8 стъпки за създаване на удобен за клиентите B2B онлайн магазин

8 стъпки за създаване на удобен за клиентите B2B онлайн магазин

Когато разработвате онлайн магазин за продажба на продукти на други фирми (B2B), вашата цел не трябва да бъде толкова различна от тази на някой, който изгражда онлайн магазин, за да продава на потребителите (B2C). Един от най-важните аспекти на B2B електронната търговия е да помогнете на вашите потребители да намерят това, което търсят, с минимални усилия.

Ако искате да продавате своите продукти на B2B потребители онлайн, ето 8 стъпки, които трябва да следвате, когато изграждате вашия онлайн магазин B2B.

Стъпка 1: Разработване на потребителски персони

Потребителските персонали са измислени клиенти, които представляват хората, които най-вероятно ще купят вашия продукт. За да ви помогнем да идентифицирате и категоризирате персони, задайте си въпроси като:

 • Как продуктът помага на клиента? Как продуктът носи добавена стойност?
 • Какъв е бюджетът на клиента? Търсят ли евтино решение или са готови да закупят отлично решение независимо от цената?
 • Клиентът разбира ли какво прави продукта отличен? Могат ли да оценят истинската му стойност?
 • Клиентът използва ли подобни продукти или вашият продукт предлага нещо ново?
 • Какви предубеждения има клиентът?
 • Какви характеристики на продукта интересуват клиента най-много? Има ли нещо по-специално в продукта, който им харесва? Има ли нещо, за което те са склонни да не се интересуват?
 • Какво знае клиентът, за да получи най-голяма стойност от продукта или как да му даде по-дълъг живот?

Имайте предвид, че клиентите в различни индустрии могат да имат свой собствен набор от нужди и вашият уебсайт трябва да работи еднакво добре за всички.

Стъпка 2: Организирайте продуктовите си страници

Много B2B уебсайтове за електронна търговия са претрупани и объркващи продуктови страници. Изобилието от конфигурации, неясни имена на продукти и липсата на ясни категории могат да направят навигацията в уебсайта ненужно сложна. От решаващо значение е продуктите ви да са добре организирани, което означава:

 • Уверете се, че даден продукт е действителен обект, а не нещо абстрактно или силно адаптивно
 • Ясно посочване на това, което продуктът прави и по какво се различава от другите продукти
 • Групиране на продукти по категории
 • Групиране на продуктите по други подходящи критерии: приложения, индустрии и др.

Един от най-важните аспекти на B2B електронната търговия е да помогне на потребителите да намерят това, което търсят, с минимални усилия. Важно е да разберете различните видове клиенти и как те мислят, така че уебсайтът ви да е съобразен с техния мисловен процес. Купувачите не трябва да променят мисловния си процес, за да направят покупка.

Стъпка # 3: Изберете формата за представяне на продукта

В B2B сайтовете за електронна търговия преобладават два типа формати за представяне на продукти. Първият формат е класическият модел за електронна търговия, който включва снимка на продукта, цена, бутон за покупка и описание на продукта. Вторият формат е целева страница на продукта, съдържаща силни копирайтинг и разнообразни типове съдържание (например висококачествени видеоклипове и снимки). Във втория случай покупката се извършва отделно на различна страница.

Важно е да изберете формата на презентацията си в началото на процеса, защото това ще повлияе на структурата на вашия онлайн магазин. Изборът, който правите, трябва да се основава на предположенията, които сте направили за потребителите и техните нужди.

Например, ако човекът, който прави покупка, не разбира продукта, но е мотивиран да отделя време за разглеждане на неговите характеристики, моделът на целевата страница може да се окаже изключително изгоден. Този тип потребители трябва да се чувстват готови, преди да вземат окончателно решение за покупка. Струва си да се отбележи обаче, че е трудно да се покаже голям брой различни продукти с презентационния модел.

От друга страна, ако очакванията на потребителя са по-транзакционни, класическият формат на презентацията им улеснява да сравняват продукти във вашия магазин или между няколко магазина в една и съща ниша.

Вижте още: Ръководство за успех в бизнес преговорите

Стъпка # 4: Започнете да създавате завладяващо съдържание

След като установите как трябва да бъдат представени вашите продукти, следва да създадете съдържанието за продуктовите страници. Помислете за копирайтинг, снимки, тематични описания, таблици, технически листове, точки за продажба и видеоклипове за всеки продукт . След като преминете през този процес за три или четири продукта, ще разберете кои типове съдържание ще бъдат най-ефективни. След това ще използвате тази информация, за да концептуализирате други страници; това също ще ви помогне да определите дали да промените формата на страницата на продукта.

Стъпка # 5: Разработете разказването на истории за целевите страници

Целевите страници стимулират SEO на сайта и насочват клиентите към продуктите, от които се нуждаят. Независимо дали целевата страница е посветена на определен тип употреба, индустриален сектор или е решение на проблема на клиента, тя е важна част от процеса на разработване на уебсайта за електронна търговия.

Първо очертайте стратегията си за съдържание за няколко примерни страници. Обърнете специално внимание на реда, в който подчертавате предимствата на продукта; обмислете и кои визуални ефекти искате да използвате. (Визуалният материал може да бъде препоръка за клиентско видео.) Докато работите върху съдържание за целевите страници, може да придобиете яснота по отношение на вашите продуктови страници и как да ги подобрите.

Стъпка # 6: Концептуализирайте страницата с резултати от търсенето

Лентата за търсене на продукти е основна част от B2B онлайн магазините. Страниците с резултати от търсенето имат сходна структура, като филтрите обикновено са вляво и резултатите вдясно. Без значение е дали резултатите от търсенето се показват в списъчен формат или като карти.

Трябва да решите какви данни се показват за всеки продукт, така че потребителите да имат цялата информация, от която се нуждаят, с един поглед. Изберете до три точки с данни, за да избегнете претоварване с информация. Също така персонализирайте филтрите от лявата страна според критериите, които смятате, че вашите клиенти биха използвали, за да намерят това, което търсят.

Стъпка # 7: Разработете началната страница

Разработването на начална страница разчита на информация, която сте получили през предходните етапи на този процес. Добрата начална страница ще покаже предимствата на вашия продукт, ще насочи потребителите към целеви страници и е лесна за разбиране. Йерархията е много важна при осмислянето на началната страница. Трябва да установите:

 • Кой потребител е най-важен?
 • Кои продукти искате да покажете?
 • Кой е най-силният диференциращ фактор за вашата компания?
 • Колко конкурентна е вашата оферта, когато е представена по опростен начин?

Стъпка # 8: Установете процеса на плащане

За да развиете процеса на плащане, трябва да решите:

 • Какви данни ще изисквате от клиентите да предоставят
 • Редът, в който ще поискате информация за клиента
 • Какви опции за доставка и начини на плащане ще бъдат на разположение
 • Какво се случва, след като клиентът направи поръчка

Също така преценете какви вътрешни процеси ще са необходими за успешната обработка на поръчките и бъдете готови да предложите страхотна поддръжка на клиенти.

Вижте още: Защо се нуждаете от live chat (чат на живо) на вашия сайт

Удобен за клиентите B2B онлайн магазин трябва да бъде вашата крайна цел

Това ръководство за изграждане на ефективен B2B уебсайт за електронна търговия се основава на подход, ориентиран към потребителите, за да направи вашия уебсайт достъпен за вашите клиенти. Ако след като преминете през процеса се чувствате демотивирани, напомнете си, че времето, прекарано в работа на вашия сайт сега, ще спести времето на вашите клиенти по-късно, което в крайна сметка ще допринесе за успеха на вашия бизнес.

Ако се нуждаете от B2B онлайн магазин, разработен за Вашата целева аудитория, не се колебайте да се свържете с Izrabotkanasait още сега. 

Онлайн Бизнес

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu