8 лесни начина за подобряване на типографията на вашия сайт

8 лесни начина за подобряване на типографията на вашия сайт

Типографията е един от най-важните елементи на всеки сайт, който оказва значително влияние върху марката и опита.

Толкова фундаментално е, че извършването на големи промени във вашата типография - избирането на нов шрифт, промяната на размера, увеличаването на водещите заглавия - е сложно и изпълнено с потенциални забавяния във времето.

Но има няколко прости промени, които можете да направите във вашата типография, които няма да нарушат вашият grid и могат да бъдат постигнати за 30 минути или по-малко. Ето осем от най-лесните.

 

1. Увеличете цветовия контраст


Когато излагат текст, обикновено дизайнерите виждат текста като блок в рамките на визуален дизайн. Отношението на дизайнера към текста е много различно от това на потребителя; дизайнерът позиционира текста като форма, потребителят го чете ред по ред. Следователно дизайнерите са склонни да подценяват необходимото количество контрастен текст.

Светлосивият текст е естетически красив, но функционално безполезен. Текстът е предназначен за четене и трябва да отговаря на стандартите WCAG AA за настолни компютри и WCAG AAA стандарти за мобилни устройства - или във всяка ситуация с много източници на околна светлина. Колкото по-голям е текстът, толкова повече свобода имате.

Текстът трябва да бъде добре тестван за контраст, но като начална точка текстът с 18px на бял фон никога не трябва да е по-блед от # 595959.

 

2. Стеснете разстоянието между заглавията


По-голямата част от шрифтовете са предназначени за използване като основен текст - големи блокове с работещ текст, дълги няколко реда. Когато шрифтът беше направен, той беше интервалиран за тази употреба.

За разлика от текущия текст, заглавията обикновено са кратки и са заобиколени от повече празни пространства - особено отгоре и отдолу. Допълнителното празно пространство визуално залива отрицателното пространство в думата и формира буквите.

За да компенсирате, стегнете разстоянието между буквите и разстоянието между думите на заглавията с 1–5%.

 

3. Разширете разстоянието на символи, които не са думи


Когато четем, мозъкът ни не изписва думи буква по буква; той разпознава форми на думи и дори форми на групи думи.

Повечето микротипографии се занимават с това да не нарушават тези форми на думи. Има обаче моменти, в които искате да предотвратите образуването на думи и да разрешите отделни знаци.

Разхлабете разстоянието между буквите на всеки текст, предназначен за четене като поредица от знаци, като серийни номера, проследяващи кодове и таблични данни.

4. Използвайте системни шрифтове за полетата за въвеждане


Поверителността е голям проблем за потребителите. Всичко, което можете да направите като дизайнер, за да уверите потребителите, че данните им са в безопасност, което ще увеличи положителния UX на вашия сайт.

Оформете вашите HTML входове, за да използват системни шрифтове - шрифтовете по подразбиране, зададени от операционната система, с която потребителят ви влиза в сайта. Това създава ясно разграничение между данните за марката в шрифтовете на марката и данните за потребителя в шрифтовете на потребителя.

Използването на системни шрифтове по този начин насърчава потребителя да чувства собствеността върху своите данни, изгражда доверие и увеличава реализациите.

 

5. Маркирайте абзаците веднъж


Параграфите от текста се нуждаят от визуална индикация, че са започнали. Има три начина, по които това обикновено се предава: след заглавие, с вертикално интервал пред абзаца или отстъпване на първия ред.

Всеки параграф трябва да използва един от тези показатели и само един. Поради естеството на уеб съдържанието и предимствата на заглавията за бързо четене на сканирано съдържание, за повечето сайтове най-добрият избор е комбинация от следване на заглавие и вертикално разстояние.

 

6. Използвайте оригинални стилове


По различни причини, вариращи от наличието на шрифтове до агресивната оптимизация, обичайно е сайтовете да украсяват алтернативни стилове, използвайки CSS. Курсивът може да се украси като косо с изкривяване, удебелените тежести могат да се украсят, като се използват настройките по подразбиране на браузъра, а малките букви могат да се представят, като се зададе текстът с главни букви и се намали размерът на шрифта.

Тези трикове носят повече вреда, отколкото полза, създавайки изкривени форми на думи, които прекъсват естествения поток на текст.

Ако не можете да разположите истински курсив, получер и малки букви, не ги фалшифицирайте. Намерете алтернативни начини за създаване на акцент, като промяна на цветовете.

 

7. Използвайте правилно кавичките


Апострофите, единичните и двойните кавички са специфични знаци. Повечето шрифтове осигуряват глиф за тях, който се различава от бързия бутон с единични или двойни кавички на клавиатурата.

Тези кавички са най-често наричани „интелигентни“ кавички, тъй като приложенията за текстообработка обикновено имат опцията да бъдат „интелигентни“ относно това кои глифове използват.

Използването на правилните кавички е един от най-простите начини за доставяне на усъвършенстван текст.

 

8. Правилно пренасяне на текст с тире


Тирето е разбиване на дума над два реда. То е жизненоважено за мобилни устройства, където наличната ширина на страницата е сравнително малка в сравнение с работния плот.

Мрежата (Grid-a) има изненадващо лоша поддръжка за правилно пренасяне на тире, но постепенно се подобрява и може да се приложи като прогресивно подобрение.

CSS ви позволява да зададете тире на нула (без тирета), автоматично (браузърът се вмъква автоматично) и ръчно (в което посочвате къде трябва да се появяват тирета с помощта на мекия дефис).

Типографски тире може да бъде вмъкнато във всяка дума, която е пет или повече знака; трябва да има поне два знака пред тирето и поне три след тирето.

Никога не трябва да пренасяте три последователни реда текст, но за справяне с това е необходим JavaScript. Можете да минимизирате този проблем, като увеличите мярката си. за по-малко от 30 минути.

Надяваме се да сме били полезни с тази стаия. Ако имате нужда от помощ или съвети при изработка на сайт, не се колебайте да се свържете с нас.

Уеб дизайн

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu