30+ Joomla статистики за уеб администратори през 2021 г.

30+ Joomla статистики за уеб администратори през 2021 г.

Рядко може да се намери категория продукти, узряла с опции, но доминирана от една марка. Ако единствената система за управление на съдържанието (CMS), за която сте чували, е WordPress, вие сте част от мнозинството.

WordPress, с пазарен дял на CMS от 60%, е най-популярната опция по целия свят, докато Joomla, най-близкият му конкурент, изглежда представлява много малка част от пая. Следователно е естествено да поставим под въпрос необходимостта от преминаване през тези статистически данни на Joomla.

Те са важни за разбирането защо Joomla (стилизирана като Joomla!) Продължава да поддържа справедливия си дял от посветени потребители и разработчици. Както разясняваме по-долу, Joomla предлага отделни предимства пред WordPress (или други CMS). Знанието за тях помага на вас, крайния потребител, да прецените наличните опции, поради което отделихме време да съберем повече информация за тази мощна CMS.

Вижте това:

  • Joomla се изтегля над 118 милиона пъти .
  • На нея работят 2,5 милиона активни сайта .
  • Това прави Joomla втората по големина CMS с 3,5% пазарен дял .
  • Сред бизнес ориентираните сайтове над 9% избират Joomla .
  • Около 400 доброволци допринасят за развитието на Joomla.
  • Над 800 000 души са регистрирани в официалните форуми на Joomla.

Заедно с отговорите на често срещани въпроси, свързани с предимствата от използването на Joomla, тези статистически данни също предоставят подходяща информация за световното използване на Joomla, нейната история и силната общност на разработчиците.

Да говорим направо!

Статистика за използването на Joomla

Joomla нараства популярността си. Макар да не е толкова доминиращ като WordPress, CMS вижда справедливия си дял от сайтове и приложения.

1. Joomla е втората най-широко използвана CMS в света.

(Източник: W3Techs)

Както бе споменато във въведението, Joomla е втората най-популярна CMS в света от няколко години, като WordPress е явният лидер. Drupal е доста близък 3-ти, следван от Squarespace и Shopify. Както виждаме по-надолу, има конкретни причини, поради които много разработчици и потребители продължават да се кълнат в Joomla.

2. Joomla е изтеглена над 118 милиона пъти.

(Източник: Joomla)

Joomla е 100% безплатна система за управление на съдържанието, която е изтеглена повече от 118 милиона пъти - ръст от 21 милиона от началото на 2020 г. и 25 милиона от 2019 г. Това не е същото като броя на активните потребители на Joomla по целия свят, но това показва, че CMS продължава да се радва на значително следване.

3. Joomla управлява 2,2% от световната мрежа.

(Източник: W3Techs)

И така, колко от интернет е Joomla? На него работят около 2,2% от всички уебсайтове в света, което звучи малко само докато разберете колко голяма е глобалната мрежа. Разбира се, това е по-малко от 10% от обхвата, постигнат от WordPress.

4. Joomla има пазарен дял в глобален CMS от 3,5%.

(Източник: W3Techs)

Около 54% ​​от всички уебсайтове в света използват добре позната CMS. Около 3,5% от тези сайтове, използващи CMS, разчитат на Joomla. Това е нещо като спад в пазарния дял спрямо миналата година, но Joomla все още се държи срещу нарастващия прилив на използване на WordPress.

5. Повече от 2,5 милиона уебсайтове по целия свят използват Joomla.

(Източник: Построен с)

Как тези проценти се превръщат в реални числа? Колко уебсайта използват Joomla в абсолютно изражение? Според данните в края на 2018 г. малко над 2,5 милиона уебсайта използват CMS в световен мащаб. От тях най-голямата част - около 25 000 - са в САЩ.

6. Сред първите 100 000 най-посещавани уебсайта, повече от 1000 използват Joomla.

(Източник: Built With)

Делът на Joomla сред най-популярните сайтове е сравнително по-нисък. Използва се само от 1% от топ 100 000 сайта. Но важното е да се отбележи, че противно на това, което мнозина биха могли да повярват, остават много популярни сайтове, които са избрали да се доверят на Joomla над WordPress или други опции.

7. Сред топ 1 милион уебсайта, повече от 20 000 използват Joomla.

(Източник: Built With)

Статистиката на уебсайтове на Joomla е малко по-добра в списъка с милиони най-популярни, с дял от 2%. По-късно в тази публикация има повече информация за някои от най-популярните сайтове, базирани на Joomla.

8. Над 9% от бизнес уебсайтовете използват Joomla.

(Източник: Joomla)

Интересното е, че Joomla има значително по-висок дял сред бизнес-фокусираните уебсайтове. Основните силни страни на CMS, като сигурност и гъвкавост, я правят особено подходяща за бизнес употреба. Използването на CMS също е малко по-сложно от WordPress и екосистемата на Joomla не може да съответства на огромния брой управлявани услуги за хостинг на WordPress , което означава, че Joomla често налага наемане на разработчик - нещо, което обикновено е по-лесно за бизнеса, отколкото за отделен блогър.

9. 300+ уебсайта на Joomla се добавят всеки ден.

(Източник: YouTube)

Изненадващо голям брой сайтове на Joomla се появяват ежедневно в интернет. Това е основна индикация, че CMS продължава да се развива, като редовно привлича нови ентусиасти на Joomla.

10. Версия 3 на Joomla се използва от 75,2% от всички уебсайтове, които използват CMS.

(Източник: W3Techs)

Досега има три версии на Joomla, като 4-та се очаква да излезе през 2021 г. 24,8% от потребителите на Joomla все още използват версии 1 и 2.

Основни предимства на Joomla

Въпреки че не е толкова лесен и лесен за използване като WordPress, Joomla има надмощие в няколко области.

11. Joomla печели наградата CMS Critic People's Choice за най-добър безплатен CMS четири години подред.

(Източник: Joomla)

През последните 13 години Joomla спечели близо 20 големи награди и признания, не по-престижни от CMS Critic People's Choice Awards, които доминира непрекъснато от 2014 г. WordPress го спечели последно през 2013 г. Това доказва, че няма окончателно отговор на въпроса: „Коя е най-добрата CMS?“

12. Joomla е избрана за организация на Google Summer of Code Mentor 10 пъти.

(Източник: YouTube)

Това е друго голямо постижение в общността с отворен код. Joomla продължи да посвещава ресурсите си за наставници на нови разработчици, което също спомогна за укрепването на нейната общност.

13. Най-добрите предимства на използването на Joomla включват по-добро управление на потребителите, гъвкавост при показване на нестандартно съдържание и вградена многоезична поддръжка.

(Източник: Kinsta)

За специфичните силни страни на Joomla говорихме по-рано. Потребителите му признават важните предимства, предоставени от CMS, които са признати и чрез независими и всеобхватни проучвания. Ако някой от тези фактори е сред решаващите критерии за вас, Joomla бързо става очевидният избор.

14. Joomla предлага над 70 пакета за превод на ядрото.

(Източник: Joomla)

Създаването на многоезични уебсайтове с Joomla е прост и ясен процес, което го прави задължителен за организациите с екипи от различни култури и езици. Ако статистиката на вашия блог също така рутинно показва посетители от цял ​​свят, предлагайки съдържание на множество езици ключ към набиране на популярност. Освен това заместването на езика в Joomla е много просто; можете да промените текста в съответствие с вашите изисквания без никакви познания за кодиране.

15. Има хиляди безплатни и платени шаблони за Joomla.

(Източник: Joomla)

Не е възможно да се даде конкретен брой налични шаблони, тъй като новите продължават да се добавят както на официалния уебсайт на Joomla, така и от независими разработчици, но тази широка гама предлага на всеки потребител огромна гъвкавост при избора на външен вид на техния уебсайт. Предимство на Joomla е, че ви дава възможност да използвате повече от един шаблон на един уебсайт.

16. Според официалната статистика на Joomla, тя има близо 8000 разширения.

(Източник: Joomla)

Точно както WordPress има плъгини за разширяване на основната функционалност по много начини, Joomla има разширения. Повечето от тях са достъпни за изтегляне от постоянно разширяващ се списък в Joomla Extensions Directory, докато други могат да бъдат намерени с независими разработчици. Докато разширенията и темите на Joomla са по-малко от техните колеги в WordPress, те показват по-голяма сигурност и стабилност благодарение на строгия процес на одит, с който е известна общността на Joomla.

17. Joomla предлага родни за SEO функции.

(Източник: CMS Critic)

Най-важните SEO функции са вградени в Joomla. Не е необходимо да инсталирате отделни плъгини (или разширения), за да стартирате SEO. Разбира се, разработчиците на Joomla настоятелно препоръчват използването на добавки за засилване на SEO на вашия сайт.

18. Joomla се предлага с вградена функционалност за повишаване на производителността.

(Източник: Настройка на уебсайта)

Репутацията на Joomla по отношение на производителността е много силна сред общността на разработчиците и с основателна причина. Например можете да активирате кеширане и компресиране на Gzip направо от таблото за управление. Освен това има налични разширения, които правят сайта още по-бърз.

19. Joomla е по-сигурна от WordPress.

(Източник: Themeisle)

Joomla се доставя с опция за принудително свързване през SSL и друга за 2FA. Сравнението на WordPress - Joomla работи в полза на последния и в този случай. С WordPress е почти невъзможно да се гарантира, че всеки плъгин използва стандарти за безопасност. От друга страна, Joomla предлага собствен набор от разширения за сигурност, а разработчиците поддържат списък с разширения с известни уязвимости.

20. Най-популярните уебсайтове, използващи Joomla, включват тези на Харвардския университет, IKEA, Linux, музея Гугенхайм и The Fashion Spot.

(Източник: Cloud Ways)

Още в началото споменахме, че има някои много популярни и с голям трафик уебсайтове, които са избрали да отидат с Joomla поради силните му страни. Те включват най-добрите бизнеси, образователни институции и организации с нестопанска цел.

21. Някои от най-невероятните сайтове на Joomla са представени на сайта Joomla.org.

(Източник: Joomla)

Много примери за възможностите, предлагани от Joomla, можете да видите в раздела за витрини на официалния сайт на Joomla. Тези уебсайтове използват основната функционалност на CMS, както и голямото разнообразие от разширения и шаблони, за да представят подробно всичко, което можете да направите с Joomla.

22. Joomla е най-добрият CMS за създаване на социални мрежи.

(Източник: Настройка на уебсайта)

Силните страни на Joomla се открояват особено много, ако искате компонент за социална мрежа на вашия уебсайт. Той има много вградена функционалност за сайтове за членство, форуми и други начини за активиране на генерирано от потребителите съдържание. Има и разширения за допълнително увеличаване на възможностите му в тази област. Най-популярните разширения за социални мрежи са JomSocial, Community Builder и EasySocial.

23. Противно на общоприетото схващане, Joomla предлага мощни възможности за блогове.

(Източник: Joomla Beginner)

Статистиката за блоговете показва, че WordPress е ясно предпочитание като платформа за блогове . Също така е широко разпространено мнението, че Joomla не е подходящ за блогове. Част от тази лоша репутация е оправдана, но ядрото на Joomla подобри значително своята функционалност за блогове през годините. Плюс това, отличните разширения като K2, EasyBlog, ZOO, RSBlog и CJBlog позволяват на блогърите толкова контрол и лекота на използване, колкото биха намерили в WordPress.

24. Най-популярното разширение за Joomla, свързано с електронната търговия, е VirtueMart.

(Източник: Joomla Beginner)

Въпреки че WordPress има значително предимство пред Joomla в света на електронната търговия, последният предлага някои отлични решения и в тази област, включително много разширения и шаблони за целта. Освен VirtueMart, други популярни разширения, свързани с електронната търговия, са EShop, J2Store, HikaShop и MijoShop. Joomla със сигурност има котлети и гъвкавост да се конкурира с пълни платформи за електронна търговия.

Обща статистика на Joomla

Ето някои често неизвестни факти за тази страхотна система за управление на съдържанието.

25. От колко време е Joomla? В сегашния си вид от 2005г.

(Източник: Уикипедия)

Казваме „в сегашния си вид“, защото Joomla е резултат от форк на Mambo, по-стара CMS с отворен код, която беше прекратена през 2008 г. Софтуерът е подкрепен от Open Source Matters, американска организация с нестопанска цел . Името Joomla е англицизираният правопис на суахили думата jumla , което означава „всички заедно“.

26. Joomla е напълно управлявана от общността CMS с отворен код.

(Източник: YouTube)

Силата на всеки софтуер с отворен код се крие в неговата общност и Joomla продължава да бъде подкрепяна от много силна кохорта от разработчици, разпространени по целия свят.

27. Кодът на Joomla е имал 29 000+ ангажименти, направени от 780+ участници.

(Източник: YouTube)

Според официалната статистика на Joomla, споделена на световната конференция Joomla през 2017 г., основните разработчици, които са близо 800, са направили над 29 000 ангажименти, представляващи над 370 000 реда код.

28. Joomla има активна общност от близо 700 000 членове.

(Източник: YouTube)

Освен тези основни разработчици, близо 700 000 разработчици и потребители взаимодействат редовно на форума на Joomla, за да обсъждат разработките на софтуера. Всъщност Joomla има една от най-силните потребителски общности в целия софтуер с отворен код.

29. Има 180 групи потребители на Joomla, разпространени по целия свят.

(Източник: Joomla)

Освен онлайн взаимодействия, общността на Joomla също се поддържа жива и силна от над 180 потребителски групи в различни градове по света. Ако сте нов потребител на Joomla, има голяма вероятност да има близка до вас потребителска група, която може да ви помогне да се запознаете с CMS.

30. Глобалната общност на Joomla имаше над 35 големи събития през 2018 г.

(Източник: Joomla)

И накрая, разработчиците и потребителите на Joomla също се срещат на събития, провеждани по целия свят. Само през 2018 г. имаше повече от 35 големи събития като JoomlaDays и JoomlaCamps в Италия, Германия, Австрия, Бразилия и САЩ.

Ключова статистика за Joomla 2021

  • Въпреки очевидното и съществено доминиране на пазара на CMS от WordPress, Joomla продължава да поддържа стабилна глобална потребителска база.
  • Това се обуславя от някои важни предимства, които Joomla може да предложи, които могат да бъдат подходящи за вашите специфични нужди. Те включват по-голяма сигурност, повече гъвкавост, по-добро управление на потребителите и много силна многоезична функционалност.
  • Статистиката на Joomla също така показва, че тя далеч не е продукт в смъртната си смърт; напротив, Joomla остава процъфтяващо, движено от общността движение с отворен код, което продължава да отговаря на изискванията на потребителите.

Инфографика:

Вижте и нашите услуги за изработка на Джумла сайт.

 

Уеб дизайн

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu