SEO за проекти с отворен код

SEO за проекти с отворен код

Какво е SEO?

SEO означава оптимизация за търсачки, това е всичко, което можете да направите на сайта, за да го позиционирате на високо ниво в органични (не платени) резултати от търсенето (най-вече в Google, които имат по-голям пазарен дял).

Има два вида неща, които можете да направите, за да оптимизирате страницата. Първата е оптимизацията на вътрешната страна или Оф пейч СЕО, която модифицира HTML на уебсайта, за да го направи по-добър. Това включва ключови думи в текста, скорост на сайта, удобство за мобилни устройства, както и до известна степен достъпност на сайта. Вторият начин за оптимизиране на сайта са връзките, които сочат към вашия уебсайт. И това общо обобщава всичко.

Защо искате да направите SEO за проект с отворен код?

Когато създавате проект с отворен код, вероятно какви потребители да го видят и използват. Вие не искате да имате проект, който никой не използва. Първото нещо, което трябва да направите, ако искате да направите проекта си по-видим, е да популяризирате проекта си по различни начини. 

Ако се чудите какво още можете да направите, отговорът е SEO. Търсенията с Google са голяма част от трафика към всеки уебсайт. Можете да имате много посетители от търсачките. И можете да направите това с малко работа. Не е нужно да плащате на никого за това. Можете да направите SEO сами. Това е особено важно за отворен код, където най-вероятно не получавате пари и не искате да плащате, за да популяризирате проекта си.

Прочетете останалата част от статията и аз ще ви дам няколко съвета как да оптимизирате проекта си, за да ги покажете в Google по правилния начин.

SEO фактори на страницата

Има множество фактори, които се вземат предвид, когато Google решава каква позиция трябва да има уебсайтът. Ето списък на някои от тях.

  • Ключови думи на страницата.

И така, как да започнете?

Първо, трябва да оптимизирате съдържанието на вашето git хранилище, през повечето време това ще бъде GitHub repo (но можете да направите същото с всеки друг git хостинг).

Първото нещо, което можете да направите, е да излезете с крилатата фраза, която ще опише вашия проект и също така ще съдържа някои ключови думи в него, ето един пример за мен:

  • jQuery Terminal е JavaScript библиотека за създаване на терминал като уебсайтове

Тези две крилати фрази на проекта също съдържат ключовите думи:

„Терминал“, „уебсайт“ и „JavaScript“
„Схема“, „lisp“, „интерпретатор“ и „JavaScript“

Когато правите връзка към вашия проект от други сайтове, можете да използвате тази фраза като текст на връзката (обикновено се нарича анхор текст).

Този тип фрази се наричат ​​фрази с дълга опашка . Хубавото е, че ако използвате тази крилата фраза на различни места (например като връзки), страницата на проекта ви също ще се класира по-добре за всички комбинации от ключови думи, например в моя случай „lisp интерпретатор в JavaScript“ или „lisp JavaScript“. За последната ключова дума проектът ми все още не е толкова висок. 

SEO съвети за вашия GitHub Repo:

Изразът, който сте създали, трябва да сочи към вашето GitHub репо в README. Ако имате начална страница, можете също да създадете връзка с крилата фраза към вашата начална страница. За да изглеждате нормално, трябва да го поставите в горната част на README. Ако имате начална страница за проекта (можете да използвате GitHub страници), горната връзка трябва да бъде уебсайтът. Но можете също да поставите връзка към вашия git Repo по-късно в README. Също така поставете няколко ключови думи в анхор.

Защо това е важно? Това е така, защото вашето GitHub репо ще бъде репликирано на други уебсайтове и вашето README ще бъде показано в различни домейни. Така че можете да се възползвате и да получите безплатни връзки към вашия проект, които ще подобрят SEO. Всичко, което трябва да направите, е да актуализирате README.

Примери за уебсайтове, които дублират съдържание на GitHub, е openbase.com или awesomeopensource.com .

Банер на git repo

По подразбиране всяко репо в GitHub ще има общо изображение, когато споделите връзката към репото в Twitter или Facebook. Можете да го направите да изглежда по-добре, като създадете добре изглеждащ банер в настройките на репото. Ако имате лого, можете да опитате да създадете банер, който да показва логото. Можете също така да поставите крилата фраза в банера. Ще се възползва, когато се показва в Twitter или Facebook. Може дори да помогне на SEO за изображения, ако Google разпознае текста в изображението.

Теми в GitHub

Друго подобрение на SEO е вътрешното свързване, ако повече връзки сочат вътре към вашата единична страница. Това означава, че тази страница е по-важна. В GitHub можете да създавате теми (те са като хаштагове), които да обясняват за какво става въпрос във вашия проект. Изберете колкото можете повече. Вашето git репо ще бъде видимо на страницата с теми с връзка. Това ще подобри SEO на проекта Repo.

Вътрешен Wiki на GitHub

Ако сте създали Wiki за вашия проект, което е чудесен начин за бързо създаване на документация, можете да използвате долния колонтитул на страницата на Wiki, за да създадете бележка за авторски права и да поставите връзката към вашия проект, можете да използвате catchphrase като котва текст, можете също да направите връзка към вашата лична начална страница (същата като в README).

Изследване на ключови думи

За да намерите какви ключови думи трябва да поставите във вашия уебсайт и git README, можете да използвате инструменти като keywordtool.io или Google Keyword Planner . Вторият инструмент се използва за планиране на Google Ads, но можете да го използвате, за да намерите това, което хората търсят в Google. Друг инструмент, който можете да използвате, е самият Google. Ако търсите нещо, винаги ще видите отдолу какво търсят хората. Тя може да ви даде представа какви ключови думи да използвате, за да се класирате и за тези допълнителни ключови думи и фрази.

Харесване на вашите проекти

Връзката след SEO на страницата е второто най-важно нещо при оптимизацията за търсачки. Трябва да направите връзка към вашия проект git repo и уебсайт и, ако е възможно, да включите ключови думи в анхор текст (можете да използвате крилатата си фраза, но също така можете да излезете с различни ключови думи, за които искате да се класирате).

Можете да направите няколко неща, за да направите връзка към вашия уебсайт. С течение на времето хората могат сами да се свържат с вашия проект.

Напишете статия за вашия проект на Medium

Друг съвет, който може да бъде и като популяризиране на вашия проект, но там, където можете да направите SEO, е писането на публикация в блог на Medium. Средните домейни имат много високо класиране (надежден домейн или класиране на домейн). Така че, ако напишете статията правилно (включете ключовите си думи и фрази с дълги опашки), ще се класирате по-високо в Google. Най-хубавото е, че статиите, които са като урок, ще обясняват как да се правят нещата, но с вашия проект с отворен код. Можете да напишете повече от една статия, обясняваща различни неща.

Тази статия ще се възползва по два начина, ако се класира високо. Това ще бъде промоция за вашия проект. Хората ще го намерят и след това ще посетят уебсайта ви, но ще знаят как точно да използват вашия проект. И второто нещо е, че можете да се свържете с вашия проект, който ще бъде фактор, когато Google намери статията, докато индексира мрежата. Не забравяйте да използвате ключови думи в анхор текст за връзката към вашия проект. Можете също така да поставите връзка към репозитория на Git и началната страница на вашия уебсайт.

В Medium има и публикации, където можете да получите връзки от различни домейни. Наскоро Medium принуди потребителите да използват свои собствени поддомейни, така че публикацията може да е единственият начин да се получи добра статия.

Ако искате да научите повече за Medium, прочетете тази статия:

Писане на силни средни статии за разработчици през 2020 г.

След като напишете статията, можете да я публикувате на dev.to (не забравяйте да поставите каноничен URL адрес, който сочи към статията ви на носител и не забравяйте да актуализирате URL адреса, ако публикувате в някаква публикация).

Примери за средни издатели:

  • ITNext ,

Алтернативна платформа:

  • HackerNoon ,

За да подобрите позицията на публикуваната си статия, можете да добавите някои връзки към нея от други сайтове. Можете да поставите връзка в своя блог (ако имате такава), да я добавите към коментари на свързани статии. Можете да създадете раздел с уроци в README на git repo или на уебсайт на проект. Можете също да добавите отговор в Stack Overflow (обсъден в следващия раздел) с вашето решение и връзка към статията.

StackOverflow

Друго приятно място, където можете да поставите връзки към вашия уеб сайт, е StackOverflow. Първото нещо, което можете да направите, е да редактирате страницата на вашия профил и да включите връзката към вашия проект и да го копирате на всички уебсайтове, в които имате акаунт. Ако сте разработчик и нямате акаунт, определено трябва да си създадете такъв. Това е чудесно място за учене, като отговаряте на въпросите по тема, която изучавате. Преподаването е най-добрият начин за учене. Можете също да задавате въпроси, когато имате нужда. Можете също така да поставите връзката си в етикет.

Друг съвет, който мога да ви дам относно StackOverflow, е да търсите проблеми, които хората имат, които вашият проект с отворен код може да реши и да добавите отговори с връзка към вашия проект. Не забравяйте да напишете как да го използвате с код или обяснение как вашият проект може да помогне, защото в противен случай той може да бъде гласуван против (никой не го харесва).

Ако намерите някои ключови думи, където потребителите питат нещо и в Stack Overflow няма въпроси за това. И това е добър въпрос. Можете сами да създадете въпрос и да добавите своя отговор, който ще покаже как да решите определен проблем. Можете дори да направите това, докато създавате въпрос.

Пример за такъв въпрос е този, който създадох наскоро (докато пиша това), където намерих въпрос, който потребителите задават в Google:

Как да изпратя команда до Shell с jQuery Terminal? .

Поставянето на връзки към вашата статия от различните уебсайтове също ще бъде от полза за нея.

Ако решите да създадете таг, трябва да се абонирате за него (чрез RSS), за да можете да отговорите на въпросите, които хората могат да имат. Отначало вие може би сте единственият, който знае отговора. Ако сте като мен и не търсите толкова често RSS или изобщо не използвате RSS, можете да използвате услуга, която ще ви изпрати имейл, когато се появи нов RSS запис .

Уикипедия и други проекти

Уикипедия е друг добър ресурс, но не всеки проект може да бъде включен в Уикипедия. Можете да добавите връзка, но тя може да бъде премахната. Ако не Wikipedia, можете да помислите за други проекти като Wikibooks или Wikiversity . Но моля, не спамете тези сайтове с вашите връзки. Направете това само ако вашият проект има отношение към статията.

 

 

Hacker News и Reddit

Можете също да публикувате проекта си в хакерски новини (използвайте префикса „Показване на HN:“) и Reddit . За да намерите добър subreddit за представяне на вашия проект, можете да използвате findareddit.com . Пример е OpenSource и subreddits с езика, на който е създаден проектът или е свързан с проблема, който се опитва да реши. Можете също така да намерите друг уебсайт, където можете да покажете вашия пример за проект за JavaScript е EchoJS .

Блог

Ако имате свой личен блог, определено трябва да напишете публикация за вашия проект с отворен код и да поставите вашата крилата фраза или други ключови думи в анхор текст.

Друга идея, ако вашият проект може да разреши много различни проблеми, които потребителите могат да имат, е специален блог на уебсайта на вашия проект (например страници GitHub). С блог можете да пишете как да решавате различни проблеми и да свързвате към вашия проект git repo и началната страница, да поставяте подходящи фрази с дълги опашки за даден проблем, които потребителите може да имат. Това е нещо, което още не съм го тествал. Но почти всяка голяма компания прави това и SEO агенциите използват блогове, за да направят уебсайта по-висок в Google. Така че това определено е нещо, което трябва да опитате, ако имате време. 

SEO оптимизация

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu