Core Web Vitals

5 стъпки за подобрение на Core Web Vitals и повишение на СЕО

Вече е потвърдено, че Core Web Vitals ще се превърне във фактор за класиране при търсене през май 2021 г. с актуализацията на опита на страницата (Page Experience). Това означава, че докато качественото съдържание все още е на първо място, техническата страна на вашето SEO ще придобие още по-голямо значение.

И така, какво означава това и как можете да се подготвите за него? В тази публикация ще ви подготвим за Core Web Vitals и след това ще предоставим пет стъпки, които можете да приложите, за да сте сигурни, че вашият сайт отговаря на тази актуализация на алгоритъма:

 1. Намалете изпълнението на Javascript
 2. Приложете lazy loading за снимките
 3. Оптимизирайте и компресирайте изображенията
 4. Осигурете правилни размери за изображения и вграждания
 5. Подобрете времето за реакция на сървъра

Какво представлява Core Web Vitals?

Core Web Vitals са сигнали на страници, които оценяват потребителското изживяване на уебсайт. Просто казано, тези сигнали измерват колко бързо потребителите ще могат да взаимодействат с вашия уебсайт и какъв резултат ще получат. Тези сигнали също измерват колко лесно е за потребителите да навигират през уебсайта.

Ако подобрите практическата работа на потребителите и като цяло направите уебсайта си по-добър, толкова по-добри ще бъдат резултатите от опита ви.

подобряване на основните жизнени показатели на уеб

Източник на изображението

Има три основни показателя за Web Vitals:

 1. Най-голямата Contentful Paint (LCP) измерва колко бързо най-големият елемент (изображения, видеоклипове, анимации, текст и т.н.) може да се зареди и да се появи на уебсайт.
 2. Cumulative Layout Shift (CLS) гарантира, че страниците на уебсайта са без неочаквани, объркващи движения, които могат да попречат на потребителите да консумират съдържанието.
 3. First Input Delay (FID) показва колко отзивчиви са страниците на уебсайта, когато потребителите взаимодействат с тях за първи път. Той също така измерва колко бързо браузърът на уебсайт може да предостави резултат на потребителите.

Изображението по-долу показва времевата рамка, която показва резултата от основните показатели на мрежата - добър, нуждае се от подобрение и лош. Съветите, обяснени в следващите параграфи, ще помогнат на собствениците на уебсайтове да подобрят основния си рейтинг в мрежата от лош на добър.

подобряване на основната таблица на жизнените показатели

Източник на изображението

Сега да продължим със съветите!

5 съвета за подобряване на основните Ви жизнени показатели

За да видите колко добре се представя вашият уебсайт по отношение на основните уеб важни показатели, трябва да изпълните бърз тест за анализ на ефективността на уебсайта. За целта можете да използвате инструменти от Google като Search Console и Page Speed ​​Insights и други инструменти като GTmetrix.

Ако изготвяте отчети за ефективността с помощта на различни инструменти, струва си да сравните резултатите и да подобрите страницата си по-ефективно.

подобряване на основните уеб жизнени показатели LCP FID CLS

Източник на изображението

1. Намалете изпълнението на JavaScript (JS)

Ако отчетът ви показва лош резултат от FID, това означава, че страницата ви взаимодейства с потребители над 300 милисекунди. Трябва да помислите за намаляване и оптимизиране на вашето JS изпълнение. Това означава, че времето между изпълнението на JS кода на вашата браузър и страницата е намалено.

Също така е важно да използвате възможно най-малко памет. Защо? Всеки път, когато кодът на вашия сайт поиска браузър, той запазва нова памет, която спира JavaScript и може да забави страницата.

Според Google един от начините да намалите изпълнението е чрез отлагане на неизползвания JS.

За да видите дали вашият уебсайт има неизползван JavaScript:

Първо отидете на уебсайта си и натиснете десния бутон на мишката и изберете „Проверка“.

подобряване на основните уеб жизнени показатели инспектиране
 • След това кликнете върху „Източници“ и потърсете три точки отдолу. Трябва да добавите инструмент - „Покритие“. След като сте го добавили, натиснете функцията за зареждане.
подобряване на основните източници на жизненоважни уеб

Когато зареждането приключи, ще видите колко JavaScript не се използва на вашата уеб страница.

подобряване на основните уеб vitals

Когато осъзнаете количеството неизползван JS, трябва да започнете да го намалявате. Един от начините, по който можете да го направите, е чрез разделяне на кода. Това означава да отделите един пакет JavaScript (комбинирани файлове в един пакет, за да се избегнат твърде много HTTP заявки, необходими за зареждане на страница) на по-малки парчета.

2. Приложете lazy loading за снимките

Ако показвате изображения на вашия сайт, от решаващо значение е да приложите lazy loading, така че оценката на UX и основните витални показатели на вашия сайт да не се навреди. lazy loading позволява зареждането на изображения в точния момент, когато потребителите превъртат надолу през страницата, като не нарушават скоростта на зареждане на уебсайта и постигат вашия LCP резултат на първо ниво.

Другите предимства на lazy loading са:

 • Ефективността на вашия сайт ще бъде подобрена.
 • Това ще ограничи използването на честотната лента.
 • Той може да подобри SEO на вашия сайт .
 • Това ще задържи посетителите ви на страницата и ще намали степента на отпадане.

Дали lazy loading ще бъде от полза за вашия сайт? Според HubSpot, ресурсите казват, че за тези страници, съдържащи много изображения, анимации или видеоклипове (известни още като тежки елементи), lazy loading ще се счита за задължително. Няма обаче определени правила, за кои страници трябва да се изпълнява lazy loading. Така че, ако оценката на LCP на вашия сайт е лоша, трябва да помислите да опитате отложено зареждане на снимки и след това да сравните резултатите преди и след внедряването.

мързеливо натоварване

3. Оптимизирайте и компресирайте изображенията

Звучи съвсем очевидно, не мислите ли? За много уебсайтове обаче най-големите елементи са изображенията. Така че е от решаващо значение да ги оптимизирате, защото това може да направи страницата ви значително по-лека, като по този начин подобри скоростта на зареждане, LCP резултат, UX и класирането ви в търсачките .

Можете да намалите общия размер на страницата, като компресирате изображения с малки jpg и подобрите резултатите си от LCP. Може би си мислите, че компресията на изображението ще унищожи качеството или разделителната способност. Е, всъщност можете да видите разликата само когато увеличите или изображението е запазено в грешен формат. Винаги се опитвайте да използвате jpg формат за пейзажни изображения и png за графики. Можете също да използвате формати от следващо поколение като JPEG 2000, JPEG XR или WebP, но ние предлагаме да направите предварително проучване.

Освен компресирането, друго важно нещо е да активирате мрежа за доставка на съдържание (CDN) за изображения. CDN е мрежа от сървъри по целия свят, която съхранява вашето съдържание. Тъй като сървърите се разпространяват на много различни места, изображенията могат да се обслужват по-бързо от най-близкия до потребителите сървър.

подобряване на основните уеб жизнени функции компресиране на изображения

4. Осигурете правилни размери за изображения и вграждания

Резултатът от CLS над 0,1 е посочен като лош и обикновено се причинява от елементи като изображения , реклами или вграждания без размери в CSS файла. Ако искате да подобрите своя CLS резултат, размерите имат значение. Важността на задаването на подходяща ширина и височина помага на браузъра да разпредели правилното количество пространство на страницата, докато елементът се зарежда.

Например, ако размерите на изображението не са с подходящ размер, то обикновено се появява по-късно на страница. Докато потребителят консумира съдържанието , то може внезапно да падне, защото изображението без подходящи размери не може да се зареди достатъчно бързо. В този случай браузърът не разбра колко място е необходимо за това конкретно изображение.

Така че, за да избегнете тази промяна на изображението, можете по-рано да запазите място, където изображението да се показва. Този вид действие ще избегне разместването на оформлението, ако е заредено извън екрана.

Уверете се, че сте задали и правилни размери за вграждане, като например при вмъкване на видеоклипове от YouTube във вашия сайт. По подразбиране видеото може да изглежда добре от задната страна, но може да изглежда супер голямо или объркано отпред. Ако случаят е такъв, има проблем с размерите и трябва да ги промените.

По-долу можете да видите ръководство стъпка по стъпка за намиране на вграждане за видеоклип в Youtube. Научете как да промените размерите и се уверете, че избраният видеоклип изглежда страхотно на вашия сайт.

Как да преоразмерите видеоклипа в YouTube, който искате да покажете:

Отворете видеоклипа в Youtube, който искате да добавите към вашия сайт. След това намерете бутона за споделяне и изберете опцията <> Вграждане.

подобряване на основните уеб жизненоважни вградени видеоклипове

След това ще се появи цялата информация, включително размерите. Сега трябва да копирате кода в задната част на уебсайта си и да го промените на правилната ширина и височина, които отговарят на вашия сайт.

подобряване на основните уеб жизнени показатели преоразмеряване на YouTube видео

5.  Подобрете времето за реакция на вашия сървър

Google казва: "Колкото по-дълго отнема браузър за получаване на съдържание от сървъра, толкова по-дълго е необходимо да изобрази нещо на екрана. По-бързото време за реакция на сървъра директно подобрява всеки един показател за зареждане на страници, включително LCP."

Най-важното е, че дългото време за реакция на сървъра може да повлияе отрицателно не само на SEO, но и на UX.

За да измервате времето за реакция на сървъра, използвайте Time to First Byte (TTFB), което идентифицира времето, в което уеб браузърът на потребителя получава първия байт от съдържанието на вашата страница.

Преди да започнете обаче, съберете данните за текущата производителност на вашия сървър, за да разберете как се справяте. След като направите доклада, ето съвети, които ще ви помогнат:

 • Проверете колко бърз е вашият уеб хостинг.
 • Използвайте CDN за вашия сайт.
 • Прегледайте своите приставки. Защо? Това е така, защото всеки плъгин идва с допълнително тегло за вашата страница, което може да повлияе отрицателно на ефективността на вашия сайт. Оставете само необходимите.

Google предлага времето за реакция на сървъра да бъде по-малко от 600 милисекунди.

подобряване на времето за реакция на сървъра на основните уеб важности

 

Подобрете основните си жизнени показатели с тези 5 съвета

Въпреки че Core Web Vitals ще се появи след 1 месец, жизненоважно е вече да работите върху тяхното подобряване. Тъй като отчетите за жизненоважни данни са налични, използвайте инструментите, споменати по-горе, и сравнете резултатите от вашия сайт преди и след отстраняване на грешките.

Не забравяйте, че задната част на вашия уеб сайт работи ръка за ръка с предния край, така че не забравяйте да оптимизирате задната част, за да осигурите най-доброто потребителско изживяване по отношение на скоростта на зареждане, визуалната стабилност и интерактивността . Освен това би помогнало, ако не забравите за съществуващите сигнали за търсене на Google - удобство за мобилни устройства, безопасно сърфиране, HTTPS, натрапчиви указания за интерстициал.

GTmetrix заявява: „Като предимно Он пейдж оптимизация, намаляването на TTFB може да допълни разработката ви отпред, за да подобри значително производителността.“

Уеб дизайн, SEO оптимизация

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu