Ux дизайнът не завършва с вашия уебсайт

Ux дизайнът не завършва с вашия уебсайт

Съдържание:

 1. Разширяване на UX дизайна отвъд уебсайта
  1. 1. МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ
  2. 2. ИМЕЙЛ
  3. 3. СОЦИАЛНИ МЕДИИ
  4. 4. SMS
  5. 5. ТЕЛЕФОН
  6. 6. РЕКЛАМИ
  7. 7. ОПАКОВКА
  8. 8. ПРОДУКТ
  9. 9. БИЗНЕС ЕКСТЕРИОР
  10. 10. БИЗНЕС ИНТЕРИОР
 2. Обобщение
 

Дизайнът на потребителския опит е нещо, което повечето от нас свързват с уебсайтове. Но това е нещо, което разширяваме отвъд уебсайта. 

Ето защо питам това:

Като потребител е рядко единственото ни взаимодействие с марката да е чрез нейния уебсайт. Вземете например онлайн магазин. Купувате продукт и тогава какво се случва?

 • Получавате имейл за потвърждение;
 • Получавате друг имейл, когато пакетът се изпраща;
 • Може да получите друго известие по имейл или SMS, когато пакетът бъде доставен;
 • Получавате пакета и го отваряте;
 • Отваряте покупката си и я използвате.

Всичко това е продължение на първоначалния потребителски опит на сайта. Ако има само едно недуразомение по пътя, това може лесно да подкопае доверието и щастието, които изпитвате след бързото намиране и закупуване на това, от което се нуждаете в сайта.

И така, това, което бих искал да направя днес, е да разгледаме 10 области, в които UX дизайнът трябва да се простира отвъд уебсайта, за да гарантира, че безпроблемното изживяване, започнато там, остава непокътнато.

 

Разширяване на UX дизайна отвъд уебсайта

Като уеб дизайнер може би си мислите, че тази част от потребителското изживяване не попада под шапката на вашите отговорности. И може би сте прав за това.

За да бъдат марките наистина успешни и печелившинякой трябва внимателно да проучи по-голямата картина и да гарантира, че потребителското изживяване е безупречно, независимо колко далеч е от сайта. Най-малкото трябва да споделите UX изследванията и стратегията, които правите за сайта на клиента, така че екипът им да гарантира, че той се пренася в други области на бизнеса.

Ето някои неща, за които трябва да помислите:

1. МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ

Не е необичайно в наши дни уебсайтовете да имат аналози за мобилни приложения. Оформлението не трябва да бъде идентично, тъй като мобилните потребители са склонни да се държат по различен начин от тези на настолни компютри.

Въпреки това, приложението не трябва да принуждава потребителите, свикнали с настолния опит, да се научат отново как да се ориентират или да се ангажират с марката. И така, марката, дизайнът на потребителския интерфейс, скоростта, сигурността и навигацията трябва да бъдат наравно с това, което вече е установено по отношение на използваемостта.

2. ИМЕЙЛ

Повечето уебсайтове имат директна връзка с имейл. Например бюлетини в блогове, имейли за потвърждение на покупката и последващи действия за генериране на потенциални клиенти на сайта.

Потребителите са наясно, че когато предадат своя имейл адрес, ще получат имейл в замяна. В много случаи тези имейли са добре дошли, когато предлагат отстъпки или полезни новини. Но ако нещо не ен аред, този мост лесно може да изгори между марка и потребител.

За да се запази UX, имейлите трябва да идват със следното:

 • Същият брандинг и визуален стил като уебсайта;
 • Персонализиран тематичен ред, поздрав или оферта;
 • Постоянни съобщения като сайта, особено когато става въпрос за CTA.

Друго нещо, което трябва да запомните, е, че имейлът не е моментът, кдето да експериментирате. Така че, опцията „Отписване“ трябва да бъде в лесно забележима зона и рязко контрастен цвят на шрифта.

3. СОЦИАЛНИ МЕДИИ

Социалните медии са друг канал, който често се свързва с уебсайт. Въпреки че не можете да контролирате естетиката на самите уебсайтове в социалните медии, визуализациите и съобщенията в публикациите трябва да бъдат подвластни на марката.

Това означава, че неща като меми и емотикони - които са популярни средства за комуникация в социалните мрежи - трябва да се използват само, ако обикновено са част от идентичността на марката. Ако не, ще трябва да намерите други начини да общувате увлекателно.

Друга част от потребителския опит, за който да помислите, е поддръжката на клиенти. Социалните медии много приличат на влизане в магазин. Ако някой има проблем с това, което е купил или с услугата, която е получил, ще има много хора наоколо, които да станат свидетели на жалбата. Социалните медии само усилват това - така че качеството на обслужването на клиентите трябва да бъде в съответствие с начина, по който марката се справя с него навсякъде другаде.

4. SMS

Не всяка марка ще трябва да бъде свързана с клиенти чрез текстови съобщения. Компаниите за електронна търговия, новинарските сайтове и доставчиците на лични услуги вероятно ще го направят.

Въпреки това марката използва SMS, тук се прилагат същите UX указания, както и във всички други канали:

 • Поддържайте съобщенията кратки;
 • Уверете се, че са подходящи и ценни;
 • Използвайте брандирани съобщения и дизайн;
 • Не злоупотребявайте с привилегията да изпращайте твърде много;
 • Улеснете отказването.

По принцип, ако не можете да го направите ценно продължение на предлагането на марката, не го използвайте.

5. ТЕЛЕФОН

Всеки уебсайт, който публикува своя телефонен номер, трябва да очаква да получава обаждания от потенциални и минали клиенти. Въпреки че тук няма какво да се проектира визуално,  потребителският опит да се обадите по телефона с компания трябва да е в съответствие с това, което изпитват другаде.

Един от начините да направите това е да проектирате лесна за следване система за маршрутизиране. За повикващите трябва да е лесно да разберат кой номер да изберат. Нещо повече, не трябва да има безкрайни заети цикли. Ако повикващият е изчерпал възможностите, те трябва незабавно да бъдат насочени към представител.

Друг начин да се осигури последователност е да се придържате към скрипт - това важи за телефонните центрове за предприятия, както и за местния адвокатски офис. Всеки повикващ трябва да бъде посрещнат с един и същи тон и да бъде обработен по същия начин (в зависимост от ситуацията, разбира се).

6. РЕКЛАМИ

Има много места, където марки могат да рекламират в наши дни:

 • Търсене в Google;
 • Социална медия;
 • Рекламни мрежи;
 • Телевизор;
 • Радио;
 • Подкасти;
 • Блогове;
 • Билбордове;
 • Директна поща.

При проектирането на рекламна кампания трябва да се представят последователни съобщения, естетика (когато е уместно) и CTA. Ако брандирането не е последователно от реклама на реклама, може да има забавяне при разпознаването на марката или нейната оферта от потребителите. Или, още по-лошо, изобщо не го разпознава.

7. ОПАКОВКА

За марки, които продават продукти, трябва да помислите как опаковката ще повлияе на потребителското изживяване. Има и два вида пакети, които трябва да се вземат предвид.

Първата е собствената опаковка на продукта. Брандирането трябва да е ясно и да съответства на сайта, от който са го закупили.

Също така трябва да се отваря лесно. Няма нищо по-разочароващо от това да получите покупката си, само за да разберете, че имате нужда от инструменти, за да я извадите от опаковката.

Трябва да помислите и за опаковката на продуктите, които се изпращат.

Продуктът трябва да се побира добре в опаковката. Прекалено големият пакет ще се почувства разточителен. Така ще има и прекомерно обвиване с найлони и хартиен пълнител.

Присъствието на етикет за доставка в опаковката също е важно. Ако уебсайтът улеснява извършването на покупка, пакетът трябва да предлага удобен начин за връщане на продукта, ако не е доволен.

8. ПРОДУКТ

Самият продукт трябва да се приведе в съответствие с очакванията, зададени от уебсайта.

Вземете примера на SaaS. Създали сте страхотна целева страница и страница на магазина за мобилни приложения, за да я популяризирате. Изглежда страхотно, зарежда се бързо и е лесно да се придвижвате. Но ако самият SaaS е грозен, дезорганизиран, бавен или по друг начин просто тромав, цялата работа, която сте извършили за пускането му на пазара, в крайна сметка ще бъде просто фалшива реклама.

Така че, уверете се, че очакванията, определени преди и по време на покупката, естествено се пренасят върху опита с продукта.

9. БИЗНЕС ЕКСТЕРИОР

За физическите компании и брандове външността на бизнеса има значение точно толкова, колкото и какво се случва вътре в него.

Най-очевидното нещо, върху което трябва да се съсредоточите, е естетиката на сградата. Изглежда привлекателно? В безопасна зона ли е? Има ли ясни надписи около него? Лесно ли се намира?

Но трябва да помислите и за потребителския опит, който е извън сградата. Има много неща, които могат да повлияят на това колко доволен е клиентът от преживяването - като например, ако мястото за вземане (Ако използвате опцията "вземане от магазин") е трудно да се намери, никога няма достатъчно места паркинг или сътрудниците, които доставят поръчките, изглежда винаги са в лошо настроение.

Външността на бизнеса винаги трябва да създава добро впечатление за това, което се случва вътре.

10. БИЗНЕС ИНТЕРИОР

Ето някои неща, върху които трябва да помислите, когато става въпрос за „проектиране“ на бизнес интериори за добър UX дизайн:

 • Декор;
 • Оформление;
 • Изглед;
 • Обзавеждане;
 • Откриваемост на продукта;
 • Наличност (на продукти или хора);
 • Качество на обслужване на клиентите;
 • Процес на плащане.

Няма значение какво прави компанията - дали е голям търговец на дребно като Кауфланд или вашият собствен бизнес на свободна практика. Ако офисът на даден бизнес не изглежда добре, не работи безупречно или не осигурява добро преживяване на човека, ще бъде много трудно да накарате хората да се завърнат.

И така, всички онези неща, които правите, за да проектирате рационализирано пътуване до уебсайта, трябва да се приложат към интериора на бизнеса.

 

Обобщение

В зависимост от типовете компании, за които изработвате сайтове, някои от каналите и предложенията по-горе може да не са подходящи. Надяваме се, че това ви кара да мислите за други начини, по които вие (и вашите клиенти) можете да разширите UX дизайна и стратегията от сайта.

Ако можете да поддържате висококачествено потребителско изживяване от канал до канал, марките на вашите клиенти ще имат повече работа, ще увеличат своята рентабилност и също ще видят нарастване на лоялността.

Уеб дизайн

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu