9 стъпки за оптимизиране на изображения за SEO

9 стъпки за оптимизиране на изображения за SEO

Изображенията са от решаващо значение за гарантиране, че съдържанието ви е по-достъпно, привлекателно и ангажиращо за потребителите, но те са еднакво важни по отношение на SEO.

Първо, те дават на търсачките важна контекстуална информация.

Второ, оптимизираните изображения ускоряват зареждането на страниците, което увеличава ангажираността на потребителите и класирането в търсачките. За да дадете на вашата марка най-добрата възможност за успех със SEO, трябва да разберете основите на оптимизацията на изображенията.

Оптимизацията на изображенията е процес на създаване и предоставяне на висококачествени изображения в идеалния формат, размер и разделителна способност за увеличаване на ангажираността на потребителите.

Той също така включва точно етикетиране на изображения, така че роботите на търсачките да могат да ги четат и да разбират контекста на страницата. Според HTTP Archive, изображенията са съставлявали средно 27% от общото тегло на уеб страниците към ноември 2020 г. Тъй като изображенията консумират повече байтове от която и да е друга част от уебсайта, техният размер и сложност оказват силно влияние върху работата на сайта.

Ако намалите размера на изображенията без да нарушавате качеството, времето за зареждане на страниците се подобрява и впоследствие преживяването на посетителите на уебсайта също. Проучване на Aberdeen Group показва, че едносекундно забавяне на времето за зареждане се равнява на 7% спад в реализациите и че около 40% от хората изоставят уебсайт, който отнема повече от три секунди за зареждане. Подобреното потребителско изживяване и взаимодействията с вашия сайт оказват положително въздействие върху класирането в търсачките, което допълнително подобрява ангажираността на клиентите, реализациите и задържането на клиентите.

Нещо повече, когато оптимизираните изображения заемат по-малко място за съхранение на вашия сървър, архивирането на сайтове ще бъде завършено по-бързо.

Сега ще Ви покажем как да оптимизирате вашите изображения.

1. Преоразмерете вашите изображения

Размерът на изображението и размерът на файла не са едно и също нещо. Размерът на изображението се отнася до размерите на изображението (например 1024 на 680 пиксела). Размерът на файла е количеството пространство, необходимо за съхраняването му на сървъра (например 350 килобайта). Изображенията с по-висока разделителна способност и по-големи размери (често създадени с професионална камера) забавят значително времето за зареждане на вашата страница.

Въпреки че работят добре за възпроизвеждане на печат, трябва да намалите размера на файла, без да губите твърде много качество, за да работят добре в мрежата. Изберете правилния файлов формат PNG, JPEG и GIF са популярни. Всеки има своите предимства.

Препоръчваме JPEG за изображения с много цветове и PNG за прости изображения. Изберете правилната степен на компресия Ако компресирате изображение твърде много, размерът на файла е малък, но и качеството на изображението е лошо. От друга страна, когато използвате ниска степен на компресия, качеството на изображението е високо, но размерът на файла е огромен. В идеалния случай трябва да експериментирате с вашите файлови типове и степента на компресия, за да видите кое работи най-добре за всяко изображение. Много инструменти за редактиране на изображения, включително Adobe Photoshop, имат опция „запазване за мрежата“, която автоматично минимизира размера на файла, като същевременно оптимизира качеството на изображението.

Ако нямате Photoshop, ето някои популярни инструменти:

Инструменти за оптимизиране на изображения

Affinity Photo

Pixlr (JPEG оптимизация)

ImageOptim ( само за Mac)

Kraken (масово компресиране)

Gimp

Paint.NET

JPEG Mini

OptiPNG

FileOptimizer

Trimage

WordPress плъгини за оптимизиране на изображения

Yoast SEO

ShortPixel

EWWW Image Optimizer

WP Smush

TinyPNG

ImageRecycle

Optimus Image Optimizer

Тествайте оптимизацията за скорост

След като оптимизирате изображенията си, как да разберете дали времето за зареждане на страницата на вашия уебсайт е достатъчно бързо? Използвайте един от следните инструменти, за да тествате скоростта на сайта си:

WebPageTest

Pingdom

GTmetrix

WebWait

Google PageSpeed Insights

Тъй като уебсайтът и съдържанието ви се променят често, добре е да продължите да проверявате статистическите си данни с течение на времето.

2. Оптимизирайте имената на файлове с изображения

Изборът на правилното име на файл е важен за SEO на вашата страница и за класиране в резултатите от търсенето на изображения. Преди да качите каквото и да е изображение, дайте име на файла с подходящи описателни ключови думи, за да получите най-голяма сила за SEO.

Включете целеви ключови думи в началото и ги разделете с тирета. Не използвайте долни черти, защото търсачките не ги разпознават и няма да могат да „виждат“ думите поотделно. Имената на файловете трябва да имат смисъл както за търсачките, така и за хората. Например, оригиналното име на изображение на жена във фризьорски салон е „salon234.jpg." Преименувайте го с ясно и по-описателно заглавие като „жена-която-се-подстригва-в-салон.jpg.“

3. Използвайте alt тагове

Зрителите може да разберат за какво става дума в една снимка, но паяците на търсачките все още се нуждаят от улики. Без алтернативен текст е невъзможно търсачките да индексират точно съдържанието на изображението ви. Добрият alt таг осигурява контекст и също помага на хората със зрителни увреждания.

Дори когато изображенията не се зареждат поради проблем, търсачките все още могат да четат алтернативния текст, за да помогнат за класирането на страница. Тук могат да се включат думи, свързани с марката, за да се повиши видимостта. Просто избягвайте пълненето на ключови думи. Предоставете повече подробности, отколкото сте включили в името на файла. Въпреки че не съществува идеален брой думи, насочете се към 10 до 15, за да предадете нещо за изображението.

4. Оптимизирайте заглавието на изображението

Ако използвате WordPress, заглавието на изображението обикновено се взема от името на файла, така че понякога можете да го оставите такова, каквото е.

Ако не използвате WordPress или заглавието не обяснява изображението, преименувайте го с подходящите ключови думи по същия начин като имената на файловете. Заглавията на изображенията са по-малко важни за SEO, но те могат да осигурят допълнителен контекст на алтернативния текст. Заглавията на изображения са по-полезни по отношение на ангажираността на потребителите. Помислете за добавяне на кратък призив за действие, като например „купете сега“ или „изтеглете днес“.

5. Включете надписи

Надписи на изображения - думите непосредствено под изображенията - може да не окажат пряко влияние върху SEO, но за разлика от имената на файловете и алтернативния текст, надписите са видими на страницата на уебсайта.

Поради тази причина те могат да се добавят към потребителското преживяване. Повечето хора са привлечени от надписи на изображения, за да усетят цялостното съдържание. Без надписи върху изображенията, степента на отпадане може да се увеличи, като накърни доверието ви в търсачките.

6. Използвайте уникални изображения

Използването на стокови платени снимки е добре, но те не е задължително да помогнат за класирането ви при търсене, тъй като други уебсайтове често използват същите изображения. По същия начин, по който уникалното писмено съдържание е по-добро за SEO, добре е да качвате уникални изображения, когато е възможно.

7. Уверете се, че текстът ви допълва изображенията

Копието на страницата може да помогне на търсачките да определят уместността на вашите изображения. Ако не включва достатъчно информация за обяснение на изображението, добавете по-подходящ текст и опишете изображението, ако е възможно.

8. Добавете структурирани данни за изображения

Добавянето на структурирани данни към вашите страници помага на търсачките да показват изображенията ви като богати резултати (rich results). Google Images поддържа структурирани данни за продуктови изображения, видеоклипове и рецепти.

Например, ако имате рецепти на вашия сайт и добавяте структурирани данни към вашите изображения, Google може да добави значка към вашето изображение, показваща, че принадлежи към рецепта. Използвайте Google’s Structured Data General Guidelines, за да научите как да добавяте структурирани данни към страниците си в рамките на параметрите на търсачката.

9. Използвайте карта на сайта

Според Google, картата на сайта е „файл, в който можете да изброите уеб страниците на вашия сайт, за да кажете на Google и други търсачки за организацията на съдържанието на вашия сайт“. С други думи, това е файл, който съдържа карта на съдържанието на вашия сайт.

Картите на сайта са важна част от SEO, тъй като те разказват на търсачките за всички страници на вашия сайт. За да сте сигурни, че роботите на търсачките забелязват всяко изображение - инфографика, мем, снимка, миниатюра на видео и т.н. - включете ги в картата на вашия сайт. За тези записи на картата с изображения включвайте заглавието, описанието, местоположението на URL адреса, надписа и информацията за лиценза.

За видео записи включете заглавието, описанието, местоположението на URL адреса, URL адреса на миниатюрата и URL адреса на суров видео файл.

Ако вашият уебсайт използва WordPress, можете да използвате Yoast SEO, който автоматично ще добави вашето визуално съдържание към карта на сайта.

Заключителни думи

Ако се опитвате да оптимизарате съдържанието си, имайте предвид тези стратегии, преди да качите каквото и да е изображение. Тези техники за оптимизиране на изображенията ще подобрят привлекателността на вашето съдържание както за търсачките, така и за потребителите. Ако ви трябват професионални СЕО оптимизатори, ние сме на Ваше разположение

 

Уеб дизайн, SEO оптимизация

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu