : Както е отбелязано в това описание на оригиналния алгоритъм на Google:

„Първо, котвите често предоставят по-точни описания на уеб страниците, отколкото самите страници.“

Очевидно е, че закотвеният текст е по-малко важен от преди (и, когато е прекалено оптимизиран, работи като сигнал за уеб спам ). Но богатият на ключови думи котва текст все още изпраща силен сигнал за уместност в малки дози.

91. Alt Tag (за връзки към изображения) : Alt текст действа като котва за изображения.

92. Връзки от .edu или .gov домейни : Мат Кътс заяви, че TLD не взема предвид значението на даден сайт. И Google заяви, че те „ игнорират “ много връзки към Edu. Това обаче не пречи на SEO да мислят, че има специално място в алгоритъма за .gov и .edu TLD.

93. Правомощия за свързване на страница: Органът (PageRank) на препращащата страница е изключително важен фактор за класиране от ранните дни на Google и все още е такъв .

орган за връзка

94. Правомощия за свързване на домейн : Органът на препращащия домейн може да играе независима роля в стойността на връзката.

95. Връзки от конкуренти: Връзките от други страници, класирани в същия SERP, могат да бъдат по-ценни за класирането на страницата за конкретната ключова дума.

96. Връзки от „Очаквани“ уебсайтове: Макар и спекулативни, някои SEO оптимисти смятат, че Google няма да се довери напълно на вашия уебсайт, докато не получите връзка към набор от „очаквани“ сайтове във вашата индустрия.

97. Връзки от лоши квартали: Връзките от така наречените „лоши квартали“ могат да навредят на вашия сайт .

98. Публикации за гости: Въпреки че връзките от публикации за гости продължават да имат стойност, те вероятно не са толкова мощни, колкото истинските редакционни връзки (плюс „ широкомащабното “ публикуване на гости може да създаде проблеми на вашия сайт).

99. Връзки от реклами: Според Google връзките от реклами не трябва да се следват. Въпреки това е вероятно Google да е в състояние да идентифицира и филтрира последвани връзки от реклами.

100. Орган за начална страница: Връзките към началната страница на препращащата страница могат да играят особено значение при оценката на тежестта на даден сайт - и следователно - на връзката.

101. Nofollow Връзки: Това е една от най-противоречивите теми в SEO. Официалната дума на Google по въпроса е:

„Като цяло не ги следваме.“

Което предполага, че го правят ... поне в определени случаи. Наличието на определен процент връзки nofollow може също да показва естествен или неестествен профил на връзката.

102. Разнообразие от типове връзки: Наличието на неестествено голям процент от вашите връзки, идващи от един източник (т.е. профили на форуми, коментари в блогове), може да е признак на уебспам. От друга страна, връзките от различни източници са признак на естествен профил на връзките.

103. „Спонсорирани“ или „UGC“ тагове: Връзките, маркирани като „rel = спонсорирани“ или „rel = UGC“, се третират по различен начин от нормалните „последвани“ или rel = nofollow връзки.

104. Контекстуални връзки: Връзките, вградени в съдържанието на дадена страница, се считат за по-мощни от връзките на празна страница или намират другаде на страницата.

 
Контекстна обратна връзка

105. Прекомерните 301 пренасочвания към страница: Препратките, идващи от 301 пренасочвания, разреждат някои PageRank, според видеоклипа за помощ за уеб администратори .

106. Вътрешен текст на котва за връзка: Текстът на котва за вътрешна връзка е друг сигнал за уместност. Въпреки това, вътрешните връзки вероятно имат много по-малко тегло от котвата, който идва от външни сайтове.

107. Приписване на заглавието на връзката: Заглавието на връзката (текстът, който се появява, когато задържите курсора на мишката върху връзка) може също да се използва като слаб сигнал за уместност.

108. Държавен TLD на референтния домейн: Получаването на връзки от специфични за държавата разширения на домейн от най-високо ниво (.de, .cn, .co.uk) може да ви помогне да се класирате по-добре в тази държава.

109. Местоположение на връзката в съдържанието: Връзките в началото на част от съдържанието могат да имат малко по-голяма тежест от връзките, поставени в края на съдържанието.

връзка местоположение

110. Местоположение на връзката на страницата: Важно е къде се появява връзка на страница. Като цяло, вградената в съдържанието на страницата връзка е по-мощна от връзката в долния колонтитул или страничната лента.

111. Свързване на релевантността на домейн: Връзка от сайт в подобна ниша е значително по-мощна от връзка от напълно несвързан сайт.

112. Уместност на ниво страница: Връзката от съответна страница също предава повече стойност.

113. Ключова дума в заглавието: Google дава допълнителна любов към връзки от страници, които съдържат ключовата дума на вашата страница в заглавието („Експерти, свързващи с експерти“.)

114. Положителна скорост на връзката: Сайт с положителна скорост на връзката обикновено получава увеличение на SERP, тъй като показва, че вашият сайт нараства популярността.

скорост на връзката

115. Отрицателна скорост на връзката: От друга страна, отрицателната скорост на връзката може значително да намали класирането, тъй като това е сигнал за намаляване на популярността.

116. Връзки от страници „Хъб“: Алгоритъмът на върха на хълма предполага, че получаването на връзки от страници, които се считат за най-важни ресурси (или хъбове) по определена тема, се получава специално.

117. Връзка от сайтове за власт: Връзка от сайт, считан за „сайт на власт“, ​​вероятно предава повече сок, отколкото връзка от малък, относително неизвестен сайт.

118. Свързан с като Wikipedia Източник: Въпреки че връзките са nofollow, мнозина смятат, че получаването на връзка от Wikipedia ви дава малко допълнително доверие и авторитет в очите на търсачките.

119. Съвместни събития: Думите, които обикновено се появяват около вашите препратки, помагат на Google да кажете за какво става въпрос в тази страница .

 
Свързване на съпътстващи събития

120. Възраст на обратните връзки : Според патент на Google , по-старите връзки имат по-голяма сила на класиране, отколкото новоотсечените препратки.

121. Връзки от реални сайтове срещу „Splogs“: Поради разпространението на блогови мрежи Google вероятно придава по-голяма тежест на връзките, идващи от „реални сайтове“, отколкото от фалшиви блогове. Те вероятно използват сигнали за взаимодействие между марката и потребителя, за да правят разлика между двете.

122. Профил на естествени връзки: Сайт с „естествен“ профил на връзката ще се класира високо и ще бъде по-траен за актуализации от този, който очевидно е използвал стратегии с черни шапки за изграждане на връзки.

123. Взаимни връзки: Страницата на схемите за връзки на Google изброява „Прекомерен обмен на връзки“ като схема за връзка, която трябва да се избягва.

124. Потребителски връзки за съдържание: Google може да идентифицира UGC спрямо съдържанието, публикувано от действителния собственик на сайта. Например, те знаят, че връзка от официалния блог на WordPress.com е много по- различна от връзка от besttoasterreviews.wordpress.com.

125. Връзки от 301: Връзките от 301 пренасочвания могат да загубят малко сок в сравнение с директна връзка. Въпреки това, Мат Кътс казва , че на 301 са подобни на преки връзки

126. Употреба на Schema.org: Страниците, които поддържат микроформати, могат да се класират над страници без него. Това може да е пряк тласък или фактът, че страниците с микроформатиране имат по-висок CTR на SERP:

 
Използване на ORG на схема в Google SERP

127. TrustRank на сайта за свързване: Достоверността на сайта, свързващ се с вас, определя колко „TrustRank“ ще бъде предаден на вас.

128. Брой изходящи връзки на страницата: PageRank е краен. Връзка на страница със стотици външни връзки преминава по-малко PageRank, отколкото страница с шепа изходящи връзки.

129. Форум връзки: Поради спама на индустриално ниво, Google може значително да обезцени връзките от форуми.

130. Брой думи на свързващото съдържание: Връзката от публикация с 1000 думи обикновено е по-ценна от връзката вътре в фрагмент от 25 думи.

131. Качество на свързващото съдържание: Връзките от зле написано или предено съдържание не преминават толкова голяма стойност, колкото връзките от добре написано съдържание.

132. Връзки в целия сайт : Мат Кътс потвърди, че връзките в целия сайт са „компресирани“, за да се броят като една връзка.

Взаимодействие с потребителя

133. RankBrain: RankBrain е алгоритъмът на AI на Google. Мнозина вярват, че основната му цел е да измери как потребителите взаимодействат с резултатите от търсенето (и да ги класират съответно).

134. Органична честота на кликване за ключова дума : Според Google страниците, върху които се кликва повече в CTR, могат да получат SERP тласък за конкретната ключова дума.

 
Тълкуване на експерименти на живо

135. Organic CTR за всички ключови думи : на даден сайт органичен CTR за всички ключови думи тя се нарежда на човека може да бъде основа, взаимодействие с потребителя сигнал (с други думи, на " качествен рейтинг" за органичните резултати ).

136. Скорост на отпадане: Не всеки в SEO се съгласява с важността на степента на отпадане, но може да е начин Google да използва своите потребители като тестери за качество (в крайна сметка страниците с висока степен на отпадане вероятно не са чудесен резултат за тази ключова дума) . Също така, скорошно проучване на SEMRush установи корелация между степента на отпадане и класирането в Google.

скорост на отпадане seo

137. Директен трафик: Потвърдено е, че Google използва данни от Google Chrome, за да определи колко хора посещават сайта (и колко често). Сайтовете с много директен трафик вероятно са сайтове с по-високо качество спрямо сайтове, които получават много малко директен трафик. Всъщност проучването SEMRush, което току-що цитирах, установи значителна връзка между директния трафик и класацията на Google.

138. Повторен трафик : Сайтовете с повтарящи се посетители могат да получат повишаване на класирането от Google.

139. Pogosticking: „ Pogosticking ” е специален тип отскок. В този случай потребителят кликва върху други резултати от търсенето в опит да намери отговора на заявката си.

 
Погостикинг

Резултатите, от които хората Pogostick могат да получат значителен спад в класирането .

140. Блокирани сайтове : Google прекрати тази функция в Chrome. Въпреки това, Panda използва тази функция, като качеството на сигнала. Така че Google все още може да използва негова разновидност.

141. Отметки на Chrome: Знаем, че Google събира данни за използването на браузъра Chrome . Страниците, които се маркират в Chrome, може да получат тласък.

142. Брой коментари: Страниците с много коментари може да са сигнал за взаимодействие и качество на потребителя. Всъщност един от служителите на Google заяви, че коментарите могат да помогнат „много“ при класирането.

 
Общност чрез коментари Помогнете много с класирането

143. Време на престой : Google обръща много голямо внимание на „ времето на престой “: колко време прекарват хората на вашата страница, когато идват от търсене в Google. Това понякога се нарича „дълги кликвания срещу кратки кликвания“. Накратко: Google измерва колко време прекарват търсачите на Google на вашата страница. Колкото по-дълго прекарано време, толкова по-добре.

Специални правила на алгоритъма на Google

144. Заявката заслужава свежест: Google дава по-нови страници тласък за определени търсения .

145. Заявката заслужава разнообразие: Google може да добави разнообразие към SERP за двусмислени ключови думи, като „Тед“, „WWF“ или „рубин“.

146. История на сърфирането на потребители : Вероятно сте забелязали това сами: уебсайтовете, които посещавате често, получават SERP тласък за търсенията си.

147. История на търсенето на потребителите: Веригата за търсене влияе върху резултатите от търсенето за по-късни търсения . Например, ако търсите „рецензии“, след това търсите „тостери“, Google е по-вероятно да класира сайтовете за прегледи на тостери по-високо в SERP.

148. Представени фрагменти: Според проучване на SEMRush Google избира съдържание на Featured Snippets въз основа на комбинация от дължина на съдържанието, форматиране, власт на страницата и използване на HTTP.

149. Географско насочване: Google дава предпочитание на сайтове с локален IP сървър и разширение на име на домейн, специфично за държавата.

150. Безопасно търсене: Резултатите от търсенето с ругатни или съдържание за възрастни няма да се показват за хора с включено безопасно търсене .

151. Ключови думи „YMYL“: Google има по-високи стандарти за качество на съдържанието за ключовите думи „Вашите пари или живот“.

152. Оплаквания по Закона за авторските права в цифровото хилядолетие (DMCA): Google „понижава“ страниците с легитимни жалби относно DMCA .

153. Разнообразие на домейни : Така наречената „ Актуализация на Bigfoot “ предполага добавяне на повече домейни към всяка страница на SERP.

154. Транзакционни търсения : Google понякога показва различни резултати за ключови думи, свързани с пазаруване, като например търсене на полети.

 
Транзакционно търсене в Google SERP

155. Локални търсения: За локални търсения Google често поставя местни резултати над „нормалните“ органични SERP.

 
Локални търсения

156. Кутия с най-важни истории: Някои ключови думи задействат полето с най-важните истории:

 
Топ истории в Google SERP

157. Предпочитание за голяма марка: След актуализацията на Vince Google започна да дава тласък на големите марки за определени ключови думи.

158. Резултати от пазаруването: Google понякога показва резултатите от Google Shopping в органични SERPs:

 
Резултати от пазаруването в Google SERP

159. Резултати от изображения: Изображенията от Google понякога се появяват в нормалните, органични резултати от търсенето.

160. Резултати от Великденско яйце: Google има около дузина резултати от Великденско яйце . Например, когато търсите „Atari Breakout“ в търсенето на изображения в Google, резултатите от търсенето се превръщат в игра (!). Извикайте на Виктор Пан за този.

161. Резултати от един сайт за марки: Домейн или ориентирани към марката ключови думи извеждат няколко резултата от един и същ сайт .

162. Актуализация на заемите до заплата: Това е специален алгоритъм, предназначен за почистване на „ много нежелани заявки “.

Сигнали за марка

163. Текст на котва за търговска марка : Фирменият котва е прост, но силен сигнал за марка.

 
Контекстуални връзки

164. Търсени маркови търсения: Хората търсят марки. Ако хората търсят вашата марка в Google, това показва на Google, че вашият сайт е истинска марка.

165. Търсене на марка + ключови думи: Търсят ли хората конкретна ключова дума заедно с вашата марка (например: „Backlinko Google фактори за класиране“ или „Backlinko SEO“)? Ако е така, Google може да ви даде повишаване на класацията, когато хората търсят в Google не марковата версия на тази ключова дума.

166. Сайтът има страница във Facebook и харесвания: Марките обикновено имат страници във Facebook с много харесвания.

167. Сайтът има Twitter профил с последователи: Twitter профилите с много последователи сигнализират за популярна марка.

168. Официална страница на компанията Linkedin : Повечето реални фирми имат фирмени страници Linkedin.

169. Известно авторство: През февруари 2013 г. изпълнителният директор на Google Ерик Шмит заяви:

„В резултатите от търсенето информацията, свързана с проверени онлайн профили, ще бъде класирана по-високо от съдържанието без такава проверка, което ще доведе до това, че повечето потребители естествено щракват върху най-добрите (проверени) резултати.“

170. Легитимност на акаунтите в социалните медии : Акаунт в социални медии с 10 000 последователи и 2 публикации вероятно се интерпретира много по- различно от друг силен акаунт от 10 000 последователи с много взаимодействия. Всъщност Google подаде патент за определяне дали акаунтите в социалните медии са истински или фалшиви.

171. Споменавания на марки за най- важните истории: Наистина големите марки се споменават непрекъснато в сайтовете с най-добрите истории. Всъщност някои марки дори разполагат с новина от собствения си уебсайт на първата страница:

 
Маркира истории в Google SERP

172. Споменавания на несвързани марки: Марките се споменават, без да се свързват с тях. Google вероятно разглежда споменаванията на марки, които не са свързани с хипервръзка, като сигнал за марка.

173. Тухла и хоросан Местоположение: Истинският бизнес има офиси. Възможно е Google да търси данни за местоположението, за да определи дали даден сайт е голяма марка или не.

Фактори за уебспам на място

174. Наказание за панда: Сайтовете с нискокачествено съдържание (особено ферми за съдържание ) са по-малко видими при търсене, след като бъдат ударени от наказание от Панда .

175. Връзки с лоши квартали: Връзката с „лоши квартали“ - като спам аптеки или сайтове за заем до заплата - може да навреди на видимостта на вашето търсене.

176. Пренасочвания: Подлите пренасочвания са голямо не-не . Ако бъде хванат, той може да получи сайт не просто наказан, но деиндексиран.

177. Изскачащи прозорци или „разсейващи реклами“: Официалният документ на Google Rater Guidelines казва, че изскачащите и разсейващи реклами са признак за нискокачествен сайт.

178. Интерстициални изскачащи прозорци: Google може да санкционира сайтове, които показват изскачащи прозорци на цялата страница за „интерстициални“ на мобилни потребители.

 
Интерстициали

179. Прекалено оптимизиране на сайта: Да, Google наистина наказва хората за свръх оптимизиране на техния сайт. Това включва: пълнене на ключови думи, пълнене на заглавни маркери, прекомерна декорация на ключови думи.

180. Gibberish Content: Патент на Google очертава как Google може да идентифицира „глупаво“ съдържание, което е полезно за филтриране на преденото или автоматично генерирано съдържание от техния индекс.

181. Страници на вратата: Google иска страницата, която показвате на Google, да бъде страницата, която потребителят в крайна сметка вижда. Ако вашата страница пренасочва хората към друга страница, това е „Страница на вратата“. Излишно е да казвам, че Google не харесва сайтове, които използват Doorway Pages.

182. Реклами над сгъвката: „ Алгоритъм за оформление на страница “ наказва сайтове с много реклами (и не много съдържание) над прегъването.

 
Search Engine Land - Google актуализира алгоритъма за оформление на страницата

183. Скриване на партньорски връзки: Прекаляването, когато се опитвате да скриете партньорски връзки ( особено с прикриване ), може да доведе до наказание.

184. Фред: Псевдоним, даден на поредица от актуализации на Google, започвайки през 2017 г. Според Search Engine Land , Фред „насочва към сайтове с ниско съдържание, които поставят приходите над това да помагат на своите потребители“.

185. Партньорски сайтове: Не е тайна, че Google не е най-големият фен на филиалите . И мнозина смятат, че сайтовете, които осигуряват приходи от партньорски програми, са подложени на допълнителен контрол.

186. Автоматично генерирано съдържание : Google разбираемо мрази автоматично генерираното съдържание . Ако подозират, че сайтът ви изпомпва компютърно генерирано съдържание, това може да доведе до наказание или деиндексиране.

187. Прекалено скулптуриране на PageRank: Прекаляването със скулптурирането на PageRank - като не се следват всички изходящи връзки - може да е знак за игра на системата.

188. IP адрес, маркиран като спам: Ако IP адресът на вашия сървър е маркиран за спам, това може да засегне всички сайтове на този сървър .

189. Спам на мета тагове: Пълненето на ключови думи може да се случи и в мета тагове. Ако Google смята, че добавяте ключови думи към заглавието и маркерите за описание в опит да изиграете алго, може да ударят вашия сайт с наказание.

Фактори за уеб спам извън сайта

190. Сайт с хакове : Ако сайтът ви бъде хакнат, той може да бъде отхвърлен от резултатите от търсенето. Всъщност Search Engine Land беше завършен деиндексиран, след като Google помисли, че е хакнат.

 
Земя за търсачки - Какво научихме, когато Google деиндексира нашия сайт

191. Неестествен приток на връзки: Внезапният (и неестествен) приток на връзки е сигурен знак за фалшиви връзки.

192. Наказание за пингвин: Сайтовете, засегнати от Google Penguin, са значително по-малко видими при търсене. Въпреки че, очевидно, Penguin сега се фокусира повече върху филтрирането на лоши връзки срещу санкционирането на цели уебсайтове.

193. Профил на връзки с висок% от нискокачествени връзки: Много връзки от източници, често използвани от SEO с черна шапка (като коментари в блогове и профили във форуми), може да са признак за игра на системата.

194. Връзки от несвързани уебсайтове: Високият процент на обратни връзки от тематично несвързани сайтове може да увеличи шансовете за ръчно наказание .

195. Предупреждение за неестествени връзки: Google изпрати хиляди съобщения „Известие на Google Search Console за открити неестествени връзки“. Това обикновено предхожда спада на класирането, макар и не в 100% от случаите .

196. Връзки с нискокачествени директории Според Google обратните връзки от нискокачествени директории могат да доведат до наказание.

197. Widget Links: Google не харесва линкове, които се генерират автоматично, когато потребителят вгради „джаджа“ на своя сайт.

198. Връзки от един и същ IP адрес от клас C : Получаването на неестествено количество връзки от сайтове на същия IP сървър може да помогне на Google да определи, че връзките ви идват от блог мрежа .

199. „Poison“ Anchor Text: Ако „отровен“ текст на котва (особено ключови думи от аптеката), насочен към вашия сайт, може да е знак за спам или хакнат сайт. Така или иначе, това може да навреди на класирането на вашия сайт.

200. Unnatural Link Spike: Патент на Google от 2013 г. описва как Google може да идентифицира дали притокът на връзки към дадена страница е легитимен или не. Тези неестествени връзки могат да се обезценят.

201. Връзки от статии и прессъобщения: Директориите на статии и прессъобщенията са били злоупотребявани до такава степен, че Google вече смята тези две стратегии за изграждане на връзки в много случаи „схема за връзки“.

202. Ръчни действия: Има няколко вида такива , но повечето са свързани с изграждането на връзки с черна шапка.

203. Продажба на връзки: Хващането на връзки за продажба може да навреди на видимостта на вашето търсене .

204. Google Sandbox: Нови сайтове, които получават внезапен приток на връзки, понякога се поставят в Google Sandbox , което временно ограничава видимостта на търсенето.

205. Google Dance: Google Dance може временно да разклати класациите. Според патент на Google това може да е начин за тях да определят дали даден сайт се опитва да играе алгоритъма или не.

 
Google dance

206. Disavow Tool: Използването на Disavow Tool може да премахне ръчно или алгоритмично наказание за сайтове, които са били жертви на отрицателна SEO.

207. Искане за преразглеждане : Успешното искане за преразглеждане може да отмени наказание.

208. Временни схеми за връзки: Google е хванал хора, които създават и бързо премахват нежелани връзки. Също така позната като схема за временна връзка.

Заключение

Това е доста списък.

За да обобщим, ето най-важните фактори за класиране на Google през 2021 г .:

 • Препращащи домейни
 • Органична честота на кликване
 • Домейн
 • Мобилност
 • Време на престой
 • Общ брой препратки
 • Качество на съдържанието
 • SEO на страницата

 

Ако имате въпроси относно СЕО оптимизацията или изработката на сайт не се колебайте да се свържете с нас.

 

SEO оптимизация

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu