6 копирайтинг хакове за повишаване на реализации в уебсайтове

6 копирайтинг хакове за повишаване на реализации в уебсайтове

Вероятно имате уебсайт не само за престиж, но и за увеличаване на печалбата. Искате посетителите ви да предприемат определено действие, независимо дали се регистрират за вашия имейл бюлетин, свързват се с вас за допълнителна информация или просто четат сайта ви, който ще показва реклами, която ще генерира приходи.

За да генерирате печалба от вашия уебсайт, качеството на писането ви трябва да бъде привлекателно и примамливо. Ако искате хората да направят нещо, не можете да предположите, че те автоматично ще схванат това, което искате. Вместо това трябва да им го предложите и да го направите много ясно чрез езика, който използвате на сайта си.

За съжаление тази важна стъпка се пренебрегва от много търговци. Съсредоточаването върху качеството на съдържанието обаче е много важно. Трябва да следвате много съвети и трикове, които ще ви помогнат да генерирате по-добро съдържание и да стимулирате повече реализации.

Обмислете следните копирайтинг трикове, когато се опитвате да стимулирате повече реализации в уебсайта:

Заглавията имат значение

Трябва да мислите за заглавията на уебсайта си като за първото парче текст, с което човек влиза в контакт, когато посещава уебсайта ви. Въпреки че това може да е интригуващото изречение в горната част на вашата страница, това може да е и първият ред в изскачащия прозорец за включване в списъка ви с имейл или текстът, който се появява в заглавното изображение на вашата целева страница.

Днес ние сме постоянно свръхстимулирани и имате само няколко секунди, за да привлечете нечие внимание. Лошо написаните заглавия няма да го направят. Независимо къде е заглавието ви на страницата, трябва да е убедително.

Когато се опитвате да напишете добро заглавие, трябва да започнете с търсене онлайн за „‘headline swipe files’“, където ще намерите чудесни примери за текст на заглавие в различни рекламни носители. Проучете всеки пример и се опитайте да определите какво работи и кое не. Не плагиатствайте, а се опитайте да възпроизведете същите емоционални тригери, които правят заглавията завладяващи.

Вижте още: Най-важното правило в копирайтинга

Заглавията са прекрасен елемент за вашите програми за A/B и сплит тестване. Тестването на едно заглавие срещу друго е фантастичен начин да научите изкуството на копирайтинга, като същевременно стимулирате разговорите.

Разкажете историята

Разкажете историята си и дайте на марката си личност, с която хората могат да се свържат. Направете услугата си свързана с посетителите на вашия уебсайт и ще забележите огромен тласък в реализациите. Историите работят като по чудо за конверсии. Потребителите са доста усъвършенствани и са имунизирани срещу продажбите, които са твърде натрапчиви. Историите имат способността да предизвикат емоция и по този начин да привлекат посетителите на уебсайта Ви към съдържанието на страницата Ви за конверсия.

Съсредоточете се върху един призив за действие

Съсредоточете се върху един призив за действие и улеснете посетителите на сайта си. Насърчаването на читателите ви да правят твърде много различни неща едновременно ще убие вашите реализации. Например, ако помолите читателите си да закупят продукт с висока цена, но също така ги помолите да маркират страница, да се върнат и да се позоват на някоя от другите ви статии Или да помислят за нещо напълно несвързано, няма вероятност посетителят на вашия уебсайт да купи вашия продукт.

Когато пишете съдържание за посетителя на вашия уебсайт, вие се опитвате да го убедите да предприеме определено действие. Важно е да решите предварително каква точно е тази спецификация и как ще ги накарате да я следват.

Започнете с първата чернова на копието и се съсредоточете върху призива си за действие. След като приключите с първия си проект, не забравяйте да прегледате своето копие и да посочите всички места, където сте помолили посетител да предприеме противоречиви действия. Премахнете това противоречиво действие и позволете на посетителя си да се съсредоточи върху конкретния ви призив за действие.

Създайте усещане за спешност

Създаването на чувство за спешност е ефективно, виждали сме го отново и отново! Най-лошото обаче, което можете да направите, е да създадете и публикувате текст, което гласи „Побързайте и действайте сега - тази промоция е добра само за ограничен период от време!“

Насърчаването на недостиг или чувство за спешност, когато няма нужда, само ще навреди на доверието, което сте изградили с посетителите си.

Като алтернатива, помислете за внедряване на действителен недостиг или спешност в копието на вашия уебсайт. Например, ако искате да проведете промоция, чувствителна към времето, която дава на хората определен брой часове да вземат решение, рекламирайте го и го изключете, след като определеното време приключи.

Ако все пак решите да предложите определен брой копия на вашия продукт на намалена цена, не забравяйте да върнете копието си обратно на първоначалната цена, след като зададеният номер бъде продаден. Това ще ви помогне да запазите доверието и да използвате ефективно идеята за недостиг.

Премахване на възраженията

Да накараш хората да правят точно това, което ти искаш, не е лесно. Хората са скептични, както трябва да бъдат. Да ги накарате да въведат информация за кредитната си карта, имейл адреси или телефонни номера не е лесна задача.

Можете да подобрите шансовете си и да изградите доверие на посетителите на уебсайта си като премахнете възраженията. Например вие сте бизнес, който обмисля да инвестира в продукт с висока цена. Знаете, че би било полезно за вашия бизнес, но е трудно да се оправдае харченето на толкова много пари.

Вероятно бихте били по-склонни да инвестирате в продукта, ако имаше 60-дневна гаранция за връщане на парите. Може би ако текстът на сайта съдържа уверения, че продуктът ще удвои текущите ви приходи, няма да се колебаете.

Преди да публикувате съдържанието на уебсайта си, помислете за това. Прочетете копието си няколко пъти. Преструвайте се, че четете съдържанието си за първи път, и определете какви възражения бихте имали. Не е задължително те да са свързани с цената, често са възражения относно това дали даден артикул е безопасен или ще работи за тях.

Когато отделите време за идентифициране на тези възражения навреме, можете да предприемете необходимите стъпки за тяхното отстраняване и следователно да увеличите очаквания процент на реализация.

Изпълнете желанията на клиентите

Разберете своите клиенти и техните желания, за да ги изпълнявате правилно. Това ще проправи пътя за повече реализации на сайтовете. Това е възможно само когато създавате съдържание, което е свързано. Посетителите ви трябва да могат да намерят точните фрази и думи, които изразяват техните желания. Ако успеете да идентифицирате най-силните желания на посетителя си, това ще ви донесе повече посетители на сайта.

Винаги е добра идея да приложите проучване за потребителите и посетителите на уебсайта си. Ако се стремите да насърчите посетителите си да се отворят към вас, тогава няма смисъл да задавате въпроси със затворен тип с множество възможности за избор. Вместо това, въпросите трябва да са с отворен край и да се отнасят до продукта или услугата, които се опитвате да продадете.

Ако не нуждаете от професионални копирайтинг услуги не се колебайте да се свържете с нас. 

Маркетинг

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu