SEO за продуктови страници на онлайн магазин

SEO за продуктови страници на онлайн магазин: 20 неща, които трябва и не трябва да правите

Очаква се електронната търговия да грабне още по-голяма част от пая на дребно, с прогнозиран ръст от близо 11 трилиона долара между 2021 г. и 2025 г.

Все по-голям брой сайтове за електронна търговия искат част от този пай, което прави критично важно вашата стратегия за търсене да дава резултати.

Добавете към това факта, че разходите за реклама достигат границите на непосилни, само за да видите често потъващи резултати, и интелигентните SEO практики стават по-неотложни от всякога.

10 неща, които трябва да направите при SEO на продуктова страница за електронна търговия

Ето 10 стъпки, които да предприемете и 10, които да избягвате за успешна SEO стратегия.

1. Настройте фино стратегията си за ключови думи

Проучването на ключови думи  е основата за оптимизиране на продуктовата страница.

Когато провеждате проучване на ключови думи, винаги използвайте теми, фокусирани върху продукта, които потребителите търсят. Не се фиксирайте върху обема. Вместо това помислете за уместността и какво всъщност ще преобразува.

Ако имате данни от други канали като платено търсене, използвайте ги в проучването на ключовите си думи и теми и включете рекламен текст с висока честота на кликване (CTR) в мета описанията.

Продуктовите страници имат  намерение за транзакция , така че се уверете, че  целевите ви страници са оптимизирани  за търсещи, готови да купят.

Някой, който търси конкретен продукт като „четка за рисуване Series S60l & Expression E52“, категорично показва, че е готов да го закупи поради детайлния характер на търсенето си.

Улеснете ги да направят следващата важна стъпка.

2. Оптимизирайте заглавията и мета описанията

Заглавните тагове и мета описанията  са много важни при оптимизирането на продуктовата страница.

Уверете се, че сте включили подробности като:

 • Марката на продукта, включително вашата собствена марка.
 • Името на продукта.
 • Номерът на модела.
 • Друга важна информация (напр. размери).

3. Маркирайте продуктови страници със структурирани данни

Наличието на правилен структуриран тип данни може да помогне на вашата марка да се появи в богати фрагменти.

Всички продуктови страници трябва да имат продуктова схема и схема за преглед, които могат:

 • Стимулирайте повече импресии и кликвания.
 • Подобрете своя CTR и стимулирайте повече продажби.

4. Добавете ясни и полезни ЧЗВ

Висококачественото съдържание , което отговаря на нуждите на потребителите, е от ключово значение за високо класиране в SERPs.

Ако потребителите не намират вашето съдържание за полезно,  степента ви на отпадане ще бъде висока и клиентите може да решат да не купуват от вас.

Повечето страници с категории и продукти са леки за оптимизирано съдържание и нямат раздел с ЧЗВ, който е маркиран със структурирани данни за ЧЗВ.

Вместо това те са склонни да разчитат на  генерирано от потребителите съдържание  (UGC), което е грешка.

Да предположим, че имам въпрос относно продукт и не искам да говоря с чатбот или да се обаждам на отдела за обслужване на клиенти.

Ако въпросната марка е изградила раздел с често задавани въпроси с отговори на въпроси, които потребителите често задават, мога лесно да намеря информацията, която търся, както и други клиенти.

Това от своя страна помага на марката да продава повече продукти.

5. Винаги пишете уникални продуктови и мета описания

Не мога да ви кажа колко пъти съм виждал сайт за електронна търговия да използва едно и също продуктово описание за всички продукти. Това е огромна пропусната възможност.

Всеки артикул може да се класира за маркови и немаркови ключови думи и следователно трябва да включва уникално описание, за да се възползвате напълно от SEO.

6. Споделяйте реални препоръки и отзиви на клиенти

Продуктовите страници с рецензии на клиенти отбелязват повишение на реализациите с 52,2% повече в сравнение с аналози без рецензии, така че това трябва да е безпроблемно.

Истинските отзиви от клиенти, които са изпробвали вашия продукт, говорят много на пазарните потребители, които се опитват да разберат дали да купуват от вас или не.

Ето защо е толкова важно да позволите на клиентите да споделят опита си с вашите продукти и как са помогнали за разрешаването на проблеми.

Но има и други предимства.

Отзивите помагат за изграждането на доверие – особено ако имате одобрение от внимателно проверена знаменитост или известен влиятелен човек.

Те също така предоставят свежото, уникално съдържание, за което Google жадува. Просто не забравяйте да ги маркирате със схемата за преглед.

Вижте още: Стратегии за SEO за онлайн магазини за бързо класиране

7. Тествайте целевите страници, за да намерите най-добрите

Инструменти като Optimizely и Google Optimize предоставят интуитивен начин за тестване дори на най-малките вариации в продуктовите страници, което трябва да направите, за да разберете идеалната конфигурация.

Промяната на местоположението на вашия призив за действие, например, може да стимулира повече реализации.

Тествайте опциите за оформление на страницата си, за да видите как те могат най-добре да поддържат продажбите.

8. Използвайте висококачествено видео и изображения

Един от недостатъците на пазаруването онлайн е, че не можете физически да докоснете или тествате продукта, който обмисляте.

Висококачествените изображения и видеоклипове могат да запълнят тази празнина, като предоставят на крайните потребители информацията, от която се нуждаят, за да се чувстват уверени в своите покупки.

Наскоро търсенето ми на акумулаторна бормашина ме доведе до сайта на Home Depot. Сайтът на компанията се класира много високо за този термин, а целевата му страница е пълна с мощно съдържание, което включва:

 • Видеоклипове, които отговарят на често срещани въпроси.
 • Въпроси и отговори с други клиенти.
 • Изображението на това, което включва конкретен комплект.

Това беше страхотно потребителско изживяване, защото исках да знам колко батерии идват с бормашината и дали идва с чанта.

9. Минимизирайте времето за зареждане на страницата

Вашите продуктови  страници трябва да бъдат оптимизирани за мобилни устройства . Все повече и повече потребители извършват своите онлайн търсения по този начин.

Бързо зареждащите се уеб страници ще представят вашето съдържание пред целевата ви аудитория по-бързо и ще осигурят по-добро потребителско изживяване.

Това от своя страна помага за увеличаване на продажбите, приходите и страниците на сесия. Плюс това ви дава предимство пред конкуренцията.

Освен това  намалява степента ви на отпадане .

Целете се за три секунди или по-малко.

10. Проверявайте продуктовите си страници за технически проблеми

Продуктовите страници често могат да бъдат дублирани поради фасетирани URL адреси, което може да причини много главоболия за SEO, като например:

 • Дублирано съдържание.
 • Загубен бюджет за обхождане.
 • Капитал на разделена връзка.

За да избегнете тези проблеми, проверете страниците си, за да видите кои  технически  и  съдържателни елементи трябва да бъдат оптимизирани, ако има такива.

Проблемите, за които трябва да следите, включват:

 • Дублирани заглавни тагове и мета описания.
 • Бавно време за зареждане на страницата.
 • Неработещи връзки.
 • Тънко съдържание .
 • 404 страници .
 • 302 пренасочвания .
 • Липсват структурирани данни.

10 неща, които не трябва да се правят при SEO на продуктова страница за електронна търговия

1. Не използвайте описания на продуктите от уебсайта на производителя

Това е една от най-честите грешки, които виждам при оптимизирането на продуктови страници.

Много описания на производителите не са завладяващи, липсва им цялата информация, необходима на клиента – и не са оптимизирани за търсене.

Струва си да отделите време, за да напишете по-информативни и ангажиращи описания. Колкото по-подробна информация, толкова по-добре. Това може да е разликата между намирането и невидимостта.

Освен това не забравяйте, че не искате дублирано съдържание, което ще навреди на вашите SEO усилия.

2. Не убивайте вашите сезонни страници, след като пикът е отминал

Това е често срещана грешка, която виждам да допускат марките.

Въпреки че премахването на сезонни страници след пиковия период може да изглежда разумно, правенето на това ще ви остави една и съща тежка битка всяка година, като се опитвате отново да си възвърнете авторитета, от който вашият сайт се нуждае, за да се класира за сезонни условия.

И когато правите това всяка година, вероятно ще е твърде късно.

Ако имате сезонна продуктова страница, която е изградила класиране, трафик и продажби с течение на времето, не я премахвайте.

Amazon е чудесен пример как да направите това добре. Те имат специален Черен петък URL адрес , който придобива авторитет само с течение на времето.

След това Amazon може да актуализира страницата с наближаването на пиковия сезон на Черния петък.

3. Не използвайте автоматизирана оптимизация

Динамично попълваните продуктови страници с името на продукта като заглавен таг, последвано от марка и нищо друго, не е най-добра практика.

Освен това използването на автоматизирани описания и промяната само на няколко променливи може да повлияе отрицателно на вашия CTR.

Вместо това включете важна информация в заглавията, която не можете да автоматизирате. Това може да помогне на вашия сайт да се класира за насочени ключови думи.

Всички заглавия и мета описания трябва да са уникални.

4. Не дърпайте страници, които не са в наличност

Понякога продуктите се изчерпват, особено когато веригите за доставки са под напрежение.

Но ако продуктът временно не е наличен, трябва да поддържате URL адреса активен, особено ако страницата има класиране и трафик.

Както при сезонните страници, това може да изглежда нелогично.

Всъщност по-печеливша стратегия е тези  страници да се поддържат активни и да се предоставят връзки към други подходящи продукти, докато артикулът не бъде отново на склад.

5. Не използвайте грешен тип структурирани данни – или никакви

Структурираните данни (т.е. рецензии и данни за продукти) могат да помогнат на вашия сайт да се класира в богатите резултати и да стимулира повече трафик и продажби. Наличието на данни за продукта може да помогне на вашия сайт да се класира за богати фрагменти.

Много марки използват грешен тип структурирани данни или не прилагат никакви структурирани данни. И двете вредят на ранга на вашия сайт.

6. Не използвайте слаби призиви за действие – или ги пропуснете изцяло

Често много марки нямат силни призиви за действие  (CTA), но чистите и лесни CTA са задължителни за всеки сайт.

Не забравяйте, че основната задача на вашата продуктова страница е да стимулира приходите и продажбите.

Ако на потребителите им отнеме твърде много време, за да намерят как да закупят вашите продукти, те вместо това ще посетят сайтовете на вашите конкуренти. Направете ги лесно и убедително да купуват от вас.

7. Не оптимизирайте за CEO ключови думи и ключови думи без обем

Често, когато главен изпълнителен директор пита SEO специалист: „Защо не се класираме по ключова дума XYZ?“ Отговорът е, че XYZ няма обем на търсене.

Мислете като клиент, направете проучване и използвайте данни, за да информирате решенията си кои ключови думи да използвате.

Например, ако оптимизирам за „lego spice girls отново в наличност“, няма да си струва, защото потребителите наистина не търсят този термин.

След като се класирам за него, няма да имам много продажби поради ниския обем.

8. Не пропускайте възможности за вътрешни връзки и препратки

Връзките  все още имат значение за електронната търговия .

Често марките изграждат връзки към своите начални страници и страници с категории, но забравят за продуктовите страници.

Но тези страници могат да се класират, особено за дълги ключови думи, които имат силно намерение за покупка и могат драстично да увеличат приходите и продажбите.

Ето защо винаги трябва да поддържате продуктовите страници с вътрешни връзки и дори платени социални мрежи, за да подобрите видимостта и ефективността.

 

9. Не начислявайте грешната цена

Липсата на правилна ценова стратегия може да накара потребителите да не купуват вашите продукти и вероятно да не се доверят на вашата марка.

Това е особено вярно, когато цените скочат на високо търсените продукти, както преживяхме по време на недостига на бебешка храна.

Всички знаем законите на търсенето и предлагането, но да плащате 20% повече за бебешко мляко е лудост. За щастие, държавите предприемат мерки срещу повишаването на цените.

10. Не забравяйте мобилната оптимизация

За да оцените колко важно е да се оптимизира за мобилно пазаруване, помислете, че повече от 60% от онлайн купувачите в САЩ пазаруват през мобилни устройства. И повече от една трета са купувачи само от мобилни устройства.

Липсата на продуктова страница, удобна за мобилни устройства, може да накара потребителите дори да не обмислят да купуват продукти от вашия сайт.

Обобщавайки

Като изостряте своята SEO стратегия, вие също така подобрявате марката си.

Предоставяйки на потребителите най-добрата информация, която съществува за даден продукт (и то бързо), убедителна причина да купят, отговори на техните очаквани често задавани въпроси и истински одобрения на трети страни, вие им давате причини да се върнат на вашия сайт.

Изграждането на бранд е дългосрочен ангажимент. Дори когато не води незабавно до покупка, това е гаранция за клиентите, че могат да ви се доверят.

И да бъдете бдителни за вашето SEO е важен начин да изградите това доверие.

Имате въпроси? Не се колебайте да се свържете с нас още сега..

Please type your full name.
Invalid email address.
Моля, изберете дата, на която да се свържем с вас.

SEO оптимизация

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu