UX правила за уеб дизайн

7 UX закона, в който уеб дизайнерите бъркат

UX законите са безценен инструмент, предоставящ насоки за дизайнерите, които гарантират, че не се налага непрекъснато да преоткриваме колелото, когато създаваме изживявания за мрежата.

Въпреки това UX законите са склонни да се измислят от учени и психолози - хора, които се чувстват повече от комфортно с изключенията и допусканията на академичния език. Докато се филтрират до нас в окопите, езикът неизменно е прекалено опростен, а мъдростта зад идеята размита.

Днес ще разгледаме седем добре познати и често цитирани правила на UX дизайна, в които твърде много дизайнери грешат.

1. Закон на Якоб

Законът на Якоб , кръстен на изследователя на UX Якоб Нилсен, гласи, че потребителите прекарват по-голямата част от времето си на други сайтове и в резултат на това предпочитат сайтове, които работят по същия начин като сайтовете, които вече познават.

Законът на Якоб често се използва за ограничаване на експериментирането и насърчаване на приемането на общи модели на проектиране в името на използваемостта.

Думата „предпочитам“ обаче е много натоварена. Въпреки че е вярно, че потребителят по-лесно ще разбере познат модел на проектиране, той не предпочита непременно познатите преживявания.

Широко доказано е, че новите преживявания повишават настроението ни  и че новите преживявания подобряват паметта ни . Ако целта ви е запомнящ се сайт, който оставя у потребителите положително впечатление, въвеждането на новост е добро решение.

 

2. Хипотеза за градиента на целта

Хипотезата за градиент на целта предполага, че колкото по-близо са потребителите до целта си, толкова по-вероятно е да я постигнат.

Това е привлекателна теория, особено в електронната търговия, където често се използва, за да оправдае опростяването на първоначалния процес на покупка и отлагане на сложността, за да премести потребителите по фунията - типичен пример е оставянето на таксите за доставка до последната стъпка.

Въпреки това всеки, който е изучавал анализи на електронната търговия, ще знае, че изоставянето на количката е огромен проблем. В Северна Америка изоставянето на пазарската количка достига 74% .

Не винаги знаем какви са целите на потребителя и те може да не съвпадат с нашите. Възможно е потребителите да третират вашата пазарска количка като функция за отметки, може да са променили мнението си в последния момент или да са ужасени от таксите за доставка.

Докато предоставянето на потребител на индикация за техния напредък е видимо полезно, изкуственото увеличаване на близостта им до предпочитаната от вас цел може всъщност да попречи на реализациите.

 

3. Закон на Милър

Никога в цялата човешка история някое научно твърдение не е било толкова неразбрано, колкото законът на Милър .

Законът на Милър гласи, че средностатистическият човек може да съхранява само седем, плюс или минус два (т.е. 5–9) елемента в работната си памет. Това често се използва за ограничаване на навигацията в потребителския интерфейс до не повече от пет елемента.

Законът на Милър обаче не се прилага за изложени артикули. Въпреки че е вярно, че твърде много опции могат да доведат до парализа на избора, човешкото същество е способно да обмисли повече от девет различни елемента.

Законът на Милър се прилага само за елементи на потребителския интерфейс като въртележки, които са широко дискредитирани по други причини.

 

4. Естетически-използваем ефект

Едмънд Бърк веднъж каза: „Красотата е обещание за щастие“. Това убеждение е централно за Ефекта на естетическата използваемост , който предполага, че потребителите очакват естетически приятните дизайни да бъдат по-използваеми.

Дизайнерите често използват това като оправдание за сиво-сиво текст, гладки анимации и минимална навигация.

От решаващо значение за разбирането на това е, че само защото потребителите очакват един дизайн да бъде използваем, не означава, че е или че ще го намерят такъв. Очакванията могат бързо да бъдат разбити, а разочарованието често комбинира негативни преживявания.

 

5. Правило за пик-край

Правилото Peak-End гласи, че потребителите преценяват едно изживяване въз основа на това как са се чувствали на пика и края, а не на средната стойност на изживяването.

Дизайнерите обикновено използват правилото Peak-End, за да фокусират ресурсите за проектиране върху основната цел на всеки опит (напр. добавяне на артикул в количка) и заключителния опит (напр. плащане за артикула).

Въпреки това, докато законът за пиковия край е напълно валиден, той не може да се прилага за отворени изживявания като уебсайтове, когато е невъзможно да се идентифицира началната или крайната точка на потребителя.

Освен това е лесно да видите всяко взаимодействие на уебсайт като пик и дори по-лесно да направите предположения кой пик е най-важен. Като такъв, докато проектирането за пикове е привлекателно, по-важно е да се проектира за изключения .

 

6. Закон на Фитс

През 50-те години на миналия век Пол Фитс демонстрира, че разстоянието до и размерът на целта влияят върху процента грешки при избора на тази цел. С други думи, по-трудно е да докоснете малък бутон и експоненциално по-трудно да докоснете малък бутон, който е по-далеч.

UX дизайнерите обикновено прилагат този закон, когато обмислят мобилни точки на прекъсване поради сравнително малкия изглед. Мобилните прозорци обаче обикновено не са достатъчно големи за всяко разстояние, което да повлияе на точността на докосване.

Законът на Фитс може да се приложи към точки на прекъсване на работния плот, тъй като разстоянията на голям монитор могат да бъдат достатъчни, за да окажат влияние. Въпреки това, по-голямата част от големите екранни прозорци използват мишка, която позволява позиционни корекции преди докосване.

Целите с възможност за докосване трябва да са достатъчно големи, за да бъдат лесно избирани, достатъчно раздалечени и изборът на раздели трябва да е активиран. Но разстоянието има минимално влияние върху уеб дизайна.

 

7. Бръсначът на Окам

Нито една колекция от UX закони не би била пълна без бръснача на Окам; за съжаление, това е друг закон, който често се прилага неправилно.

Бръсначът на Окам заявява, че при всякакъв избор, опцията с най-малко предположения (забележка: не непременно най-простата, тъй като често се цитира погрешно) е правилният избор.

В една индустрия, в която имаме много възможности за тестване, измерване и анализ на нашите потребителски интерфейси, не трябва да правите предположения. Дори когато не се нуждаем от обширно UX тестване , можем да вземаме решения въз основа на констатациите на други дизайнери.

Бръсначът на Окам е класически дизайнерски капан: ключът към избягването му е да осъзнаете, че не вашите предположения са важни, а тези на потребителите. Като такъв, бръсначът на Occam се отнася за изживяването на потребителя, а не за процес на проектиране.

Уеб дизайн

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu