6 прогнози за уеб дизайна през 2023 г

6 прогнози за уеб дизайна през 2023 г

Добре дошли в нашата годишна игра на отгатване какво ще донесат следващите дванадесет месеца.

Както винаги, светът на дизайна не е изолиран от света, в който съществува, така че когато събитията оформят живота ни, те оказват влияние върху работата ни, работата, която клиентите искат, и работата, която ни вдъхновява. Според Collins Dictionary думата на годината за 2022 г. е пермакриза . И честно казано, 2023 г. не изглежда по-малко бурна, с някои добри и някои лоши неща вече на хоризонта.

На този фон дизайнерите трябва не само да се ориентират в проблемния пазар на труда, но и да произвеждат проекти, които отговарят на нуждите и желанията на потребителите на техните клиенти.

КАК СЕ СПРАВИХ ПРЕЗ 2022 Г.?

Преди да се потопим в тазгодишните прогнози, нека да разгледаме как смятах, че ще се развие 2022 г.

Предсказах, че 2022 г. ще бъде годината на блокчейна, като децентрализираното съхранение на данни ще поеме властта. Е, разбрах правилно децентрализираната част, но не толкова аспекта на блокчейна (не се колебайте да ми кажете, че греша за Mastodon, защото вече не проверявам Twitter). Ще го нарека половин точка.

Казах, че дизайнът ще бъде позитивен, игрив и достъпен. Мисля, че дизайнът се появи от манията си по корпоративния минимализъм, но позитивен и игрив? За съжаление наричам това пропуск.

Казах, че всичко ще бъде зелено. Отново, това е пропуск. Ако имаше цвят за 2022 г., той беше розово-лилав градиент.

Предсказах, че геройният текст ще замени геройските изображения и през третото тримесечие на 2022 г. това е точно тенденцията, която видяхме; отметка.

Накрая предложих илюстрацията да приеме зърнеста текстура. Е, някои дизайнери го направиха, но това едва ли беше доминираща тенденция, така че ще трябва да го нарека пропуск.

Така че за моите прогнози за 2022 г. постигнах 30%. Много по-лошо от миналогодишното чистене. Да видим дали не можем да победим това през 2023 г.

 

1. Ще спрем да се изнервяме за AI

Досега сигурно сте пробвали AI, откачили сте се и сте потърсили в Google как да започнете малък холдинг в планината.

Истината е, че AI е само инструмент. При това добър. AI е наистина добър в производната работа. Но е напълно неспособен да импровизира, да поддържа мнение, да има дневен ред или да мисли извън кутията.

AI няма да замени работата ви — освен ако работата ви не е да изтриете фона от снимките, в който случай вече го е направила. Откога Стивън Кинг беше заменен от програма за проверка на правописа?

Ако все още не сте изпробвали AI инструмент, бих ви насърчил да го опитате. Справя се добре с малките повтарящи се задачи.

 

2. Ще прегърнем реалния свят

Една от причините AI да не може да бъде креативен е, че той няма същия брой входни сензори, които имаме. Можем да подушваме, чуваме, усещаме и преживяваме света по множество различни начини.

Повечето от нас прекараха една година в изолация, работейки дистанционно. След това се втурнахме обратно в офиса, само за да открием, че работата ни в екип всъщност не се е подобрила. С влошаващите се икономически перспективи големите компании се стремят към бюджет и най-лесният начин да намалят разходите е да помолят персонала да работи дистанционно.

Когато пътуването ви е пет секунди пеша до свободната спалня, вие се оказвате с повече свободно време. Разбира се, вероятно бихте могли да научите Python, но не бихте ли били по-щастливи, ако се научите да карате падълборд?

Когато се отворим за нови преживявания, нашата дизайнерска работа неизбежно ще стане по-разнообразна и естествена.

 

3. Ще отхвърлим брутализма

Имаше добър старт, но Brutalism не е подходящ за повечето UI проекти. Тенденцията от 2021-22 г. ще изчезне толкова бързо и неочаквано, колкото се появи.

 

4. Ще отхвърлим Darkmode

Имаше добри резултати и тъмният режим е идеален за повечето UI проекти. Но на всички ни е писнало от това.

Надявам се, че греша за това; не само че тъмният режим е наистина по-добър както за вашите очи, така и за околната среда, но наситената, топла чернота е перфектният антидот на стерилно бялото тяло-минимализъм.

Опциите за тъмен режим са вградени в нашата операционна система, така че е съмнително, че скоро ще изчезне. Тъмният режим обаче като дизайнерска тенденция сама по себе си вероятно е в залез.

Обикновено тенденциите идват и си отиват на симетрични вълни. Тъмният режим е доминираща тенденция от години, така че трябва да отнеме толкова време, за да изчезне напълно.

 

5. Ще прегърнем личното ретро

Всяка година имаме вълнуващата задача да гадаем кое десетилетие духът на времето ще откъсне следващото. Ще бъде ли 2023 годината на ретро от 80-те, ретро от 90-те, ретро от 2000-те или може би (някой да ме застреля) ретро от 10-те?

Ретро тенденциите, които видяхме през последните няколко години, бяха лоши пастиши от свързаните с тях десетилетия. Ако миналогодишното ретро от 90-те беше вдъхновено от 90-те, това бяха 90-те, в които някой друг живееше.

През 2023 г. ще преминем отвъд представите на някой друг за това какво е било миналото, към лична визия за това, което е било преди. Такава, в която доминират избелелите от слънцето цветове на вечните лета в предградията.

 

6. Ще си паднем по Borecore

Всички сме виновни, че от време на време проектираме с егото си и има тенденция да удряме потребителите между очите с най-големия шрифт, най-шумния градиент и най-ярката анимация.

Ако наистина искате да впечатлите потребителите през 2023 г., спрете да вмъквате изскачащи прозорци, реклами, известия за бисквитки и други странични елементи, които ги спират да правят това, за което са пристигнали на вашия сайт. Да впечатлите потребителите през 2023 г. означава изчистена типография, художествена режисура с малко разсейване и полезно съдържание. Скучният дизайн просто не е толкова скучен, колкото беше преди.

През 2023 г. най-доброто нещо, което дизайнерите могат да направят за своите потребители, е да се махнат от пътя.

Честита Нова Година! Надяваме се да е добра.

Имате въпроси? Не се колебайте да се свържете с нас още сега..

Please type your full name.
Invalid email address.
Моля, изберете дата, на която да се свържем с вас.

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu