UX дизайн: 10 мита, които пречат на това да бъдеш велик

UX дизайн: 10 мита, които пречат на това да бъдеш велик

Потребителският опит е в центъра на всеки продукт, интерфейс и дизайн, които създаваме. Силно вярваме, че винаги трябва да бъде.
Най-предизвикателната част за страхотния UX дизайн е да разберем какво го прави страхотен. С нарастването на популярността на UX дизайна в света на бизнеса, все повече информация става лесно достъпна. Бизнесът и дизайнерите споделят своите идеи и изследвания, за да помогнат на другите да създадат по-добри UX дизайни.
Добрата новина е, че голяма част от тази информация се състои от много вълнуващи съвети и идеи. За съжаление, някои от тези идеи пречат на бизнеса да създава наистина ефективни UX дизайни.
Как да поправим това? Разделяме истините от митовете. Ето по-подробен поглед върху 10 UX мита, които пречат на страхотния дизайн.

1. UX дизайнът е прищявка

Целта на UX дизайна е да гарантира, че продуктът или интерфейсите, които създавате, ефективно решават проблемите на потребителите. Вашата работа трябва да служи по предназначение, без да усложнява живота на потребителя.
Няма причина тази концепция да изчезне.
Всичко, което продължаваме да проектираме и изграждаме, трябва да продължи да решава проблемите на потребителите с лекота и да подобрява техния живот. Единствената част от UX дизайна, която може да се развие или промени, е името, но концепцията ще продължи далеч в бъдещето.

2. Достъпните сайтове не изглеждат добре

Достъпността просто означава да позволите на съдържанието на вашия сайт или приложение да бъде достъпно за всички хора на всяко устройство. Отличният UX дизайн трябва да бъде достъпен и привличащ вниманието.
Дизайнерите могат да улеснят това, като отделят съдържанието или HTML от визуалната естетика или CSS. Няма причина сайтът да не може да бъде едновременно достъпен и чудесен за гледане.

3. UX и UI са еднакви

Това е едно от най-често срещаните заблуди относно UX дизайна. UX и UI или потребителският интерфейс не са едни и същи неща.
Докато потребителският интерфейс е част от UX, потребителският интерфейс се отнася до визуалните активи, с които потребителят ще взаимодейства. Това включва елементи като цвят, типография и оформление на уеб страница или приложение. UX се състои от тези активи, заедно с продуктите и услугите на компанията.

4. Минималното е просто

Минимализмът в  уеб дизайна  е модерен стил в света на дизайна. Въпреки че  минимализмът предлага много предимства , това не трябва да бъде основната цел на дизайнера.
Сложните продукти, изискващи много функции, за да функционират, няма да се възползват от минималистичния дизайн. Той обаче може да се възползва от прост дизайн.
Не искате да се хващате, правейки всичките си UX дизайни прости. Балансирайте това, като създадете вашите продукти и потребителски интерфейс възможно най-ясни. Не се опитвайте да опростите работата си, тъй като това може да стане предизвикателство за крайните потребители.

5. Потребителите са обосновка

Бихме искали да вярваме, че всеки потребител взема рационални решения, когато използва продукт или потребителски интерфейс, но това просто не е вярно. UX дизайнерите и изследователите са научили, че решенията на много потребители  са емоционално насочени . Това означава, че не винаги внимателно анализираме всеки избор, който правим.
За щастие, добрият UX дизайн може да предскаже тази ирационалност, за да повлияе на поведението на потребителите. Това ще помогне на потребителите да правят по-добри избори, дори когато вземат решения, основани на емоции.

6. Бялото пространство е отпадък

Бялото пространство, известно още като отрицателно пространство, е празното пространство между и около различни потребителски интерфейси или елементи на дизайна. Някои хора вярват, че това е загуба, тъй като оставя празно ценно пространство на екрана. В действителност това пространство е активна част от добрия дизайн.
Бялото пространство помага при:

  • По-лесна четливост
  • Насочване на потребителите през страница
  • Комуникация на важни елементи
  • Създаване на балансирано оформление
  • Добавяне на елегантност и изтънченост към дизайна

Без празно пространство сайтът или дизайнът могат да се чувстват претъпкани, прекалено стимулиращи и объркващи. Запазването на празно пространство във вашите проекти ще направи вашите дизайни по-добре изглеждащи и по-лесни за разбиране.

Свързани: Най-добрите алтернативи на Adobe Photoshop

7. Изпробването на използваемостта е твърде скъпо

Тестването на използваемостта е жизненоважна част от добрия UX дизайн. Най-хубавото е, че можете да тествате своите продукти и интерфейси, без да се налага да харчите много пари. Тестването може да бъде и бързо и не изисква много подробни прототипи.
Можете да получите ценна представа за използваемостта на вашия продукт или дизайн, като използвате нискотехнологични хартиени прототипи. Това може да тества оформлението на съдържанието, цветовете, типографията и други елементи на дизайна. Можете да направите това и с 4-5 различни потребители, като поискате да изпълнят определена задача.
Вашите доброволци за тестване на използваемостта също не трябва да бъдат лично. Има много достъпни виртуални опции за завършване на тестване от разстояние или немодерирано. Друг бонус е тестването в началото на процеса на проектиране, което ще ви помогне да създадете по-силен и по-добър краен продукт.

8. Никой не превърта

Да, хората наистина прелистват  уебсайтове и приложения  на компютри, таблети и мобилни телефони. Когато не превъртат, не са те; това сте вие ​​и вашият UX дизайн.
Има няколко причини за това. Потребителят намира информацията, която търси веднага, или смята, че съдържанието ви е скучно или безполезно. Потребителите ще продължат да превъртат, докато имат причина.
Придайте стойност на вашите UX дизайни, като предлагате качествено съдържание. Организирайте съдържанието по начин, който е едновременно ангажиращ, лесен за смилане и има смисъл.

9. Добрият UX дизайн е грозен

За съжаление има сайтове и продукти с фантастично потребителско изживяване, които също изглеждат грозни. Основната цел на вашия дизайн е да се реши проблемът на потребителя. Ако не стане, вашият дизайн или продукт са безсмислени, независимо от нивото на естетика и красота, които добавяте към него.
Но красотата играе съществена роля в UX дизайна. Докато проектирате своите продукти и интерфейси, не забравяйте да включите визуални активи, които подобряват както дизайна, така и преживяването.

10. Страхотният UX е за всеки

Това е чудесна идея, но не е осъществимо и не е необходимо. Като бизнес имате определена целева аудитория и искате да обслужвате своите продукти и интерфейси към тях. Опитът да угоди на всички ще ви накара да отчудите или обезсърчите потенциално ценни потребители.
Съсредоточете се върху създаването на UX дизайн за вашата клиентска база, а не за всички.

Създавайте с отличен UX дизайн

Подлагайки на съмнение тези митове, можете да започнете да създавате най-добрия UX дизайн за вашите потребители. Вашите клиенти ще ви благодарят, че улеснявате живота им!
Имате ли уебсайт, който се нуждае от помощ за UX? Нека започнем да планираме как да направим вашия уебсайт и маркетингови стратегии по-ефективни!

Уеб дизайн

Izrabotkanasait.eu е специализиран сайт и предлага следните услуги: изработка на сайт, изработка на фирмен сайт, Уеб дизайн, , изработка на сайт с Джумла (Joomla), Изработка на сайт с Уърдпрес (Wordpress), изработка на малък сайт - визитка, изработка на целева страница (Landing Page), изработка на онлайн магазин, изработка на онлайн магазин с Опенкарт, Shopify магазин, онлайн магазин с Клаудкарт, онлайн магазин под наем, поддръжка на сайт, изработка на лого, SEO оптимизация, Копирайтинг услуги, Бранг маркетинг, Фейсбук реклама, реклама в Гугъл и реклама в Тик Ток. Izrabotkanasait.eu - всичко за Вашия успешен онлайн бизнес!

Форма за обратно обаждане

© Izrabotkanasait.eu